Utazás közben is tudatosan: 7 tipp a környezetbarát utazáshoz

A fenntartható életmód egyre többeket foglalkoztat, és egyre többen próbálnak tenni környezetünk védelméért, ellenben utazáskor hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni ezt a fontos célt. Jó hír azonban, hogy néhány apró szokás beépítésével szinte erőfeszítés nélkül tehetjük környezetbaráttá utazásainkat. Mindig az első lépés a legnehezebb, éppen ezért hoztunk néhány hasznos tippet, amelyek betartásával fenntartható módon utazhatunk. Legyünk környezettudatosak utazás közben is!

Szálljunk meg ökohotelben

A környezettudatosság már a szállás megválasztásánál elkezdődik: ma már egyre elterjedtebbek az úgynevezett zöld hotelek vagy más néven ökohotelek, így ha szeretnénk tenni a környezetért, válasszunk ilyen szálláshelyet. A szállások minősítése eltérő módon történik globális szinten, Európában és Magyarországon, de mindegyikben közös, hogy szigorú feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy elnyerjék az ökohotel címet. Az értékelésnél figyelembe veszik a hulladékfelhasználást, a víz- és energiafogyasztást, a megújuló energiaforrások használatát, a vegyszermentes takarítási gyakorlatokat, az élelmiszerek beszerzésére vonatkozó módszereket és még ezeken kívül is rengeteg egyéb szempontot. A szállodáknak időről időre újra el kell nyerniük a minősítést, tehát amennyiben ilyen szálláshelyet választunk, biztosak lehetünk abban, hogy a létesítmény kiveszi a részét a környezetvédelemből és igyekszik kerülni a környezetet károsító tevékenységeket. Ha pedig még ennél is fenntarthatóbb megoldást választanánk, szálljunk meg egy sátras kempingben, ami ősszel kiváltképp jó program lehet!

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Válasszunk közlekedési módot tudatosan

Rengeteg olyan úti cél van a környező országokban, amit vonattal is felfedezhetünk, ráadásul a vonatozás mindig nagyon izgalmas élmény. Ha tehetjük, válasszuk a vonatot repülő helyett, hiszen a repülőgépek károsanyag-kibocsátása – főleg rövidebb utaknál – rendkívül magas. Hosszabb vagy tengerentúli utazás esetén a vonatozás értelemszerűen nem kivitelezhető, ám azzal is tehetünk a környezetünkért, ha a helyszínen autóbérlés helyett tömegközlekedést használunk vagy kerékpárra pattanunk. Az Észak-Európai országokban például kifejezetten népszerű közlekedési forma a biciklizés, így amellett, hogy fenntartható alternatívát választunk, még a helyiek közé is tökéletesen beilleszkedhetünk egy biciklivel.

Használjunk elektronikus jegyeket

Segíti a környezet védelmét, hogy ma már nincs szükség a repülőjegy és a beszállókártya kinyomtatására, ugyanis ezeket mindenhol használhatjuk elektronikus formában. Ezen kívül érdemes előre utánanézni, hogy az úti célunkon hogyan vásárolhatunk tömegközlekedési jegyet, hiszen könnyen lehet, hogy ezeket is megvehetjük applikáción keresztül vagy online felületen, így ezzel is papírt spórolhatunk. Ha pedig valamilyen belépőjegyet vásárolunk, szintén a környezetnek tehetünk szívességet azzal, hogy nem nyomtatjuk ki, hanem a telefonunkon mutatjuk be a jegyet.

Eldobható tárgyak helyett készüljünk fenntartható alternatívákkal

A megszokott hétköznapi rutinhoz képest utazáskor több olyan szituáció adódhat, amikor valamilyen egyszer használatos eszközt kell igénybe vennünk, ami általában műanyagból készül. Ráadásul előfordulhat, hogy külföldön hirtelen nem is találunk lehetőséget arra, hogy ezeket szelektíven gyűjtsük, tehát rendkívül megterhelhetjük a környezetet az egyszer használatos műanyagokkal. Éppen ezért érdemes minden eshetőségre felkészülve kulacsot, vászontáskát, termoszt és evőeszközöket magunkkal vinni – ezekkel kiválthatjuk a PET-palackokat, a műanyag zacskókat és az eldobható poharakat, evőeszközöket is.

Vigyünk saját tisztálkodószereket

Csábító lehet a szállásunkon található kis tasakos tusfürdőket, samponokat, krémeket elhasználni, de mielőtt ezt megtennénk, gondoljunk bele, mennyi hulladékkal jár, ha az összes tasakot vagy tubust kiürítjük. Környezetbarát megoldás, ha saját tisztálkodószereket viszünk magunkkal, amelyek nem tasakos csomagolásban vannak, így az üres flakont esetleg újra fel tudjuk használni vagy kimosva a szelektív gyűjtőbe helyezhetjük.

A szálláson se pazaroljunk

Jót teszünk a környezetnek azzal is, ha a szálláson otthon érezzük magunkat – ami a spórolást illeti. Tehát itt is figyeljünk oda a telefontöltő kihúzására, a klíma és a TV kikapcsolására, illetve a vízfogyasztásunkra egyaránt. Ha otthon sem folyik a víz fogmosás közben és nem állunk egy órán keresztül a zuhany alatt, vagy nem hagyjuk bekapcsolva a klímát, amikor elmegyünk otthonról, akkor a szállásunkon is cselekedjünk hasonlóképpen a víz- és energiamegtakarítás érdekében.

Vásároljunk helyi termelőktől

Ahogyan itthon is az a fenntarthatóbb megoldás, ha hazai termékeket vásárolunk, úgy külföldön sincs ez másként. A messziről beszállított élelmiszerek a szállítás során nagy mértékben terhelik a környezetet, ezért jobban járunk, ha helyi termelőktől szerezzük be a szükséges ételeket. Annál is inkább, hiszen egy külföldi utazás nem telhet el gasztronómiai élmények nélkül, és hogyan tapasztalhatnánk meg igazán az autentikus ízeket, ha nem a helyi finomságok megkóstolásával? Jól látszik tehát, hogy több szempontot figyelembe véve is érdemes felfedezni a városi piacokat és a hagyományos, helyi élelmiszerboltokat utazás közben.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 09. 13.