CASCO BIZTOSÍTÁS KALKULÁTOR
CASCO kalkuláció új és használt autóra

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait egyszerűen!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mit jelent az avultatás és hogyan működik a CASCO esetében?

A biztosítások kapcsán gyakran találkozhatunk az avultatás kifejezésével – annak érdekében, hogy tudatosan válasszunk biztosítást, fontos, hogy tisztában legyünk ennek jelentésével is. Ezt a fogalmat leggyakrabban a kártérítések témakörében használjuk, így a CASCO esetében is ilyenkor van jelentősége. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mit jelent ez pontosan, és annak is utánajárunk, hogyan lehet avulásmentes CASCO-t kötni.

Mit jelent az avultatás?

Az avultatás bármilyen vagyontárgy (például gépjármű, ingatlan vagy ingóságok) értékének csökkenését jelenti, mely az idő múlásával, a használatból eredően következik be. Az avultatás mértéke egy százalékban meghatározott összeg – egy káreset bekövetkeztekor az ezzel csökkentett összeget kaphatjuk meg kártérítésként. Ez a szabály az úgynevezett káron szerzés tilalma miatt alakult ki – a biztosítók azt szeretnék elkerülni ezzel, hogy az adott vagyontárgy egy káreset után – egy esetleges új alkatrész beszerelésével – többet érjen, mint előtte.

Casco biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze és válassza ki nálunk CASCO biztosítását!

Díjszámítás »

Hogyan működik a CASCO esetében?

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon hogyan működik az avultatás a gyakorlatban. Amikor egy használt autóban kár keletkezik, a biztosító nem fizeti ki a sérült alkatrész vagy alkatrészek újkori értékét, hanem ebből levonja az avulás mértékének összegét. Erre a biztosító által megbízott kárszakértő tesz javaslatot a kárszemle alkalmával. Ha például totálkáros lesz egy 60%-os műszaki állapotú autó, az üzembentartó csak az autó újkori értékének 60%-át kaphatja meg kártérítésként, a maradék 40% az avulás mértéke. Más a helyzet akkor, ha egy sérült alkatrészt nem új, hanem bontott vagy utángyártott alkatrésszel pótolunk, ugyanis így nem feltétlenül keletkezik értékkülönbözet – előfordulhat, hogy ezzel elkerülhetjük az avultatást. Fontos kihangsúlyozni, hogy a biztosítók eltérő gyakorlatokat alkalmaznak ezzel kapcsolatban, ezért mindenképp utána kell járnunk a lehetőségeinknek a biztosítónknál.

Hogyan óvhatjuk meg az alkatrészeket?

Azzal, hogy vigyázunk az autónkra, rendszeresen elvisszük szervizbe általános átvizsgálásra és nem terheljük túl az egyes alkatrészeket, minimálisra csökkenthetjük az avulás mértékét. A motorolaj rendszeres cseréjével például meghosszabbíthatjuk az olajkörben található alkatrészek élettartamát, azzal pedig, hogy megpróbáljuk kikerülni a kátyúkat, a futóművet óvhatjuk. Az avultatás szempontjából is fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumikkal közlekedjünk, ugyanis így ezeknek a gyors kopását is elkerülhetjük. Összességében tehát elmondható, hogy az autóban az úgynevezett kopó alkatrészek avulását nem kerülhetjük el, egy esetleges káreseménynél ezzel számolnunk kell, ám kellő odafigyeléssel megelőzhetjük ezek túlzott mértékű elhasználódását.

Létezik avulásmentes CASCO?

Vannak bizonyos CASCO módozatok, amelyek egy meghatározott ideig nem alkalmaznak avultatást, így kár esetén avulásmentes térítést kaphatunk. Egyes biztosítóknál a jármű kora is meghatározó feltétel lehet – általában fiatalabb autókra köthető avulásmentes CASCO –, míg mások nem veszik figyelembe ezt a tényezőt. Ha a Biztosítás.hu-n kötünk CASCO-t, több biztosító ajánlatát is összehasonlíthatjuk, így jobban átláthatjuk, hogy a különféle biztosítási díjjal és fedezeti tartammal rendelkező ajánlatok közül számunkra melyik lenne megfelelő. Ezeken kívül dönthetünk akár az avultatásra vonatkozó szabályok alapján is – éppen ezért rendkívül fontos, hogy szerződéskötés előtt alaposan átolvassuk a szerződési feltételeket és a terméktájékoztatókat, ugyanis erről is ezekből tájékozódhatunk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.