CASCO BIZTOSÍTÁS KALKULÁTOR
CASCO kalkuláció új és használt autóra

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait egyszerűen!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

CASCO jégkár: mi a teendő, ha jégeső miatt sérül az autó?

Mint ahogyan azt a legtöbb autótulajdonos tudja, a kötelező biztosítás megtéríti az általunk másoknak okozott károkat, azonban, ha a saját autónk védelméről is gondoskodnánk, CASCO-t kell kötnünk. A heves zivatarok – főként a nyári időszakban – gyakran jégveréssel járnak, a nagyobb jégdarabok pedig könnyen kárt tehetnek a szabadban parkoló autóban. Ha nincs lehetőségünk garázsban parkolni, érthető a jégkárok miatti aggodalom. Jégkár biztosítással azonban elkerülhetjük, hogy egy esetleges jégeső következményei anyagi megterhelést okozzanak. Nézzük, hogyan köthető meg!

Jégkár CASCO: erre figyeljünk a biztosításkötésnél

A teljes körű CASCO biztosítás kiterjed töréskárok, lopás, üvegtörés és elemi károk esetére – a jégkár ez utóbbi kategóriába tartozik, így amennyiben teljes körű CASCO-t választunk, többek között jégkárra is fizet a biztosító. Ha azonban csak azokra a károkra biztosítanánk magunkat, amelyektől a leginkább tartunk, lehetőségünk van úgynevezett részcascót kötni. Ilyenkor mindig meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a szerződés valóban tartalmazza a jégkárra vonatkozó fedezetet is, ugyanis a részcasco – ahogy a nevében is benne van – csak az imént felsorolt káresetek egy meghatározott részére vonatkozik. Ha a Biztosítás.hu CASCO kalkulátorát hívjuk segítségül a biztosításkötéshez, könnyen összevethetjük az egyes ajánlatokat, ami segít, hogy megfontoltan dönthessünk. Egy nagyobb jégeső következtében otthonunkban is keletkezhetnek jégkárok, ezért a ház védelméről érdemes lakásbiztosítással gondoskodni.

Casco biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze és válassza ki nálunk CASCO biztosítását!

Díjszámítás »

Így működik a kárrendezés CASCO jégkár esetén

Ha rendelkezünk CASCO-val jégkár ellen, amint észleljük, hogy az autó megsérült, próbáljuk meg minél részletesebben fotókkal dokumentálni a károkat. Ezután fordulhatunk a biztosítóhoz: a kárbejelentéshez mellékelnünk kell a készített fotókat, majd egyeztetnünk kell a biztosítóval a kárszemle időpontjáról. Fontos, hogy a kárbejelentést a szerződésben meghatározott határidőn belül meg kell tennünk – ez általában 2 napot jelent. A kárszemléig nem kezdhetjük meg a károk helyreállítását, ugyanis ezzel ellehetetlenítenénk a kárelbírálást. A biztosító kárszakértője felméri a kárainkat, majd ezt követően tesz egy becslést a javítás költségeinek összegére. Ilyenkor két lehetőségünk van: az egyik, hogy elfogadjuk ezt az összeget, a másik pedig, hogy a javításról kiállított számla alapján intézzük a kárrendezést. Utóbbi esetben a biztosító azt az összeget fogja megtéríteni nekünk, ami a szerviz által kiállított számlán szerepel. Ritkább esetben az is előfordulhat, hogy olyan mértékben sérült az autó a jégeső következtében, hogy nem érné meg megjavítani, ezért a biztosító gazdasági totálkárosnak minősíti. Ilyenkor is kaphatunk valamennyi kártérítést, de ez nem fogja elérni a javítás költségét, így amennyiben ilyen esetben javítani szeretnénk, részben a saját költségünkön kell ezt megtennünk.

Két dolog, amit érdemes tudni a kárkifizetésről

Mint ahogyan a többi káresetnél, úgy CASCO jégkár esetén is – a szerződésünk feltételeitől függően – két tényező lehet hatással a biztosító által kifizetett összegre. Az egyik az önrész, a másik pedig az avulás mértéke. Az önrész összegét és százalékban meghatározott mértékét szerződéskötéskor adjuk meg, és később, kár esetén lesz jelentősége: a biztosító az önrészen felüli összeget fizeti ki nekünk kártérítésként. Ha tehát esetleg ennél kisebb a kár mértéke, nekünk kell fizetnünk a javítást. A biztosításkötésnél vegyük figyelembe, hogy minél magasabb önrészt adunk meg, annál alacsonyabb lesz a biztosítási díj, azonban baleset bekövetkeztekor annál magasabb összeget kell nekünk fizetnünk. Ezért is érdemes jól átgondolni, hogy pontosan milyen károkra szeretnénk biztosítani autónkat, és ha ezen károk valamelyike esetleg megtörténik, a javítás költségeinek mekkora részét tudnánk saját zsebből fizetni. A másik befolyásoló tényező, az avultatás pedig azt jelenti, hogy az adott autóalkatrésznek nem az újkori értékét téríti meg a biztosító, hanem ebből levonja az avulás mértékét. Ez az évek során keletkezett elhasználódásból adódik – egyes alkatrészek kevésbé, mások dinamikusabb ütemben kopnak. Az avulás mértékére a kárszemle során a kárszakértő tesz javaslatot, és a biztosító összetett szempontok alapján határozza meg az alkatrész és az autó pontos kárkori értékét. Néhány esetben van lehetőség avulásmentes CASCO megkötésére, ami általában a fiatalabb autókra köthető, így ennek is érdemes utánajárni, mielőtt megkötjük a szerződést.

Hogyan tehetünk a megelőzésért?

Jóllehet, jégkárra fizet a biztosító, mégis az a legjobb forgatókönyv, ha nem kell igénybe vennünk a szolgáltatást. Ha tartunk attól, hogy a jégeső kárt tehet az autónkban, érdemes figyelni az időjárás-előrejelzéseket, és amennyiben megoldható, az előre jelzett jégeső idejére parkoljunk fedett helyen. Ha ez nem kivitelezhető, akkor arra figyeljünk, hogy ne hagyjuk fa alatt az autót, mert a lehulló jégdarabok mellett a vihar miatt leszakadó ágak további károkat okozhatnak. Nem árt, ha mindig van a csomagtartóban egy vastagabb pokróc, amivel ilyenkor letakarhatjuk az autót, vagy beszerezhetünk egy kifejezetten ezt a célt szolgáló autóponyvát is. Ezekkel a módszerekkel megakadályozhatjuk, hogy a jégeső súlyos károkat okozzon.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.