Kötelező Biztosítás
Kötelező Biztosítás
Számoljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Elfelejtettem befizetni a kötelező biztosítást, mit tegyek?

A kötelező biztosítást nem feltétlenül a biztosítási évforduló napjáig kell befizetnünk, az évfordulót követően még 60 napunk van erre, ám ha elmulasztjuk a befizetést, számolnunk kell néhány negatív következménnyel. Vajon mit tehetünk, ha elfelejtettük befizetni a kötelező biztosítást, vagy ha esetleg nem érkezik csekk a biztosítótól? Cikkünkből kiderül!

Mi történik, ha nem fizetjük be időben a KGFB-t?

A biztosítók 60 napos türelmi időt alkalmaznak a kötelező esetén, tehát a biztosítási évfordulót követően 60 napunk van arra, hogy rendezzük díjhátralékunkat. Ha ez idő alatt nem fizetjük be, a biztosító díjnemfizetés miatt felmondja a szerződésünket, így nem lesz érvényes a kötelezőnk. Egy rendőri igazoltatásnál ez gyorsan kiderülhet, és mivel így közlekedni szabálysértésnek minősül, büntetésre számíthatunk. Súlyos kockázat az is, hogy amennyiben a fedezetlen időszakban balesetet okozunk, a vétlen sofőr kárait nekünk kell megfizetnünk. Ezen felül a KGFB újrakötése is költségessé válik: be kell fizetnünk az elmaradt díjat, a 60 napos türelmi időszakra számított összeget, valamint a szerződés megszűnése és az új szerződés érvénybe lépése közötti időszakra vonatkozó fedezetlenségi díjat. Mindezt egy összegben kell megtérítenünk, tehát jól látható, hogy anyagi szempontból rosszul járunk, ha elfelejtjük befizetni a kötelező biztosítást.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Kalkulálok!

Mi a megoldás?

Az anyagi terheket sajnos mindenképp viselnünk kell, ha megfeledkeztünk a befizetésről, de akkor járunk a legjobban, ha minél hamarabb észrevesszük és pótoljuk az elmaradást, a fedezetlenségi díj ugyanis minden nappal egyre növekszik. Új szerződést csak annál a biztosítónál köthetünk, ahol a korábbi szerződésünk díjnemfizetéssel megszűnt, így ilyen esetben fel kell keresnünk a régi biztosítónkat és kezdeményeznünk kell a KGFB újrakötését.

Ha nem érkezik csekk...

Ha nem kapunk csekket a biztosítótól, előfordulhat, hogy elfelejtjük befizetni a kötelező biztosítást. Azonban fontos tudni, hogy a KGFB befizetése minden esetben a szerződő felelőssége, ezért amennyiben nem érkezik csekk vagy díjbekérő, nekünk kell utánajárnunk, hogy mi ennek az oka. Könnyen kicsúszhatunk a határidőből, ha nem kezdünk el időben intézkedni ez ügyben, ugyanis nem a befizetés időpontja számít, hanem a biztosítási díj beérkezése a biztosítóhoz. Ha azt tapasztaljuk, hogy az évforduló után sem kapunk még csekket, minél hamarabb keressük fel a biztosítót ezzel kapcsolatban, hogy biztosan be tudjuk fizetni határidőre a kötelezőt.

Mi lehet a segítségünkre?

Feledékeny típusoknak nagy segítség lehet, ha a Biztosítás.hu-n kötnek KGFB-t, ugyanis a közelgő évfordulóról és a díjfizetés esedékességéről e-mailben értesítést kapnak. Ezen kívül hasznos lehet, ha a telefonunkba vagy a határidőnaplónkba feljegyezzük a biztosítási évfordulót – esetleg emlékeztetőt is beállítunk erre az időpontra –, így biztosan nem feledkezünk meg a befizetésről. Ha esetleg ezek ellenére mégis elfelejtenénk rendezni a KGFB díjat, hasznos, ha tisztában vagyunk a következményekkel és gyorsan reagálunk, így minimalizálhatjuk az ezzel járó költségeket.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: