A repülőjegy-vásárlás menete: mi mindenre kell figyelni?

Nagyon izgalmas időszak az utazás előtti készülődés, ám a szervezési feladatok sokszor fejtörést okozhatnak. Megkönnyíthetjük azonban a saját dolgunkat, ha felkészülten vágunk neki, és pontosan tudjuk, mire figyeljünk a szervezés egyes lépéseiben. A repülőjegy megvásárlása tipikusan egy olyan folyamat, ami kezdő utazók számára elsőre bonyolultnak tűnhet, ezért hoztunk egy ismertetőt, hogy gördülékenyen menjen a jegyvásárlás. Cikkünkben lépésről lépésre megmutatjuk a repülőjegy-vásárlás menetét – nézzük, mi mindenre kell figyelnünk a foglalás során!

Repülőjegy-foglalás menete: hogyan kezdjünk neki?

A repülőjegy megvásárlása tulajdonképpen nem ott kezdődik, hogy megadjuk az úti célunkat és az utazás időpontját, hiszen már az is egy döntés kérdése, hogy pontosan hol vesszük meg a repülőjegyet. Léteznek különféle repülőjegy-összehasonlító portálok, de megvehetjük a jegyünket a légitársaság hivatalos honlapján vagy akár utazási irodán keresztül is. A kényelem mellett az utazási iroda a spórolás szempontjából is jó választás lehet: charter járatokra csak utazási irodánál foglalhatunk, aminek a jegyára sokkal kedvezőbb lehet, mintha magunknak foglalnánk menetrend szerinti járatra. Ezen kívül abban az esetben érdemes utazási iroda segítségét igénybe venni, ha például körutazást tervezünk, ugyanis ilyenkor jól jön a szakértői segítség. Az utazási iroda segít hatékonyan megszervezni úti céljaink sorrendjét, tisztában van az átszállási időkkel az egyes repülőtereken és nem utolsósorban a foglaláshoz szükséges adatok kitöltését is átvállalja tőlünk. Jól látható tehát, hogy az utazási iroda segítsége hasznos lehet egy több átszállásos utazás esetén, amikor a repülőjegy-foglalás menete bonyolultabb folyamat. Ha azonban úgy döntünk, hogy magunknak intézzük a jegyvásárlást, az utazás előtt néhány hónappal kezdjük el átböngészni a különböző oldalakat, és válasszuk ki, melyik légitársasággal utaznánk. Érdemes észben tartani, hogy a légitársaságok érdeklődés függvényében módosíthatják a jegyárakat, ezért érdemes először nem közvetlenül a társaság honlapján, hanem más platformokon nézelődni, ugyanis könnyen felcsúszhatnak az árak, ha gyakran rákeresünk egy adott úti célra.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Fapados vagy nem fapados: milyen légitársasággal utazzunk?

A fapados légitársaságoknál értelemszerűen kedvezőbb áron vehetünk repülőjegyet, ám az anyagiakon kívül több szempontot is figyelembe kell vennünk, mielőtt eldöntjük, milyen légitársasággal utazzunk. Ha fapados légitársaságot választunk, tudnunk kell, hogy ezeken a gépeken csak minimális mértékben dönthetjük hátra az ülésünket, általában kisebb lábterünk van, az étkezésért külön kell fizetnünk, illetve a szórakozásról is magunknak kell gondoskodnunk, ugyanis nincs ülésbe épített szórakoztató center a gépeken. Mindez kevésbé okoz gondot egy rövidebb utazás esetén, azonban egy többórás úton érdemes ezeket a szempontokat figyelembe venni, amikor eldöntjük, hogy fapadossal repüljünk-e vagy sem. Fontos tudni, hogy fapados légitársaságnál nem tudunk átszállásos jegyet foglalni, tehát ha valahol át kell szállnunk, két külön jegyet kell vennünk – ez problémás lehet járatkésés vagy -törlés esetén, ugyanis így a légitársaság nem garantálja az átszállás sikerességét. Ehhez kapcsolódik az ügyfélszolgálat elérhetőségének kérdése is: probléma esetén a nem fapados légitársaságok ügyfélszolgálatát sokkal egyszerűbben és gyorsabban elérhetjük, míg a fapados társaságoknál ez hosszabb ügyintézésbe kerülhet. Ha sok csomagot vinnénk magunkkal, az is fontos lehet számunkra, hogy a nem fapados társaságoknál általában megengedőbb a poggyászok súlyára vonatkozó szabályozás. Előfordulhat továbbá, hogy a fapados társaságok a várostól távolabb eső repülőteret használnak, ahonnan több időbe kerül és plusz költséggel jár eljutni a belvárosba – ezt is mindenképp ellenőrizzük, mielőtt eldöntjük, hogy melyik légitársasággal repülnénk.

