Vonattal az Adriára – 5 tipp, hogy felhőtlenül teljen az utazás

Rengeteg külföldi úti cél közül választhatunk, ha vonattal mennénk nyaralni, szebbnél szebb tájakra juthatunk el, akár már pár óra alatt. Horvátország a magyarok egyik legkedveltebb nyári úti célja – jó hír, hogy már a tengerpartra is kiruccanhatunk vonattal. A vonatozásnak számos előnye van, ám természetesen ezt az utazást is alaposan meg kell terveznünk indulás előtt. Cikkünkben segítünk, hogy a szervezés ne okozzon fejtörést: hoztunk 5 tippet, hogy felhőtlenül teljen a vonatos utazás!

2021.07.26

Vegyük meg időben a vonatjegyet!

Jelenleg négy horvátországi városba tudunk eljutni vonattal: Budapestről a horvát fővárosba, Zágrábba, valamint két tengerparti városba, Splitbe és Rijekába, Pécsről pedig Eszékre utazhatunk. Fontos tudni, hogy a két tengerparti helyszínre csak a nyári időszakban közlekednek vonatok – ezek éjszakai járatok –, ellenben egy zágrábi vagy eszéki városnézést az év bármely szakaszában betervezhetünk. A külföldi vonatutakra helyjegyet is vennünk kell (éjszakai vonat esetén pedig a hálókocsiban kell helyet foglalnunk), ezért ajánlott az utazás előtt pár héttel gondoskodni a vonatjegyről, ugyanis előfordulhat, hogy egy járatra az összes jegy elkel vagy útitársainkkal nem tudunk egymás mellett ülni. Egy ilyen nem várt akadály keresztülhúzhatja terveinket, tehát nem érdemes kockáztatni, szerezzük be időben a vonatjegyeket. Ha szeretnénk elkerülni a sorban állást, a vonatjegyet akár online is megvehetjük, és ezt követően már csak egy dologról kell feltétlenül gondoskodnunk.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Kössünk utasbiztosítást tengerparti nyaralásra!

Fontos, hogy mindig az úti célunknak és a tervezett programoknak megfelelő utasbiztosítást válasszunk, mert így teremthetünk teljes körű védelmet az egész családnak. A Biztosítás.hu ebben hatékony segítséget nyújt: köthetünk kifejezetten horvátországi nyaralásra, sportolásra vagy városnézésre vonatkozó utasbiztosítást is. Ha az Adrián csobbannánk, a kalkuláció elején válasszuk a „Horvátországi nyaralás” opciót, és a biztosítók ajánlatai közül döntsünk amellett, amelyik a legközelebb áll elképzeléseinkhez. A biztosításkötés előtt a terméktájékoztatókból és a szerződési feltételekből tájékozódjunk arról, hogy mire nyújt fedezetet a választott biztosítás, és győződjünk meg arról, hogy valóban a számunkra fontos kockázatokra biztosítjuk magunkat.

Ne vigyünk túl sok csomagot!

Jóllehet, a repülővel ellentétben a vonaton nincs korlátozás a poggyászok számát és súlyát illetően, mégis érdemes inkább kisebb méretű táskába pakolnunk, amit szükség esetén könnyedén fel tudunk emelni a vonat utasterében található csomagtartóra. Ezen kívül gondolnunk kell arra is, hogy a vasútállomásokon nehezebb közlekedni több, jól megpakolt táskával, mint egy gurulós bőrönddel, ezért a csomagok mennyiségét is érdemes megfontolni utazás előtt. Előfordulhat, hogy a vasútállomástól még egy másik közlekedési eszközzel tovább kell mennünk, hogy eljussunk a választott úti célhoz – ha nem szeretnénk kimerülten érkezni a nyaralásra, pakoljunk tudatosan, hogy elkerüljük a cipekedést.

Gondoskodjunk a szórakozásról is!

A hosszú vonatutak könnyen unalmassá válhatnak, ezért fontos, hogy gondoskodjunk valamiféle szórakozási lehetőségről. Ez kifejezetten fontos akkor, ha gyerekekkel utazunk, hiszen ők könnyebben elunhatják magukat. A kisebbeknek vihetünk különféle foglalkoztatófüzeteket, nagyobbaknak utazós társasjátékot, vagy akár mi magunk is kitalálhatunk olyan játékokat, amiket utazás közben a gyerekekkel együtt játszhatunk. Letölthetünk meséket vagy filmeket is – ezek akár több órára is elűzhetik az unalmat, és a felnőtteknek is jó szórakozás. Aktuális olvasmányunkat se felejtsük otthon, hiszen a vonatozás tökéletes alkalom arra, hogy a külvilágot kizárva elmerüljünk egy könyvben.

A kényelemről se feledkezzünk meg!

Az autós vagy buszos utazáshoz képest a vonatozás valamivel kényelmesebb, hiszen bármikor felállhatunk és járhatunk egyet, ám még így is rengeteget kell egy helyben ülnünk, ha a horvát tengerpartra utazunk. Az utazás élményét elronthatja, ha nem megfelelően választjuk meg öltözékünket, ezért mindenképp olyan ruhát viseljünk, amiben nem okozhat gondot a többórás vonatút, vagy akár a hálókocsiban töltött éjszaka. A komfortos utazást biztosíthatjuk még utazópárnával, takaróval vagy esetleg egy kényelmes üléspárnával is – a cél, hogy a nyaralás után az utazásra is jó emlékként gondoljunk vissza.

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az úti célunk aktuális beutazási feltételeiről és a járványügyi korlátozásokról!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 06. 02.