Utasbiztosítás nélkül hatalmas a kockázat

Felelőtlenek a magyarok?

Liam Neeson feleségének tragikus halála és Michael Schumacher balesete az elmúlt években komolyan ráirányította a figyelmet a síelés veszélyeire. A Biztosítás.HU adatai szerint az utóbbi években ugyan jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik biztosítást kötnek síelésük idejére, de a kiutazók közel fele még mindig biztosítás nélkül utazik és nincs tisztában a síelés anyagi és egyéb kockázataival.

2016.05.05

A
síelés a legveszélyesebb tömegsport. A legjobb síelő is meghalhat vagy súlyos balesetet szenvedhet a sípályán, akár önhibáján kívül is. Egy átlagos hétvégén 2-3 helikopteres és 6-7 szános mentést igénylő baleset következik be egy-egy népszerűbb síterepen, folyamatos feladatot adva a mentőegységeknek, mentőszolgálatoknak, kórházaknak. A hegyimentő nem véletlenül érdeklődik biztosításunk után, ugyanis biztosítás nélkül komoly anyagi terhek elé nézünk.

Biztosítás nélkül tulajdonképpen semmink sincs. Magunknak kell állnunk mentésünk, kórházba szállításunk (milliós), ellátásunk (1000 euro/nap), esetleges műtétünk, gyógyszerünk költségeit. Szeretteink kiutazása, magunk vagy autónk hazaszállíttatása szintén a mi pénztárcánkat fogja terheli. Utasbiztosítás hiányában nélkülöznünk kell ezen felül a magyar nyelven hívható assistance központok szolgáltatását is, amelyek kár esetén megszervezik és ki is fizetik helyettünk a költségeinket. Ugyanez igaz akkor is, ha mi okozunk valakinek kárt, vagyis az ő ellátását ugyanúgy fizetnünk kell, mintha mi sérültünk volna meg.

Mindezen anyagi kockázatok természetesen nem állíthatók szembe az utasbiztosítás napi 500 forintos átlagos személyenkénti költségeivel. A
síbiztosítás további előnye a fentieken túl, hogy
poggyász- és felelősségi károkra, továbbá síruházatra és sífelszerelésre is kiterjed.

Vigyázat! - Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem megfelelő síelésre! Az ingyenesen kiváltható kártya nem fedezi a hegyi mentés akár 1,5 millió Ft-os költségeit. A kártyára igénybe vett szolgáltatások után sok országban önrészt is kell fizetni (5-20% az adott ország szabályainak megfelelően). A kártyát nem fogadják el minden kórházban, nem fizeti ki helyettünk felelősségi vagy poggyászkárainkat és nem jár hozzá magyar nyelvű segítség (assistance) sem.

A Biztosítás.HU szerint tehát nem érdemes az utasbiztosításon spórolni, különösen mert a biztosítás interneten keresztül történő megkötése csak perceket vesz igénybe. Tavaly óta ráadásul már az
utazás napján is megköthetjük a biztosításokat, feltéve, hogy még nem léptük át Magyarország határát.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.