A miniház-mozgalom és 4 érv a kis lakás mellett

Több szempontból is megéri kis lakásba költözni, amit mi sem bizonyít jobban, mint a miniház-mozgalom egyre szélesebb körben történő elterjedése. Napjainkban rengetegen döntenek úgy, hogy a korábban megszokottnál sokkal kisebb alapterületű lakást vagy házat választanak maguknak, vagy egy környezetkímélő miniházba költöznek. De vajon milyen előnyökkel járhat egy kis házban élni, és mit takar pontosan a miniház fogalma? Cikkünkben ezt a kérdéskört járjuk körbe!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mi az a miniház-mozgalom?

A miniház-mozgalom a környezettudatosság, a minimalizmus és a költséghatékonyság jegyében jött létre, a miniházak alapterülete maximum 40 négyzetméter. Ezek az aprócska otthonok lehetnek hagyományos formában, alapokra felhúzott épületek is, de gyakran kerekekkel rendelkeznek, aminek köszönhetően a mobilitás is a miniházak egy kiemelkedő pozitív tulajdonsága. Ha ezt a kerekes verziót választjuk, akkor sem kell új házat vennünk, ha esetleg költözésre kerül a sor, emiatt ez sokak által kedvelt megoldás. Erről a létformáról többen úgy számoltak be, hogy a házban lévő letisztultság és rendezettség elméjükben is nyugalmat teremt és kiegyensúlyozottabbá válnak általa. Egy biztos: akár csak egy kisebb lakásba költözünk, akár miniházat vásárolunk, számos előnyét élvezhetjük a kis tereknek – nézzük, melyek ezek!

Kedvezőbb ár

Ha úgy döntünk, hogy kisebb lakásba szeretnénk költözni, akár készen vesszük, akár építtetjük, értelemszerűen kedvezőbb árral számolhatunk, ami hitelfelvétel esetén sem utolsó szempont. Amellett, hogy megkíméljük a pénztárcánkat, azért is érdemes kisebb lakást választani, mert ez lehetővé teszi, hogy igényeinknek megfelelően jobb környékeken is nézelődhessünk. Nemcsak a vásárlás, hanem a fenntartás szempontjából is pénztárcabarát megoldás egy kis lakás, hiszen így alacsonyabb közös költségre és kisebb összegű rezsire számíthatunk, ami a jelenlegi helyzetben kiváltképp nagy előny. A miniházak ráadásul sok esetben önfenntartóak, tehát napelemekkel, vagy akár esővízgyűjtő-rendszerekkel vannak felszerelve – ezekkel még többet spórolhatunk a mindennapok során.

Kisebb ökológiai lábnyom

A környezettudatosság már egyre többeknek fontos szempont a napi rutinjuk kialakításánál, de arra talán kevesebben gondolnak, hogy már a lakásunk megválasztása is segíthet ökológiai lábnyomunk csökkentésében. Gondoljunk csak bele, mennyivel gyorsabban megy egy kisebb lakás felfűtése, a szabályozható távfűtés pedig kifejezetten környezetbarát megoldás lehet. A kis lakás mellett szól továbbá az is, hogy itt sokkal gazdaságosabb az elektromos fűtési rendszer kialakítása, mint egy családi házban. Nem beszélve arról, hogy korlátozottak a lehetőségeink a tárolást illetően, ezért helyszűkében alaposabban végig kell gondolnunk, hogy megvegyünk-e egy adott dekorációs tárgyat vagy akár ruhadarabot, tehát a kis lakás tudatos vásárlásra is ösztönöz minket, amit a környezet is meghálál. Ezen kívül a miniházak egyik fő vonzereje a fenntartható működés, így amennyiben számunkra fontos a környezet védelme, mindenképp ilyen otthonba fektessünk be.

Kevesebb takarítás

Lássuk be, hogy egy mindenre kiterjedő nagytakarításhoz rengeteg energiára van szükség, ami csak fokozódik, ha egy nagy házban élünk. Éppen ezért a kisebb otthonok előnyei közé írható fel az is, hogy jelentősen lecsökken a takarítási idő, ha csak egy 30-40 négyzetméteres teret kell tisztára varázsolnunk. Az így megspórolt órákat pedig eltölthetjük valami olyasmivel, amiben örömünket leljük, ez pedig mentális egészségünkre is jó hatással lehet.

Egyszerűbb átalakíthatóság

Időnként mindenki életében eljön egy olyan pillanat, amikor úgy dönt, hogy egy kicsit felfrissítené, átalakítaná a lakás helyiségeit, annak érdekében, hogy más hangulatot adjon az adott szobának. Mondanunk sem kell, hogy ez is sokkal költségesebb nagy ház esetén, hiszen ebben az esetben több berendezési tárgyat kell lecserélnünk a kívánt hatás eléréséért, szemben a kis lakással, ahol már egy-két elem cseréjével is látványos az eredmény. Jóllehet, egy kis teret sokkal nagyobb kihívás berendezni a helyhiány miatt, de annál többet tanulhatunk a strukturált tervezésről, és végül annál nagyobb lehet a sikerélményünk, amikor létrejön a végleges, esztétikus összkép.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 09. 21.