Vonattal az Adriára – 5 tipp, hogy felhőtlenül teljen az utazás

Rengeteg külföldi úti cél közül választhatunk, ha vonattal mennénk nyaralni, szebbnél szebb tájakra juthatunk el, akár már pár óra alatt. Horvátország a magyarok egyik legkedveltebb nyári úti célja – jó hír, hogy már a tengerpartra is kiruccanhatunk vonattal. A vonatozásnak számos előnye van, ám természetesen ezt az utazást is alaposan meg kell terveznünk indulás előtt. Cikkünkben segítünk, hogy a szervezés ne okozzon fejtörést: hoztunk 5 tippet, hogy felhőtlenül teljen a vonatos utazás!

2021.07.26

Vegyük meg időben a vonatjegyet!

Jelenleg négy horvátországi városba tudunk eljutni vonattal: Budapestről a horvát fővárosba, Zágrábba, valamint két tengerparti városba, Splitbe és Rijekába, Pécsről pedig Eszékre utazhatunk. Fontos tudni, hogy a két tengerparti helyszínre csak a nyári időszakban közlekednek vonatok – ezek éjszakai járatok –, ellenben egy zágrábi vagy eszéki városnézést az év bármely szakaszában betervezhetünk. A külföldi vonatutakra helyjegyet is vennünk kell (éjszakai vonat esetén pedig a hálókocsiban kell helyet foglalnunk), ezért ajánlott az utazás előtt pár héttel gondoskodni a vonatjegyről, ugyanis előfordulhat, hogy egy járatra az összes jegy elkel vagy útitársainkkal nem tudunk egymás mellett ülni. Egy ilyen nem várt akadály keresztülhúzhatja terveinket, tehát nem érdemes kockáztatni, szerezzük be időben a vonatjegyeket. Ha szeretnénk elkerülni a sorban állást, a vonatjegyet akár online is megvehetjük, és ezt követően már csak egy dologról kell feltétlenül gondoskodnunk.

Utasbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze biztosító partnereink utasbiztosítási ajánlatait, hogy megtalálja az Ön számára legmegfelelőbbet, olcsóbban!

Díjszámítás »

Kössünk utasbiztosítást tengerparti nyaralásra!

Fontos, hogy mindig az úti célunknak és a tervezett programoknak megfelelő utasbiztosítást válasszunk, mert így teremthetünk teljes körű védelmet az egész családnak. A Biztosítás.hu ebben hatékony segítséget nyújt: köthetünk kifejezetten horvátországi nyaralásra, sportolásra vagy városnézésre vonatkozó utasbiztosítást is. Ha az Adrián csobbannánk, a kalkuláció elején válasszuk a „Horvátországi nyaralás” opciót, és a biztosítók ajánlatai közül döntsünk amellett, amelyik a legközelebb áll elképzeléseinkhez. A biztosításkötés előtt a terméktájékoztatókból és a szerződési feltételekből tájékozódjunk arról, hogy mire nyújt fedezetet a választott biztosítás, és győződjünk meg arról, hogy valóban a számunkra fontos kockázatokra biztosítjuk magunkat.

Ne vigyünk túl sok csomagot!

Jóllehet, a repülővel ellentétben a vonaton nincs korlátozás a poggyászok számát és súlyát illetően, mégis érdemes inkább kisebb méretű táskába pakolnunk, amit szükség esetén könnyedén fel tudunk emelni a vonat utasterében található csomagtartóra. Ezen kívül gondolnunk kell arra is, hogy a vasútállomásokon nehezebb közlekedni több, jól megpakolt táskával, mint egy gurulós bőrönddel, ezért a csomagok mennyiségét is érdemes megfontolni utazás előtt. Előfordulhat, hogy a vasútállomástól még egy másik közlekedési eszközzel tovább kell mennünk, hogy eljussunk a választott úti célhoz – ha nem szeretnénk kimerülten érkezni a nyaralásra, pakoljunk tudatosan, hogy elkerüljük a cipekedést.

Gondoskodjunk a szórakozásról is!

A hosszú vonatutak könnyen unalmassá válhatnak, ezért fontos, hogy gondoskodjunk valamiféle szórakozási lehetőségről. Ez kifejezetten fontos akkor, ha gyerekekkel utazunk, hiszen ők könnyebben elunhatják magukat. A kisebbeknek vihetünk különféle foglalkoztatófüzeteket, nagyobbaknak utazós társasjátékot, vagy akár mi magunk is kitalálhatunk olyan játékokat, amiket utazás közben a gyerekekkel együtt játszhatunk. Letölthetünk meséket vagy filmeket is – ezek akár több órára is elűzhetik az unalmat, és a felnőtteknek is jó szórakozás. Aktuális olvasmányunkat se felejtsük otthon, hiszen a vonatozás tökéletes alkalom arra, hogy a külvilágot kizárva elmerüljünk egy könyvben.

A kényelemről se feledkezzünk meg!

Az autós vagy buszos utazáshoz képest a vonatozás valamivel kényelmesebb, hiszen bármikor felállhatunk és járhatunk egyet, ám még így is rengeteget kell egy helyben ülnünk, ha a horvát tengerpartra utazunk. Az utazás élményét elronthatja, ha nem megfelelően választjuk meg öltözékünket, ezért mindenképp olyan ruhát viseljünk, amiben nem okozhat gondot a többórás vonatút, vagy akár a hálókocsiban töltött éjszaka. A komfortos utazást biztosíthatjuk még utazópárnával, takaróval vagy esetleg egy kényelmes üléspárnával is – a cél, hogy a nyaralás után az utazásra is jó emlékként gondoljunk vissza.

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az úti célunk aktuális beutazási feltételeiről és a járványügyi korlátozásokról!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 06. 02.