Visszaigényelhetik baleseti adójuk egy részét az Astra ügyfelek

Visszaigényelhetik a kötelező biztosítás mellett befizetett 30%-os baleseti adójuk egy részét az ASTRA Biztosító csődje miatt idő előtti távozásra kényszerült ügyfelek. Az összesen mintegy 300 millió forintnyi visszajáró adó a NAV tegnapi naptól elérhető nyomtatványán igényelhető vissza

2019.09.26

Ismert, hogy az augusztusban csődbe ment ASTRA Biztosító azzal a feltétellel engedte el - azok biztosítási évfordulóját megelőzően - ügyfeleit más biztosítótársasághoz, hogy nem fizeti vissza számukra az általuk már előre befizetett biztosítási díjakat és a szintén beszedett 30%-os mértékű baleseti adót sem. Az ASTRA fenti magatartása ellenére azonban - a NAV intézkedésének köszönhetően - úgy tűnik, hogy a baleseti adót mégis visszakaphatják az ASTRÁ-tól már távozott ügyfelek.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közleményt adott ki, melyben leírja, hogy mit kell tenniük az ASTRA Biztosító volt ügyfeleinek ahhoz, hogy a kötelező biztosítás mellett befizetett 30%-os baleseti adójuk azon időszakra vonatkozó részét visszaigényelhessék, melyre a kötelező biztosítási díjat (és természetesen ezzel együtt a baleseti adót is) előre megfizették, de a szerződés idő előtti megszűnése miatt már nem kaptak érte biztosítási fedezetet.

Az adóhatóság a minél gördülékenyebb ügyintézés érdekében „BAV” elnevezéssel nyomtatványt rendszeresített, melyet az ügyfelek a hozzá tartozó kitöltési útmutatóval együtt
letölthetnek az adóhatóság honlapjáról> > és a kitöltött dokumentummal kezdeményezhetik a részükre visszajáró adó visszaigénylését. A Biztosítás.HU számításai szerint a NAV intézkedése akár 100 ezer ASTRA biztosítottat is pozitívan érinthet, akik az általuk befizetett, de - a biztosító idő előtti elhagyása okán - igénybe már nem vett kötelező biztosítási fedezetek után összesen várhatóan mintegy 300 millió forintnyi adót kaphatnak majd vissza.

Fontos, hogy a baleseti adó nem automatikusan jár vissza, azt minden biztosítottnak magának kell igényelnie a nyomtatvány kitöltésével és beadásával. Szintén fontos, hogy csak azok igényelhetik vissza adójukat, akiknek szerződése már megszűnt a biztosítónál.

Az Astra Biztosítóval kapcsolatos további információkról itt olvashat bővebben > >

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.