Külföldi utazás kisokos - hova utazhatunk most

A nyár beköszöntével nem csak a lakóhelyünk elhagyására van lehetőségünk, hanem az országhatár átlépésére is. Május közepétől megkezdődtek az országok közti nemzetközi egyeztetések a határzárak feloldásáról, így egyre több országba látogathatunk el nyaralás vagy családtagjaink meglátogatásának céljából.

2020.06.07

A szeptember 1-től bevezetett változtatásokról szóló cikkünk itt olvasható >> 

Azt, hogy hova utazhatunk karanténkötelezettség nélkül napról napra, de legritkábban hétről hétre érdemes figyelemmel követni, ha külföldi utazást tervezünk. A legtöbb befogadó ország azt veszi számításba, hogy mely országokat tartja fertőzöttség szempontjából biztonságos országnak, illetve a beutazások következtében mennyire nő a fertőzöttek száma. És ahogy láthatjuk, a korlátozások feloldását követhetik újabb szigorítások.

Beutazás szempontjából Magyarországot a biztonságos országok közé sorolják, így ahova van beutazási lehetőség, ott nem vár ránk karanténkötelezettség.

Arra minden esetben számítanunk kell, bárhova is utazunk el nyaralni, hogy sok helyen boltokban, tömegközlekedési eszközökön, zárt helyiségekben a szájmaszk használata kötelező lesz (sok helyütt akár a szabadtéren is), és ezt rendszeresen, szigorúan ellenőrzik is, és több száz eurós bírságot is kiszabhatnak ránk, amennyiben nincs rajtunk maszk. Emellett 1,5-2 méteres távolságot külföldön is be kell tartanunk, még a tengerpartokon is. Úti célunk kiválasztása esetében érdemes figyelnünk az ország fertőzöttségi számait, illetve tájékozódni arról, hogy milyen védekező intézkedések vannak ott érvényben, és hogy ez számunkra megnyugtató, biztonságérzést keltő-e. Napról napra indítják be az országok a személyforgalmat, erről is érdemes előre tájékozódni.

Az érintkezések csökkentése érdekében javasolt az érintéses kártyás fizetés a készpénzes helyett, a helyi intézkedésekről előre tájékozódni, illetve akár az érvényesség miatt úti célunkat ezen az oldalon az indulás napján ellenőrizni.

Az a 156 ország, amit hazautazás szempontjából piros kategóriába soroltak, jelenleg a Konzuli Szolgálat kiutazás szempontjából szintén a nem javasolt kategóriába tette.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Ahová karantén-kötelezettség nélkül utazhatunk be

Bárhova is tervezzük utazásunkat, a legfontosabb, hogy törekedjünk a legnagyobb biztonságra. Utazás előtt javasolt tájékozódni az adott ország fertőzöttségi állapotáról, ahogy az ottani életben levő óvintézkedésekről is.

Anglia és Skócia esetében július 10-től megszűnt a két hét karanténkötelezettség, és szabadon utazhatunk be. Azzal kell számolni, hogy beutazáskor egy online kérdőív segítségével nyilatkoznunk kell arról, hogy milyen országokban jártunk a megelőző 14 napban. A korlátozások feloldása nem vonatkozik Walesre és Észak- Írországra, ezeken a területeken az ottani kormányok saját hatáskörűen dönthetnek arról, hogy mely ország beutazóit mentesítik majd a karantén alól.

Görögországba történő utazás (július 1. augusztus 31. között) 48 órával a várható érkezés előtt mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el. Fontos, hogy minden utast külön, egyesével regisztrálni kell az utazás előtt. A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. További információk itt érhetőek el >> Görögország esetében, ha el szeretnénk kerülni a karantén kötelezettséget, akkor mindenképpen repülővel érdemes ki- és hazautaznunk.

Horvátországba történő utazáskor számítsunk arra, hogy beutazásakor az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében rögzítik az úti célunkat, mobiltelefon számunkat és e-mail címünket. Amennyiben szeretnénk elkerülni az adatszolgáltatással járó várakozást, adatainkat érdemes előre az alábbi oldalon keresztül megadni. A zárt terekben a maszk használata kötelező az országban.

Spanyolországba beutazáskor mindenkinek ki kell töltenie egy egészségügyi formanyomtatványt, amit a légitársaság is átad, s a határátkelőhelyeken is hozzáférhető. A formanyomtatványt lehetőség van egy applikáción keresztül előre kitölteni. Ekkor kapunk egy QR-kódot, melyet belépéskor beolvasnak, így meggyorsíthatjuk a belépést. Az ország nagy részén nyílt területen is kötelező a maszk hordása.

