Így lehet pénztárcakímélőbb a nyaralás

Nyaralás során könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy túlköltekezzük magunkat, amit leggyakrabban az előzetes tervezés hiánya és az esetleges meggondolatlanság okozhat. Nem könnyű ilyenkor határt szabni a költekezésnek, de semmiképp sem lehetetlen: egy kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk az utazás során. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány praktikát, amelyek alkalmazásával több pénz maradhat a pénztárcánkban a nyaralás után – nézzük a tippeket!

Tervezzük meg előre az étkezéseinket!

Utazás előtt egy virtuális sétával járjuk körbe a szállásunk környékét, és nézzük meg, milyen éttermek, bárok, esetleg élelmiszerboltok vannak a közelben, majd ezekre külön-külön is keressünk rá. Így átfogó képet kaphatunk arról, hogy milyen árkategóriájú környéken fogunk megszállni, és ki tudunk választani egy-két olyan vendéglátó egységet, ahol kedvezőbb áron ebédelhetünk meg. Érdemes a főbb turisztikai csomópontoktól távolabb eső, kis utcákban is nézelődni, ugyanis itt jóval olcsóbb éttermeket is találhatunk, mint a belvárosban. Ezen kívül hasznos lehet, ha a helyiektől – például a szállásadónktól – kérünk ajánlást olcsó, de ugyanakkor autentikus éttermekre, hiszen ők tudják a legjobban, hol kell keresni az igazán különleges fogásokat. Ha pedig még inkább pénztárcakímélő módon szeretnénk megoldani a nyaralást, hagyjuk ki az éttermeket, és vásároljunk be inkább élelmiszerboltokban vagy helyi piacokon. Esetleg magunk is gondoskodhatunk a főétkezésekről, ha a szálláshelyünkön egy kis konyha is rendelkezésünkre áll, ráadásul így lehetőségünk van saját magunknak összeválogatni azokat a helyi hozzávalókat, amiket szívesen kóstolnánk. Több külföldi városban a piac is kiemelt látványosság: iktassunk be a programok közé egy piacozást, válogassunk a helyi termelők finomságai közül, majd tartsunk egy pikniket a bevásárolt különlegességekkel! Ha magunknak vásárolunk be, sokkal több helyi jellegzetességet próbálhatunk ki, nem beszélve arról, hogy élménynek sem utolsó egy hangulatos téren végigkóstolni az adott országra jellemző ínyencségeket.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Még itthon váltsunk pénzt!

Ami az anyagiakat illeti, a repülőjegy lefoglalásán és a megfelelő szállás megválasztásán kívül a pénzváltás is egy kritikus pontja az utazás megszervezésének. Mindenképp érdemes még itthon gondoskodni erről, ugyanis a külföldi pénzváltók – kiváltképp a turisztikai látványosságok közelében – irreálisan magas összegekért árulják valutájukat. Akkor sem járunk jobban, ha ATM-ből veszünk le pénzt – ilyenkor a tranzakciós költségek terhelhetik meg a pénztárcánkat. Összességében tehát elmondható, hogy az a legjobb megoldás, ha indulás előtt megfontoljuk, hogy nagyjából mennyi készpénzre lesz szükségünk, és ennek megfelelően gondoskodunk a pénzváltásról, vagy a bankkártyánkat használjuk külföldön. Gyakran találkozhatunk külföldi kártyás fizetésnél azzal, hogy a terminál felajánl két lehetőséget: fizethetünk forintban vagy az adott ország pénznemében. Ha a forintot választjuk, akkor úgynevezett dinamikus valutaváltással fizetünk, ami nagy valószínűséggel sokkal kedvezőtlenebb, mint saját bankunk valutaváltási árfolyama, éppen ezért ilyen esetben mindig az adott ország pénznemét érdemes kiválasztani.

Keressünk ingyenes látnivalókat!

Minden városban vannak olyan látványosságok, amelyek megtekintéséért nem kell fizetnünk – sokat spórolhatunk a városnézés során, ha még otthon utánanézünk, milyen ingyenes lehetőségeink vannak. Az is előfordulhat, hogy egyes nevezetességek csak bizonyos időintervallumban vagy bizonyos életkor alatt biztosítanak ingyenes belépést, tehát a napi útitervünk elkészítése céljából is jól jöhet, ha tisztában vagyunk az igénybe vehető kedvezményekkel. Továbbá hasznos lehet, ha utánajárunk a városkártya által biztosított lehetőségeknek is – ha sok helyre szeretnénk bemenni, nagy összegeket spórolhatunk ezzel. Ha pedig tengerparti nyaralást tervezünk, érdemes utánajárnunk, hogy vannak-e szabadstrandok az úti célunkon, hiszen az egész család strandbelépője szintén jelentős plusz kiadást eredményezhet. Egyes nyaralóövezetekben jól felszerelt, kiépített szabadstrandokat is találhatunk, minden szükséges szolgáltatással, máshol viszont a szabadstrand csupán annyit jelent, hogy letehetjük a törölközőnket a tengerparton, és fürödhetünk a vízben – ezért is elengedhetetlen, hogy alaposan felmérjük a lehetőségeinket még indulás előtt.

Kerüljük a turistacsalogatókat!

Bár nagyon vonzó gondolat lehet felülni egy városnéző buszra vagy befizetni egy szervezett kirándulásra, ezek a programok általában elég sokba kerülnek, hiszen azt a kényelmet fizetjük meg velük, hogy nem nekünk kell megszerveznünk az utat. Azonban nem fogjuk megbánni, ha rászánjuk az időt és az energiát, és inkább egyénileg járjuk be a várost: nemcsak azért, mert ezzel megkímélhetjük magunkat az extra kiadástól, hanem azért is, mert így sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy rábukkanunk egy-egy rejtett kincsre. Jó, ha tudjuk, hogy sok helyen rendkívül erőszakosan próbálhatnak meggyőzni minket arról, hogy fizessünk be egy szervezett túrára, de ez természetesen semmi esetben sem kötelező, tehát nyugodtan utasítsuk vissza az ajánlatot. Ehhez nagyon hasonló eset a népszerű látványosságoknál, hogy utcai árusok környékezik meg a turistákat, általában valamiféle ékszert ajánlva. Az is előfordulhat, hogy rátesznek a kezünkre egy karkötőt, mintha ajándék lenne, ám amikor tovább sétálnánk, jelzik, hogy fizetnünk kell érte. Óvakodjunk külföldön az ilyen jellegű interakcióktól, ugyanis amennyiben szóba elegyedünk az árussal, könnyen kellemetlen szituációba sodorhatjuk magunkat, nem beszélve arról, hogy rendkívül nehéz lesz fizetés nélkül távoznunk.

Ne vásároljunk felesleges szuveníreket!

Külföldön nem nehéz elcsábulni egy szép hűtőmágnes, bögre vagy dísztárgy által, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ezekre a szuvenírekre sokszor a szekrényben vagy a padláson történő porosodás vár. Sokan szeretnek vásárolni valamit, ami a hazaérkezés után a nyaralásra emlékeztet, ám sokkal jobban járunk, ha olyat választunk, amit aztán később is tudunk használni, tehát valami maradandóval térünk haza. Ugyanez vonatkozik arra is, ha másoknak szeretnénk ajándékot hozni: természetesen a szándék a fontos, de mi is biztosan jobban érezzük magunkat, ha tudjuk, hogy az ajándékozott hasznát veszi majd annak, amit tőlünk kapott.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 06. 24.