Mi vár ránk, ha külföldről hazatérünk: zöld, sárga, piros országok listája

Májustól sorban enyhülni kezdtek a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások, és egymás után születtek meg az országok közti ki- és beutazási megegyezések. Volt pár hetünk, amikor a beutazható országokba a magyar állampolgárok karantén mentesen utazhattak be, és onnan karantén kötelezettségtől mentesen is térhettünk haza. A fertőzések számának alacsony szinten tartása miatt viszont júliusban a külföldről történő hazautazáskor szigorításokat vezettek be.

2020.07.13

Októberi összefoglalónkat, a meghosszabbított határzárról, változásokról, itt olvashatja >>

Július 12-én a kormány kihirdette, hogy július 14. éjféltől attól függ, hogy kinek és hogyan kell karanténba vonulnia, hogy melyik országból tért haza. Az országokat fertőzöttségi számok és tendencia alapján 3 zónára osztották fel: zöld, sárga, vörös. Hogy melyik ország hova tartozik, az várhatóan hétről hétre, szerdánként fog kihirdetésre és frissítésre kerülni. A jövőben területileg tartományonként, megyénként is kijelölhetnek majd zöld-sárga-piros zónát, ami eltérhet pozitív és negatív irányban is az adott ország besorolásától.

A zöld országok:

A zöld – biztonságos – országokból karantén kötelezettségtől mentesen térhetünk haza, hiszen ezekben az országokban kordában tartott, országunkhoz képest nem magasabb általában a járványfertőzöttség.

Minden ország idetartozik, ami nem szerepel a sárga és vörös kategóriába sorolt országok közé. Spanyolország 2020. augusztus 7-től már átkerült a sárga kategóriába sorolt országok közé, augusztus végén pedig Norvégia átkerült a zöld besorolásba.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

A sárga országok:

Bulgária, Románia és Svédország, Egyesült Királyság, Kanada, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. Spanyolország is idetartozik.

Sárga országokból hazaérkező magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálaton esnek át. Függetlenül attól, hogy a vizsgálat megállapítja-e a fertőzés gyanúját, kéthetes karanténra leszünk kötelezve: kijelölt vagy hatósági házi karanténra.

Kivétel, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégeztetett az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatot: SARS-CoV-2 tesztet, és azok negatív eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja- Ekkor ugyanis mentesül a karantén-kötelezettség alól.

A másik lehetőség, amivel csökkenthető a karantén-napok száma, ha a hatósági házi karanténra kötelezett magyar állampolgár kérvényezi, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt. Ha az első teszt negatív, akkor felmentést lehet szerezni a karantén alól, de a második teszten akkor is kötelező részt venni, és annak is negatívnak kell lennie a tényleges karantén-mentességhez. Ezeknek a teszteknek a költségét augusztustól a hazautazóknak kell megtéríteniük. Erről bővebb tájékoztatás itt található >>

A piros országok:

Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegro és Ukrajna, valamint a sárga besorolásba kerülőkön kívül az összes ázsiai, afrikai és az USA-n kívül minden amerikai ország, teljes Ausztrália és Óceánian térsége. Szeptember 1-től minden külföldi ország piros kategóriába kerül.

A magas fertőzöttség miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium ezeket az országokat utazásra nem javasolt országoknak is minősítette, így kiutazni - temetés, házasságkötés, tanulmányi kötelezettség kivételével - nem lehet.

Ukrajna esetében nem csak Magyarország nem javasolja a kiutazást, hanem augusztus 29. és szeptember 28. között lezárja a határait a külföldiek előtt.

Az összes piros kategóriába sorolt országból hazatéréskor egészségügyi vizsgálaton kell részt venni, függetlenül attól, hogy fennáll-e a fertőzés gyanúja, 14 napos karanténra leszünk kötelezve: kijelölt vagy házi karanténra.

Ez alól, ahogy a sárga országok esetében is, akkor tudunk mentesülni, ha a belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégeztetünk olyan, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatot: SARS-CoV-2 tesztet, és azok negatív eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudjuk.

Ha nem rendelkezünk ilyen negatív tesztekkel, akkor kérelmezhetjük, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vehessünk részt. Ebben az esetben, nem úgy, mint a sárga országoknál, a karantén alól felmentést az első teszt negatív eredménye nem ad, mindkettőnek negatív eredményűnek kell lennie.

Augusztus 1-től a sárga és piros országokból hazatérve a SARS-CoV-2 tesztek költségeit nekünk kell állni, amennyiben velük szeretnénk rövidíteni a kéthetes karantén-kötelezettségünkön.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.