Ritka állatok Európa állatkertjeiben

Igazán figyelemre méltók az állatkertek és rezervátumok veszélyeztetett állatok megóvása érdekében tett törekvései. Rengeteg állatkertben ismerkedhetünk meg olyan állatfajokkal is, amelyek a vadonban már sajnos nagyon alacsony számban találhatók meg, viszont az állatkertek biztonságos közege menedéket ad számukra. Bármerre is utazunk, érdemes a tervezett programok közé felvenni az állatkert-látogatást is, ugyanis fantasztikus állatkertek várnak minket Európa-szerte. Vajon hol találkozhatunk különleges állatokkal? Mutatjuk!

Óriáspanda a Schönbrunni Állatkertben

Szerencsére az óriáspanda már nem szerepel a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajainak listáján, ám ez sokáig nem volt így. Korábban a vadon élő egyedek száma folyamatosan csökkent, ami aggodalomra adott okot, de a faj védelmében tett erőfeszítések meghozták gyümölcsüket, így a pandák egyelőre biztonságban vannak. Jó hír, hogy nem is kell sokat utaznunk ahhoz, hogy megcsodálhassuk a fekete-fehér mackókat, ugyanis Bécsben, a Schönbrunni Állatkertben találkozhatunk velük. A pandapár 2003 óta az állatkert lakója, és azóta számos pandabébivel örvendeztették meg a gondozókat és a látogatókat. Érdekesség, hogy a bécsi állatkert a világ legrégebbi állatkertje: 1752-ben alapították, tehát már 270 éves múltra tekint vissza.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Srí Lankai leopárd a La Palmyre Állatkertben

A Franciaország nyugati részén található La Palmyre állatkert aktív szerepet vállal a veszélyeztetett fajok megóvásában, ezért az állatkert több ritka állatnak is otthont ad. Ilyen például a fenséges Srí Lankai leopárd, amelyből ma már sajnos ezernél is kevesebb egyed él a vadonban. Ezen kívül olyan csúcsragadozókkal is találkozhatunk itt, mint a gepárd vagy a tigris, akiknek szintén biztonságos környezetet jelent az állatkert. Lássuk be, ilyen közelségből megismerni egy-egy nagymacskát mindenkinek életre szóló élmény lehet – ha szeretnénk különleges állatokkal találkozni, ne hagyjuk ki a La Palmyre állatkertet!

Vörös macskamedve a Prágai Állatkertben

A Prágai Állatkertet gyakran a világ egyik legszebb állatkertjeként emlegetik, nem is véletlenül: a parkban igyekeztek minden állatnak olyan környezetet létrehozni, ami természetes közegükre emlékezteti őket, ráadásul a parkban egy libegő is található. A cseh főváros állatkertjének is határozott célkitűzése a biodiverzitás védelme, így itt is számos ritka élőlénnyel találkozhatunk. A vörös macskamedve – vagy más néven vörös panda – végtelenül aranyos ábrázata biztosan minden szívet megdobogtat, a fenyőtobozra emlékeztető tobzoskák különös kinézete pedig mosolyt csal az arcunkra. A vörös pandáknak veszélyeztetett, míg a tobzoskák egyes alfajainak fokozottan veszélyeztetett a természetvédelmi helyzete, de hála a Prágai Állatkertnek, az itt élő egyedek biztonságban lehetnek.

Bongó a Chester Állatkertben

Egy kicsit antilop, egy kicsit zebra, egy kicsit őz… ez a mogyoróbarna színű bongó fehér csíkjaival és hosszú szarvaival. Egészen olyan, mintha több állatból gyúrták volna össze, és éppen ettől olyan egyedi ez a növényevő állat. Két alfaját különböztethetjük meg, a nyugati és a keleti bongót, melyek közül ez utóbbi fokozottan veszélyeztetett faj, ugyanis már csak mindössze nagyjából 150 egyed él belőle a vadonban. Szerencsére az angliai Chester Állatkertben megismerkedhetünk ezzel az igazán ritka állattal, de legyünk türelemmel, ugyanis a bongó nagyon félénk jószág. Vicces tény a bongókról, hogy nagy szarvaik gyakran útban vannak nekik, amikor erdős részen közlekednek, ezért fejüket hátrahajtva szoktak haladni, ami kopasz foltokat eredményez a hátukon.

Ajakos medve a Lipcsei Állatkertben

Mindenki látott már medvét állatkertben vagy medveotthonban, de az ajakos medve minden eddigi tapasztalatunkat felülmúlja: a testfelépítése és az arcberendezése egyaránt mókás látványt nyújt. Angolul sloth bearnek – vagyis lajhármedvének – hívják, ugyanis egyedi testtartása miatt sokáig azt hitték, hogy valamiféle rokonságban állhat a lajhárokkal. Eredeti külsejét hosszú arca is feldobja, ami a táplálékszerzésben segíti: ajkaival könnyedén ki tudja nyerni a talajból a hangyákat és termeszeket. Ha megismernénk ezeket a különleges mackókat, irány a Lipcsei Állatkert – lássuk a medvét!

Vietnámi fácán a Berlini Állatkertben

A Berlini Állatkert segít abban, hogy ez a fokozottan veszélyeztetett madár sikeresen visszaintegrálódhasson természetes közegébe, a vietnámi esőerdőkbe. A hímnek fantasztikus kék színe van, míg a nőstény barnás tollakkal ékeskedik, az pedig mindkettejükre igaz, hogy az arcuk olyan, mintha egy piros maszkot viselnének. Hálásak lehetünk az állatkertnek a lehetőségért, hogy megtekinthetjük ezt a nagyon ritka madarat, illetve természetesen a faj megóvása érdekében tett erőfeszítéseikért egyaránt. Ha pedig ennél egy fokkal közelebb szeretnénk kerülni az állatvilághoz, válasszunk olyan helyet úti célunknak, amit az állatok uralnak, így valóban testközelből tapasztalhatjuk meg az állati kalandokat.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 07. 21.