CASCO BIZTOSÍTÁS KALKULÁTOR
CASCO kalkuláció új és használt autóra

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait egyszerűen!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Köthető-e CASCO idős autóra?

Általánosságban elmondható, hogy CASCO biztosítást leggyakrabban új vagy fiatal autókra kötnek a tulajdonosok, ám ez nem jelenti azt, hogy az idősebb járművek nem biztosíthatók. Ennek kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon maximum hány éves autóra lehet CASCO-t kötni, ugyanis ennek van egy felső határa, amit nem árt ismernünk, ha ilyen biztosítás megkötésén gondolkozunk. Mutatjuk, hogyan működik a CASCO megkötése idős autók esetén!

Casco biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze és válassza ki nálunk CASCO biztosítását!

Díjszámítás »

Hány éves autóra lehet CASCO-t kötni?

Minden biztosító egyedi szabályozást alkalmaz a jármű felső korhatárának meghatározására, ezért az egyes társaságoknál eltérő információkat találhatunk arra vonatkozóan, hogy a CASCO hány éves korig köthető. A legtöbb esetben a 15 évnél fiatalabb autókat biztosíthatjuk, ám akad olyan biztosító is, aki a jármű 20 éves koráig vállalja a CASCO biztosítás megkötését, és természetesen olyan is van, aki ennél valamivel lejjebb – például 10 évnél – húzza meg a határt.

Honnan tudhatjuk, hogy köthetünk-e CASCO-t egy adott autóra?

Ha szeretnénk megtudni, hogy mely biztosítónál köthetünk CASCO-t 15 évnél idősebb autóra, ennek egy egyszerű módja, ha a Biztosítás.hu CASCO kalkulátorát használjuk. Itt ugyanis az adatok megadását követően láthatjuk, hogy mely társaság vállalja az autó biztosítását, és arról is információt kaphatunk, hogy az egyes biztosítók mennyiben határozzák meg a felső korhatárt. Amellett, hogy néhány biztosító esetén ez már az ajánlati oldalon is szerepel, a biztosítási feltételekből is tájékozódhatunk erről. Mivel a kalkuláció nem jár kötelezettséggel, így bármikor ellenőrizhetjük, hogy mely biztosítónál köthetünk CASCO-t az adott évjáratú autóra, és ha úgy döntünk, hogy szeretnénk bebiztosítani a járművet, online megköthetjük a szerződést.

CASCO idős autóra: érdemes megkötni?

Amennyiben idősebb autónk van, de még beleesik valamely biztosító meghatározott korhatárába, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon megéri-e CASCO-t kötni figyelembe véve a biztosítási díjat és a jármű korát egyaránt. Erre a kérdésre nem lehet egy minden esetben érvényes, egyértelmű választ adni, ugyanis nagy mértékben függ az autó aktuális állapotától, így elsősorban ezt kell mérlegelnünk, mielőtt meghozzuk a döntést. Mivel a CASCO biztosítás lopáskárra, töréskárra, elemi károkra és üvegtörés eseteire biztosít fedezetet, azt kell átgondolnunk, hogy amennyiben ezek közül bármely okból megsérülne az autónk, a javítás költségei mekkora anyagi terhet rónának ránk. Ha például egy jól karbantartott autóról van szó, ami jobb állapotban van, mint a hasonló korú azonos modellek, elképzelhető, hogy még az avultatást számításba véve is megéri megkötni a CASCO-t, mert a javítást nem tudnánk saját zsebből kifizetni. Emellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy mekkora az egyes káresemények valószínűsége a mi esetünkben: például városi közlekedésben a koccanásos balesetek, míg szabadban parkolás esetén az időjárás viszontagságai jelenthetnek nagyobb kockázatot. Ennek megfelelően akár részcascót is köthetünk, ami a fent felsoroltak közül csak egy-egy kockázatra vonatkozik. Amit még fontos tudni, hogy a biztosítási díj a jármű korának megfelelően csökken, tehát egy idősebb autót jóval kedvezőbb áron biztosíthatunk, mint egy új járművet. Mindezen szempontok végiggondolásával eldönthetjük, hogy a CASCO-t idős autónkra érdemes-e megkötni.

Kiemelten fontos a CASCO, ha az autó a munkaeszközünk

A CASCO megkötése – akár idős autóra is – sokkal fontosabb lehet, ha a járművet munkához vagy saját vállalkozáshoz használjuk. Gondoljunk csak bele, mekkora jövedelemkiesést jelenthet, ha biztosítás hiányában az autót nem tudjuk saját zsebből azonnal megjavítani – ekkor hosszabb-rövidebb időre a munkaeszközünket is elveszíthetjük. CASCO biztosítással azonban a kárszemlét követően rögtön elkezdhetjük a javítást, így a károk helyreállításának költségeivel együtt a további anyagi károktól is megkímélhetjük magunkat.

Mely esetekben kötelező a CASCO?

Bizonyos esetekben a CASCO megkötése nem opcionális, hanem a KGFB-hez hasonlóan kötelező. Ilyen például, ha banki hitelből finanszírozzuk a jármű vásárlását vagy lízingelt autót veszünk. Fontos tudni azonban, hogy nem kell feltétlenül annak a biztosítónak az ajánlatát elfogadnunk, amit a finanszírozó cég ajánl, akár mi magunk is kiválaszthatjuk a nekünk tetsző biztosítást – természetesen olyat kell választanunk, ami megfelel a hitelintézet vagy a lízingcég által támasztott feltételeknek. Más a helyzet olyankor, ha a hitel törlesztőrészlete már tartalmazza a CASCO díját, ugyanis ebben az esetben korlátozottak a lehetőségeink a biztosítási ajánlat megválasztásában. Amikor lejár a hitel futamideje, a saját döntésünk, hogy fenntartjuk-e a meglévő CASCO biztosítást, a biztosítóváltás mellett döntünk vagy felmondjuk a szerződésünket.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.