CASCO BIZTOSÍTÁS KALKULÁTOR
CASCO kalkuláció új és használt autóra

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait egyszerűen!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

CASCO felmondás: hogyan szüntethetem meg a szerződésem?

A határozatlan időtartamra kötött CASCO szerződés minden évben automatikusan megújul, ám lehetőségünk van az évforduló előtt felmondani a biztosítást, és új szerződést kötni. Milyen egyéb estekben lehet szükséges a CASCO biztosítás felmondása, és milyen határidőket kell betartani ezzel kapcsolatban? Nézzük, mit érdemes tudni erről!

CASCO felmondás: mikor van rá szükség?

Több okból is megszűnhet CASCO szerződésünk – ezt a szerződő fél és a biztosító egyaránt kezdeményezheti. A kötelező biztosításhoz hasonlóan CASCO esetén is lehetőségünk van évfordulós biztosítóváltásra, szerződésünket megszüntethetjük érdekmúlás okán, valamint közös megegyezéssel, a biztosító pedig díjnemfizetés miatt is kezdeményezheti a CASCO felmondását.

Casco biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze és válassza ki nálunk CASCO biztosítását!

Díjszámítás »

Hogyan jelezhetjük felmondási szándékunkat?

Bármely okból szeretnénk felmondani szerződésünket, írásban kell jeleznünk a biztosítónak – ezt jellemzően már elektronikusan intézhetjük, nincs szükség kinyomtatott dokumentumok kitöltésére és postázására. Sokakat megijeszthet a biztosítóváltással járó adminisztrációs folyamat, ám amennyiben ezt a Biztosítás.hu-n intézzük, és felmondási szándékunkat határidőn belül jelezzük, az adminisztráció miatt nem kell aggódnunk, ugyanis ezt a Biztosítás.hu munkatársai átvállalják tőlünk. Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben egyéb dokumentumokkal is igazolnunk kell a felmondást – ilyen lehet például az adásvételi szerződés másolata, amennyiben eladtuk autónkat.

Évfordulós biztosítóváltás

Minden évben lehetőségünk van a biztosítási évforduló előtt felmondani régi szerződésünket, és – akár kedvezőbb feltételekkel – az igényeinkhez közelebb álló új szerződést kötni. A Biztosítás.hu CASCO kalkulátorának segítségével megtekinthetjük és összehasonlíthatjuk több biztosító ajánlatát, ezeket személyre szabhatjuk, és olyan kockázatokra köthetünk szerződést, amelyektől leginkább tartunk. A CASCO felmondási határideje ebben az esetben az évforduló előtt legkésőbb 30 nap: eddig van lehetőségünk jelezni a biztosítónak felmondási szándékunkat. Amit fontos megjegyezni, hogy nem a felmondás elküldésének, hanem a beérkezésének időpontja számít, így ne halasszuk az utolsó pillanatra az ügyintézést, mert úgy könnyen kicsúszhatunk a határidőből.

CASCO felmondás érdekmúlás miatt

Érdekmúlásra nem csak akkor kerülhet sor, ha eladjuk autónkat: a gépjármű megsemmisülése, lopáskár, és a forgalomból történő végleges kivonás eseteiben is érdekmúlással szűnik meg a szerződésünk. Az érdekmúlás tényének bejelentésére 15 nap áll rendelkezésünkre. Ebben az esetben nem elég csak a felmondó nyilatkozatot eljuttatni a biztosítónak, igazolnunk is kell az érdekmúlást, például az adásvételi szerződéssel vagy a végleges kivonásról szóló határozattal. Ezen kívül fontos tudni, hogy amennyiben autónk helyreállítása nem gazdaságos, és emiatt véglegesen ki kell vonni a forgalomból, valamint lopáskár esetén a biztosítót az egész évre vonatkozó biztosítási díj megilleti, ellenben adásvétel esetén időarányosan visszakapjuk a már befizetett összeget.

A CASCO megszüntetése közös megegyezéssel

Bizonyos esetekben sor kerülhet arra, hogy a szerződő és a biztosító közös megegyezéssel megszünteti a CASCO szerződést. Ehhez mindkét fél írásos beleegyezésére van szükség, ám alapos indok hiányában a biztosító nem köteles elfogadni a felmondásra vonatkozó kérelmünket. Ezért is érdemes észben tartani a biztosítási évfordulót, ugyanis ekkor mondhatjuk fel legegyszerűbben meglévő szerződésünket.

Díjnemfizetéssel megszűnt CASCO

Amennyiben a biztosítási évfordulót követő 30 napban nem rendezzük a CASCO biztosítás díját, szerződésünk díjnemfizetés miatt fog megszűnni. Ha a biztosító díjnemfizetés okán felmondja a szerződésünket, dönthet úgy, hogy az elmaradt díjat is behajtja rajtunk, tehát a CASCO megszüntetésére semmiképp nem jó megoldás, ha egyszerűen nem fizetjük be az aktuális biztosítási díjat. Ha ilyen módon szűnik meg a biztosításunk, kérhetjük a biztosítótól a szerződés reaktiválását, ám ilyenkor is számolnunk kell az elmaradt díj befizetésével, és adott esetben egy ismételt szemlével is.

Megtarthatom a bonus besorolásom CASCO felmondás esetén?

A kötelező biztosításhoz hasonlóan a biztosítók CASCO esetén is valamilyen formában megjutalmazzák az üzembentartókat a balesetmentes vezetésért. Ha új szerződést kötnénk, az így megszerzett bonus besorolást bizonyos esetekben megtarthatjuk, máskor viszont nem: a CASCO bónusz átvezetéssel kapcsolatban egyedi szabályokat alkalmaznak a biztosítók. Éppen ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy megtarthatjuk-e a bonus besorolásunkat CASCO felmondás esetén – ennek minden esetben utána kell néznünk, mielőtt új szerződést kötnénk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.