A magas fertőzöttség miatt Szerbiában az egész országban kötelező a maszk viselése tömegközlekedési eszközökön és vendéglátó helyeken, illetve olyan nyílt térben is (pl. buszmegállóban, bolt, bank, posta, gyógyszertár előtti várakozás közben), ahol nem biztosítható a másfél méteres távolságtartás. Ahogy Bulgáriában is szigorítanak a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedéseken: bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, a beltéri diszkókat, nem engednek közönséget sporteseményekre, és 30 főben maximálják az összejövetelek létszámát

Málta július 1-től nyitotta meg határait a magyarok előtt. Ekkortól indul be a nemzetközi légi közlekedés is, illetve a személyszállító kompforgalom is Szicíliából. Az országba történő beutazás előtt az alábbi oldalon található két dokumentumot (a-b) kell kitölteni.

Egyiptom július 1-től fogadja a turistákat karantén kötelezettség nélkül, ráadásul július 1-től októberig vízummentesen utazhatunk az országba. Július 3-ra tervezik az első közvetlen járatot Kairó és Budapest között, amelyet az első két hétben 1, a harmadik héttől heti 2 járat követ. Éjféltől reggel 4-ig részleges kijárási tilalom van hatályban: leáll a tömegközlekedés, és magángépjárművel, illetve gyalogosan sem lehet közterületre lépni.

Romániában az üzletekben, tömegközlekedési eszközön, a munkahelyen és más nyilvános, zárt térben kötelező a védőmaszk viselése.

Dánia a június 25-i adatok alapján a magyarországi járványügyi helyzet és statisztikák alapján a „nyitható ország” kategóriába sorolta Magyarországot, amellyel lehetővé vált a magyar állampolgárok számára a Dániába való belépés alapos indok nélkül.

Dubai július 7-tel nyitja meg határait a nyaralni vágyók előtt. Szájmaszk viselésére, távolságtartásra és kézfertőtlenítő használatára ott is számítani kell.

Németország területén belül számítsunk a 1,5 méteres kötelező távolságtartásra, illetve maszkviselésre a tömegközlekedési eszközökön, továbbá az üzletekben, piacokon.

Ciprusra történő beutazás előtt az alábbi oldalon kell online beregisztrálni. Ennek hiányában 300 eurós bírság vár a beutazókra. Észak Ciprus területére turistaként belépni viszont szigorúan tilos.

A külföldi országokra vonatkozó szabályzással kapcsolatban érdemes a Konzuli Szolgálat zöld számán további tájékoztatást kérni.

A kivételek

Portugália szárazföldi területén a karantén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek. A fővárosában, Lisszabon Nagyvárosi Területének 19 kerületében jelenleg szigorítottak a szabályzásokon, és visszaállították az otthonelhagyási tilalmat. Az Azori-szigetek és Madeirába történő beutazás csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt felmutatása esetén lehetséges.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az új koronavírus járvány kitörése miatt Kína teljes Hubei tartományát az I. (utazásra nem javasolt országok és térségek) biztonsági kategóriába, Kína többi részét, beleértve Hongkongot és Makaót is, II. (fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek) biztonsági kategóriába sorolta, és javasolják a beutazás elhalasztását.

Amerika esetében a Konzuli tájékoztatás is felhívja a figyelmünket arra, hogy a repülőjegyek árának csökkenése ellenére mindenki nagyon alaposan fontolja meg a hosszú távú utazást. Nyaralási célból nem tudunk Amerikába kiutazni, Amennyiben halaszthatatlan feladata van, feltétlenül rendelkezzen a koronavírus miatti kórházi tartózkodást fedező biztosítással, mert a kezelés az Egyesült Államokban nagyon magas összegekre is rúghat, valamint mindenképpen legyen annyi tartaléka, amennyivel egy hosszabb karantén költségeit állni tudja.

Grúzia határai július elejéig biztosan nem nyílnak meg az utazóközönség előtt, és piros besorolású országként a kiutazásra nem javasolt országok közé tartozik.

Brazília esetében a nagyon magas fertőzöttség miatt nem javasolt jelenleg a beutazás, és elég korlátozott is a beutazás lehetősége.

2020. augusztus 10.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.