Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Hogyan zajlik a gépjármű forgalomból történő kivonása és visszahelyezése?

Dönthetünk úgy, hogy autónkat véglegesen vagy ideiglenesen szeretnénk kivonatni a forgalomból. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen helyzetben lehet érdemes az ideiglenes kivonást választani, és ez mennyi ideig tarthat? Nézzük, hogyan zajlik a gépjármű forgalomból történő kivonása és visszahelyezése!

Gépjármű kivonása a forgalomból: mikor lehet szükséges?

Fontos különbséget tenni a végleges és az ideiglenes kivonás között. Végleges kivonásra akkor kerülhet sor, ha az autó használhatatlanná válik, vagy valamilyen más okból kifolyólag biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben nem szeretnénk majd újra forgalomba helyezni. Ha hosszabb ideig – de legfeljebb 1 évig – nem tervezzük használni autónkat, akkor érdemes kérvényezni a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását. Ilyen lehet például a tartós home office vagy egy hosszabb szerviz. A forgalomból történő kivonás azért lehet jó döntés ilyenkor, mert így mentesülhetünk az adott időszakra vonatkozó kötelező biztosítás és súlyadó megfizetése alól. A gépjármű forgalomból kivonása hivatalból is történhet, melyet például a közlekedési igazgatási hatóság vagy a rendőrség kezdeményezhet. Erre többek között az autó átírásának elmulasztása vagy gépjárműadó-tartozás eseteiben kerülhet sor.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Hogyan kezdeményezhető az autó ideiglenes kivonása?

Ahhoz, hogy autónkat ideiglenesen kivonassuk a forgalomból, a jármű üzembentartójának vagy meghatalmazottjának egy erre vonatkozó kérelmet kell leadnia személyesen bármelyik kormányablakban vagy online. A kérelemben meg kell határoznunk, hogy mennyi időre kívánjuk a forgalomból kivonatni a járművet – ez maximum 6 hónapos időtartam lehet. Még a 6 hónap letelte előtt lehetőségünk van további fél évre meghosszabbítani igényünket. Fontos tudni, hogy visszamenőleg nem nyújthatunk be kérelmet, a gépjármű forgalomból történő kivonásának legkorábbi kezdő időpontja az igénylést követő nap lehet.

Mik a teendők forgalomba való visszahelyezés esetén?

A kivont autó ismételt forgalomba helyezése sem zajlik másként, mint az ideiglenes kivonás: személyesen bármelyik kormányablakban vagy online intézhetjük, egy kérelem benyújtásával. Ezt a kérelmet akkor kell benyújtanunk, ha az ideiglenes kivonás letelte előtt szeretnénk újra használatba venni autónkat. A forgalomba történő visszahelyezés automatikusan megtörténik az ideiglenes kivonásról szóló kérelemben meghatározott határidőt követően. Kivételt képez ez alól természetesen az az eset, amikor egy újabb kérelemben további 6 hónapra meghosszabbítjuk igényünket.

Ezekre érdemes még figyelni

Nagyon fontos, hogy a forgalomból kivont gépjárművel a kivonás időtartama alatt közúti forgalomban nem közlekedhetünk, ez szabálysértésnek minősül! Mind az ideiglenes kivonás, mind a visszahelyezés ügyében a gépjármű üzembentartója vagy az ő meghatalmazottja járhat el – utóbbi esetben a kérelemhez a meghatalmazást is csatolni kell. A végleges kivonásra vonatkozó kérelmet a gépjármű tulajdonosa nyújthatja be. Ezen kívül meg kell fizetnünk az úgynevezett igazgatási szolgáltatási díjat a gépjármű forgalomból kivonásakor és az újra forgalomba helyezéskor egyaránt. Ezt a költséget még a kérelem benyújtása előtt kell rendeznünk, ugyanis a benyújtás feltétele a befizetésről szóló igazolás megléte.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.