CASCO BIZTOSÍTÁS KALKULÁTOR
CASCO kalkuláció új és használt autóra

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait egyszerűen!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mit jelent az elemi kár és hogyan biztosíthatjuk autónkat erre a kockázatra?

A teljes körű CASCO biztosítás töréskár, lopáskár és elemi károk esetén nyújt anyagi segítséget – ezeken kívül pedig különféle kiegészítő fedezeteket is választhatunk. Míg az első két káresemény egyértelmű, addig a harmadiknál felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mi számít elemi kárnak, milyen esetekben kaphatunk kártérítést. Cikkünkben tisztázzuk az elemi kár jelentését és megmutatjuk, hogyan készülhetünk fel rá hatékonyan!

Az elemi kár fogalma

Minden olyan káreseményt, amely valamely természeti jelenség miatt keletkezik, elemi kárnak nevezünk. Ilyenek lehetnek például a villámcsapás, szél vagy jégverés okozta károk, de a felhőszakadás, árvíz, a tűz és a talajszint alatt elhelyezkedő építmény beomlása is ide sorolható. Az ilyen események komoly sérüléseket okozhatnak a járműben, bizonyos esetekben totálkárhoz is vezethetnek, és bár elkerülni nem mindig tudjuk őket, felkészülhetünk az anyagi következmények enyhítésére.

Casco biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze és válassza ki nálunk CASCO biztosítását!

Díjszámítás »

Így védhetjük autónkat

Ha tehetjük, mindig parkoljunk fedett helyen, ezzel védve a járművet az időjárás viszontagságaitól. Kövessük az előrejelzéseket, és ha nem muszáj, ne induljunk útnak olyan időjárási viszonyok esetén, ami veszélyeztetheti autónkat (például jégesőben). Természetesen az óvintézkedések ellenére is megtörténhet a káresemény – ilyenkor jó, ha van CASCO biztosításunk, mert így az anyagiak miatt nem kell aggódnunk, a javítás költségeit – az önrészesedés levonásával – a biztosító megtéríti nekünk.

Hogyan köthetünk elemi kár biztosítást?

Ha teljes körű CASCO szerződést kötünk – akár autóra, akár motorra –, az minden esetben magában foglalja az elemi károkra vonatkozó fedezetet is. Az egyes ajánlatok között jelentős eltérések is lehetnek a biztosítási díj és a fedezeti tartalom tekintetében, ezért hasznos, ha egy összehasonlító portált választunk a tájékozódáshoz. A Biztosítás.hu-n több biztosító ajánlatát hasonlíthatjuk össze, és az alap biztosításhoz könnyedén hozzáadhatunk különféle kiegészítő fedezeteket is, így azokra a károkra köthetünk biztosítást, amelyektől igazán tartunk. Ha nem szeretnénk vagy nincs lehetőségünk teljes körű CASCO-t kötni, választhatunk akár részcascót is, de arra figyeljünk, hogy az ilyen típusú biztosítások nem feltétlenül nyújtanak segítséget elemi károk esetére.

Mi a teendő kár esetén?

Ha bármilyen káresemény következtében megrongálódik az autónk, az észleléstől számított 2 napon belül be kell jelentenünk ezt a biztosítónak. Ezután egy kárszemle keretein belül a biztosító megbízottja megállapítja a kár mértékét és javaslatot tesz a kártérítés összegére. Fontos, hogy csak abban az esetben jelentsünk elemi kárt, amennyiben valóban valamilyen természeti jelenség okozta a sérülést, ugyanis a szemle során könnyen kiderülhet, ha mégsem ez történt.

Ha totálkáros lesz a jármű…

Előfordulhat az is, hogy az elemi kár miatt a biztosító műszaki vagy gazdasági totálkárosnak nyilvánítja autónkat, ám ha rendelkezünk elemi kár CASCO-val, ilyen helyzetben is kaphatunk segítséget. A biztosítók totálkár esetén jellemzően a jármű aktuális piaci értékét térítik meg, a roncs értékének levonásával. Tehát jól látható, hogy bármekkora az elemi károk okozta sérülés mértéke, a biztosítás komoly anyagi terhet vehet le a vállunkról, ezért mindenképpen érdemes megfontolni a CASCO megkötését.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.