CASCO BIZTOSÍTÁS KALKULÁTOR
CASCO kalkuláció új és használt autóra

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait egyszerűen!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Hogyan változhat a CASCO bónusz fokozat, és mit kell tudni erről?

A kötelező biztosítás vonatkozásában valószínűleg minden autótulajdonos hallott már a bonus-malus rendszerről, a szabályokkal többé-kevésbé tisztában vannak, ám nem ilyen egyértelmű a helyzet a CASCO biztosítás esetében. A CASCO bónusz fokozatokkal kapcsolatos szabályok nem egységesek az egyes biztosítótársaságoknál, ezért több kérdést vethet fel a rendszer működése. Vajon hogyan változhat a CASCO bónusz besorolás, és milyen feltételekkel vezethető át egy új járműre? Cikkünkben többek között ezekre is választ adunk!

CASCO bonus-malus fokozat: mi ez pontosan?

A kötelező biztosítás bonus-malus rendszerében egy kármentes év után eggyel nő a besorolás, károkozás esetén pedig a szabályoknak megfelelő mértékben csökken, így malus kategóriába kerülhet a jármű üzembentartója. Ezzel szemben a CASCO biztosítás esetén csak bonus besorolásunk lehet, így amennyiben történik kárkifizetés, legrosszabb esetben is a kezdő, C0 kategóriába csúszunk vissza. Ez minden biztosítónál így működik, ám az ezzel kapcsolatos további szabályok társaságonként eltérhetnek. Egységesen elmondható, hogy a CASCO bonus rendszer csak határozatlan idejű szerződésekre érvényes, ám a részletes feltételekről biztosításkötés előtt mindig tájékozódjunk.

Casco biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze és válassza ki nálunk CASCO biztosítását!

Díjszámítás »

Ilyen esetekben változhat a besorolásunk

Az erre vonatkozó feltételeket a biztosítók maguk határozzák meg, de általában egy kármentes évvel eggyel nő a CASCO bónusz fokozat, ha viszont a balesetben megsérült autónkat a CASCO terhére javíttatjuk – tehát egy adott biztosítási évben kárkifizetésre kerül sor –, csökken a bonus besorolás. Szintén egyedi minden biztosítónál az is, hogy hogyan jutalmazzák a balesetmentes vezetést: egyes társaságok a biztosítási díj csökkentésével, mások a már befizetett éves díj egy részének visszatérítésével. Egyes biztosítók a KGFB bonus besorolást is figyelembe veszik a CASCO biztosítási díj megállapításánál, tehát akár kedvezőbb feltételekkel is köthetünk CASCO-t, ha magas KGFB bonus fokozattal rendelkezünk.

Megőrizhető a CASCO bónusz fokozat károkozás esetén?

Ha balesetben sérül az autónk és a javítást nem saját zsebből, hanem a CASCO biztosítás terhére rendeznénk, értelemszerűen csökken a besorolásunk, ami a következő időszakra vonatkozó biztosítási díj emelkedését is maga után vonhatja. Azonban van mód arra, hogy ezt elkerüljük, úgynevezett fedezetfeltöltéssel: ha a biztosító által kifizetett kártérítési összeget az aktuális biztosítási évben visszafizetjük, megtarthatjuk a korábbi CASCO bónusz fokozatot. Ezen kívül, ha egy biztosítási időszakban több kárt is okozunk, a biztosító a második kártérítési összegből levonhatja az első alkalommal kifizetett összeget, kivéve akkor, ha az éves díjat fedezetfeltöltéssel kiegészítettük. Tehát ha megtehetjük, mindenképp érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert így sem az esetleges második kártérítés összege, sem a bónusz besorolás nem csökken.

A CASCO bónusz átvezetése másik járműre

Ha eladjuk az autónkat vagy véglegesen kivonják a forgalomból, tehát a biztosítási szerződésünk érdekmúlás okán szűnik meg, bizonyos esetekben megőrizhetjük korábbi CASCO bónusz besorolásunkat, ám az is előfordulhat, hogy elveszítjük azt. A biztosítók egyedi szabályokat alkalmaznak ezzel kapcsolatban, ezért mielőtt új szerződést kötnénk, feltétlenül nézzünk utána, hogy az adott társaságnál hogyan működik a CASCO bónusz átvezetése. A szerződéskötés miatt nem kell aggódnunk: a Biztosítás.hu CASCO kalkulátorának segítségével több biztosító ajánlata közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt, majd szerződésünket könnyedén, online megköthetjük.

Mire érdemes még figyelni?

Ha megszüntetnénk CASCO szerződésünket évfordulóval, tartsuk észben az évforduló dátumát, és előtte legkésőbb 30 nappal jelezzük felmondási szándékunkat, ugyanis erre év közben nincs lehetőségünk. Amennyiben nem fizetjük be az esedékes biztosítási díjat a meghatározott határidőig, a biztosító díjnemfizetés okán felmondja szerződésünket, és ezzel elveszítjük a megszerzett bónusz besorolásunkat is. Ha autónkat ideiglenesen kivonják a forgalomból, a KGFB-vel ellentétben a CASCO szerződés szüneteltetésére nincs lehetőség – ilyenkor az a lehetőségünk marad, hogy kezdeményezzük a biztosítónál a közös megegyezéssel történő felmondást.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.