CASCO BIZTOSÍTÁS KALKULÁTOR
CASCO kalkuláció új és használt autóra

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait egyszerűen!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mi a CASCO önrész és hogyan hat a biztosítási díjra?

Biztosításkötés során több, esetleg ismeretlen szakkifejezés jöhet velünk szembe, ám fontos, hogy ezek jelentésével tisztában legyünk annak érdekében, hogy tudatosan köthessük meg, és kezelhessük biztosításainkat. Ilyen kifejezés például az avultatás, az elemi károk, de a CASCO önrész fogalmával is szerződéskötéskor találkozhatunk. Cikkünkben ez utóbbival foglalkozunk: tisztázzuk az önrész jelentését, és megmutatjuk, hogyan befolyásolja a biztosítási díjat. Nézzük, mit kell tudni erről!

Casco biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze és válassza ki nálunk CASCO biztosítását!

Díjszámítás »

Mit jelent a CASCO önrész?

Amikor CASCO kalkulációt végzünk, mindig meg kell határoznunk egy úgynevezett önrészt. Ezzel azt adjuk meg, hogy kár esetén a javítás költségeinek mekkora részét fogjuk mi kifizetni, ugyanis a biztosító csak az önrészen felüli összeget téríti meg. A CASCO önrész mindig két részből áll: egy összegből és egy százalékos értékből. A biztosító azt vonja le a kártérítésből, amelyik a javítás költségeinek megfelelően a magasabb összeg, így például, ha 10%-os és 100.000 forintos önrésszel kötünk szerződést, az egymillió forint alatti károknál mindig 100.000 forintot, míg az efölöttieknél mindig a költségek 10%-át kell nekünk fizetni. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben a javítás költségei nem haladják meg a szerződéskötésnél fix összegben megadott önrész mértékét, a károk helyreállításának teljes költségét saját zsebből kell fizetnünk.

A biztosítási díj és az önrész kapcsolata

A biztosítási díj alakulását nagy mértékben befolyásolja, hogy mekkora önrészt vállalunk a biztosításkötésnél. Minél magasabb a CASCO önrész, annál alacsonyabb biztosítási díjakra számíthatunk, és ugyanez fordítva is igaz, tehát minél alacsonyabb önrészt választunk ki, annál költségesebb lesz a biztosítás rendszeres díja. Sokaknak az elsődleges szempont, hogy minél kedvezőbb árú biztosítást köthessenek, de az önrész befolyásoló erejéből is jól látszik, hogy a biztosításkötés nem ilyen egyszerű folyamat, sok szempontot kell figyelembe vennünk, mielőtt kiválasztjuk a nekünk legmegfelelőbb védelmet. Mindamellett, hogy átnézzük és összehasonlítjuk az egyes ajánlatok tartalmát, valamint megfontoljuk, hogy milyen rendszerességgel tudnánk fizetni a biztosítási díjat, azt is végig kell gondolnunk, hogy pontosan milyen károkra szeretnénk felkészülni ezzel a biztosítással.

Mitől függ, hogy milyen önrésszel érdemes CASCO-t kötni?

A CASCO önrésszel kapcsolatban gyakori kérdés, hogy mi alapján döntsük el a vállalt összeget és százalékos értéket. Mielőtt megkötjük a CASCO biztosítást, át kell gondolnunk, hogy melyek azok a káresetek, amelyektől a leginkább tartunk, és melyek azok, amelyek a legnagyobb valószínűséggel következhetnek be a mi esetünkben. Ha például nincs lehetőségünk garázsban tartani az autót, a jármű jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak és nagyobb a lopáskár esélye is. Ha ezeket végiggondoltuk, jó, ha legalább nagyságrendileg tudjuk, mennyibe kerül ezen károk helyreállítása a mi autónk esetében. Így el tudjuk dönteni, hogy ezeknek a költségeknek mekkora részét tudjuk kifizetni kár esetén, és ennek megfelelően vállalhatjuk az adott mértékű CASCO önrészt – természetesen ezt nem tudjuk pontosan kiszámolni előre, de adhat egy irányt, ha ezen szempontok mentén határozzuk meg.

Ha a Biztosítás.hu-n kötünk…

Ha a Biztosítás.hu CASCO kalkulátorát vesszük igénybe a biztosításkötéshez, a járműre és a szerződő személyére vonatkozó adatok megadását követően jutunk el az ajánlati oldalra. Itt tudjuk meghatározni, hogy milyen önrésszel kötnénk szerződést: a CASCO önrész számítását nem nekünk kell elvégezni, hanem meghatározott összegek és értékek közül választhatunk. Külön-külön dönthetünk a fix összegről és a százalékos értékről is, majd amint rákattintunk az „Újraszámol” gombra, láthatjuk, hogyan befolyásolja az önrész a biztosítási díj alakulását. Az ajánlati oldal alján lehetőségünk van egyéb kiegészítő fedezeteket is választani a CASCO mellé, amelyekkel még teljesebbé tehetjük a védelmet.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.