Kinek a felelőssége az áramszünet miatt bekövetkezett kár?

Bárkivel előfordulhat, hogy áramkimaradás következtében elromlik a TV vagy megromlanak az élelmiszerek a hűtőben. Legyen szó valamilyen természeti jelenségről, vagy akár technikai problémáról, az áramszünet sok bosszúságot és anyagi károkat okozhat, bármely okból történik is. Így tehát jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy vajon számíthatunk-e kártérítésre, ha egy elektronikai készülékünk áramkimaradás miatt meghibásodik, és kihez kell fordulnunk ez ügyben. Cikkünkben eláruljuk!

2022.01.19

Kihez fordulhatunk segítségért áramszünet miatti kár esetén?

Áramszünet esetén nagyon összetett a felelősség kérdése, több tényező is befolyásolja a kárrendezés menetét. Egyrészt, ha előre bejelentett áramszünetről van szó, mind az áramszolgáltató, mind a biztosító mentesül a felelősség alól, tehát csak abban az esetben számíthatunk kártérítésre, ha az áramkimaradás előre nem látható okokból történt. Akkor sem számíthatunk kártérítésre, ha nem tudjuk igazolni – például egy szakember által kiállított dokumentummal –, hogy valóban túlfeszültség okozta a meghibásodást. Ha ezt az igazolást sikerült beszereznünk, és a javításról kiállított számlát is megőriztük, az áramszolgáltató megvizsgálja, hogy a meghibásodott készülék rendelkezett-e túlfeszültség elleni védelemmel, ugyanis ez is feltétele a kártérítésnek. Ilyen esetekben a szolgáltatónak azt is bizonyítania kell, hogy az áram visszakapcsolásakor a feszültség nem haladta meg a szabályzatban meghatározott mértéket, ugyanis amennyiben meghaladta, fennáll a szolgáltató kártérítési kötelezettsége. Tehát összességében elmondható, hogy amennyiben igazolni tudjuk, hogy a meghibásodás túlfeszültség következtében történt – annak ellenére, hogy a készüléket túlfeszültség elleni védelemmel elláttuk –, és a feszültség meghaladta a megengedett mértéket, az áramszolgáltató megtéríti kárainkat. Ez nemcsak a javítás költségeire vonatkozik, hanem az áramkimaradás által közvetetten okozott anyagi károkra is, mint például a hűtőben megromlott élelmiszerek vagy az eljárási költségek.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

A lakásbiztosítás is segíthet

Nemcsak az áramszolgáltatóhoz fordulhatunk segítségért, ha áramszünet miatt keletkezik kár otthonunkban: több esetben a lakásbiztosítás is hasznos segítség lehet. Ha áramszünet következtében meghibásodik valamely elektronikai készülékünk, a lakásbiztosítások abban az esetben térítik meg kárainkat, amennyiben ez valamilyen káreseményhez köthető. Így tehát – a lakásbiztosításunk feltételeitől függően – segítséget kaphatunk, ha vihar vagy esetleg villámcsapás másodlagos hatása miatt tönkremegy egy készülék vagy háztartási gép. Amennyiben az áramkimaradás nem egy biztosítási káresemény miatt történt, a fentiek szerint fordulhatunk az áramszolgáltatóhoz. Kevésbé ismert tény, hogy egyes lakásbiztosítások megtérítik a váratlanul bekövetkező, előre nem bejelentett áramszünet miatt megromlott fagyasztott vagy hűtőben tárolt élelmiszerek értékét. Fontos kihangsúlyozni, hogy biztosításkötés előtt elengedhetetlen, hogy megismerjük a biztosítás feltételeit, ugyanis ebben az esetben is nagyon eltérő a biztosítók gyakorlata, térítési feltételeik. Amíg egyes lakásbiztosításokhoz csak kiegészítőként választhatjuk a fagyasztott élelmiszerek megromlására vonatkozó fedezetet, addig másoknál ezt az alapcsomag is tartalmazza, illetve a térítés maximális összege is különböző lehet. A biztosítók azt is meghatározhatják, hogy hány órás áramkimaradás esetén térítik meg kárainkat – éppen ezért kérnünk kell egy igazolást az áramszolgáltatótól az áramszünet időpontjáról és időtartamáról, amellyel érvényesíthetjük kárigényünket a biztosító felé. Nagy segítség lehet, ha a Biztosítás.hu kalkulátorát használjuk a megfelelő lakásbiztosítás kiválasztására, ugyanis itt több ajánlatot hasonlíthatunk össze, így megtalálhatjuk azt, ami a saját igényeinknek megfelel, és a különböző kiegészítőkkel azokra a káresetekre biztosíthatjuk otthonunkat, amelyektől a leginkább tartunk.

Fontos a kármegelőzési kötelezettség

Általánosságban minden káresetre igaz, hogy csak akkor kaphatunk kártérítést, ha maradéktalanul eleget tettünk kármegelőzési (és kárenyhítési) kötelezettségeinknek. Ez az oka annak, hogy előre bejelentett áramszünet esetén sem a szolgáltató, sem a biztosító nem nyújt segítséget: ilyenkor ugyanis lehetőségünk van a kármegelőzésre olyan módon, hogy a tervezett áramszünet idejére áramtalanítjuk készülékeinket. A kármegelőzéshez tartozik az is, hogy az elektronikai készülékeket túlfeszültségvédő aljzatokhoz vagy elosztókhoz csatlakoztatjuk – ez például a villámcsapás másodlagos hatása ellen is megfelelő védelmet nyújt. A kárelbírálás során minden esetben ellenőrzik, hogy eleget tettünk-e ezen kötelezettségünknek, ezért érdemes kiemelten odafigyelni erre, ha nem szeretnénk elesni a kártérítéstől.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.