Ellenőrizzük a repülőjegyünk feltételeit!

Mielőtt megvesszük a repülőjegyünket, érdemes utánanézni, hogy milyen módosítási vagy lemondási lehetőségeink lesznek, ha esetleg változnak a terveink. Fontos tudni, hogy milyen feltételekkel módosíthatjuk az utazók nevét, ha valaki mégsem tud elutazni, hogyan működik a dátummódosítás vagy az út lemondása. Általában hozzáadhatunk a jegyünkhöz rugalmas módosítási és lemondási lehetőséget, ami ugyan megemeli a repülőjegy árát, mégis érdemes megfontolni, hiszen bármikor közbejöhet egy váratlan megbetegedés, ami miatt nem tudunk az eredeti időpontban elutazni. Ezen kívül azzal is érdemes tisztában lenni, hogy pontosan mi mindent tartalmaz a repülőjegy: mennyi és mekkora poggyászt vihetünk magunkkal, feladhatunk-e a gépre csomagot vagy az alap jegyár magában foglalja-e a lefoglalt ülőhelyet. Ha pedig valamilyen speciális poggyászt – drónt, sportfelszerelést, babakocsit, hangszert – vinnénk magunkkal, jegyfoglalás előtt nem árt tisztában lenni az ezekre vonatkozó szabályokkal.

Erre figyeljünk, ha átszállásos jegyet vennénk

Ha utazásunk során át kell szállnunk valahol, különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen jegyet vásárolunk. Az a legszerencsésebb, ha minden útszakaszon ugyanazzal a légitársasággal utazunk átszállásos jeggyel, ilyenkor ugyanis késés esetén a légitársaság felelőssége, hogy eljussunk az úti célunkra. Ha vízumköteles országban kell átszállnunk, előfordulhat, hogy akkor is szükségünk van vízumra, ha egyáltalán nem hagyjuk el a repülőteret – ennek előre nézzünk utána és kalkuláljuk bele az ügyintézési időbe a vízum beszerzését, vagy válasszunk másik átszállási országot. A repülőjegy lefoglalásánál az átszállási időkre is nagyon figyelnünk kell: amennyiben két külön légitársasággal vagy nem átszállásos jeggyel utazunk, a csomagfelvételre és -feladásra is időt kell szánnunk, illetve a repülőtér méretét is figyelembe kell vennünk, amikor az átszállási idővel kalkulálunk. Jobban járhatunk, ha kevésbé frekventált repülőteret választunk, ugyanis ott az átszállás folyamata is gyorsabb lehet. Bizonyos esetekben érdemes lehet egy éjszakát eltölteni az átszállás városában és csak másnap folytatni utunkat, hogy elkerüljük a kényelmetlen átszállási időket.

Repülőjegy-vásárlás tippek: ezek a leggyakoribb hibák repülőjegy-foglalásnál

Az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, hogy pontatlanul adjuk meg a repülőjegy-foglaláshoz szükséges adatokat. Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy mindig az úti okmányoknak pontosan megfelelő adatokat adjunk meg, ugyanis könnyen meghiúsulhat az út, ha a repülőtéren derül ki, hogy valami nem stimmel. Névváltozás esetén – például friss házasoknál a feleség úti okmányának lecserélésekor – amennyiben az új okmánnyal fogunk utazni, már a foglalásnál is azt a nevet adjuk meg, ami majd abban fog szerepelni. Fontos, hogy ellenőrizzük az útlevelünk érvényességét és megbizonyosodjunk róla, hogy még a hazaút időpontjában is érvényes az okmány. Bizonyos országokban az is problémát jelenthet, ha az útlevelünk 6 hónapon belül jár le, ezért mindenképp nézzünk utána a Konzuli Szolgálat weboldalán az úti célunkra vonatkozó szabályozásnak. Fontos, hogy foglalásnál a repülőtér egyedi azonosítóját és ne a város nevét figyeljük, ugyanis előfordulhatnak azonos nevű városok több kontinensen, ami könnyen vezethet ahhoz, hogy véletlenül nem a megfelelő városba foglalunk. Amennyiben van lehetőség online check-inre, de ezt mégsem tesszük meg és a repülőtéren próbálkoznánk, extra költségekkel kell számolnunk, ezért ezt is érdemes elkerülni.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 08. 08.