Közeleg a viharszezon: így védhetjük otthonunkat a vízkárok ellen

Lakás- vagy háztulajdonosként nincs egyszerű dolgunk, ha szeretnénk biztonságban tudni otthonunkat, a nyári viharszezon közeledtével pedig a vízkárokra is kiemelten oda kell figyelnünk. Egy hirtelen érkező zápor vagy zivatar által okozott kár megterhelő lehet anyagilag, ha nincs megfelelő lakásbiztosításunk, és ilyenkor akár számunkra fontos, eszmei értékkel bíró tárgyak is megsemmisülhetnek. Cikkünkben tippeket szedtünk össze, amelyek segítségével megelőzhetjük a bajt – védelemre fel!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Ügyeljünk a tető állapotára!

A klímaváltozás eredményeként egyre gyakrabban találkozhatunk erős intenzitású viharokkal, és bár az időjárást nem tudjuk befolyásolni, tehetünk néhány óvintézkedést annak érdekében, hogy a viharszezonban is nagyobb biztonságban tudhassuk az otthonunkat. Az egyik elsődleges szempont, hogy ügyeljünk a tető állapotára: ha korábban már meglazult néhány cserép vagy pala, akkor azokat igazítsuk, majd rögzítsük a helyükre, hogy elkerüljük a beázást. Amennyiben a kémény sérült, annak a kilazult elemeit távolítsuk el, mivel azok egy vihar közben leszakadva is kárt tehetnek a tetőben. Emellett vihar idején minden nyílászáró legyen zárva, valamint az udvaron és a teraszon lévő ingóságokat pakoljuk védett helyre, továbbá lakásbiztosításunk megkötésekor ügyeljünk arra, hogy a védelem kiterjedjen a szabadban tárolt vagyontárgyakra is. Így egy hirtelen érkező vihar esetén sem kell aggódnunk az anyagiak miatt, ha értékeink megsérülnek. Nyirkos időben pedig ügyeljünk a penészedésre is, ami akár az egészségünket is károsíthatja, ha felbukkan otthonunkban, így mindenképpen védekeznünk kell ellene.

Ne hanyagoljuk el az eresz tisztítását!

A vízkárok megelőzésének másik sarkalatos pontja, hogy ne hanyagoljuk el az ereszt, ugyanis az eltömődhet, ha túl sok szemét gyűlik össze benne. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, évente kétszer, tavasszal és ősszel érdemes kitisztítani az ereszt, hogy a vizet akadálytalanul elvezethesse a tetőről. Az ereszre azért is érdemes kiemelten odafigyelni, mert az a téli hidegben befagyhat, majd eldeformálódhat, így később rossz irányba folyhat a víz, ami akár a homlokzatra is kerülhet. Tisztítás közben figyeljünk arra, hogy a szemét ne kerüljön az ejtőcsőbe, és tartsunk egy vödröt az ereszhez, hogy abba lapátoljuk a leveleket.

Árvízveszélyes területen is tegyük meg a szükséges előkészületeket!

Amennyiben olyan területen élünk, ahol fennáll az árvíz lehetősége, úgy kövessük az érintett időszakokban az előrejelzéseket, és tegyünk lépéseket otthonunk védelme érdekében. Szerezzünk be homokzsákokat, és helyezzük őket olyan helyre, ahol könnyebben bejuthat a víz a házba, valamint értékeinket zárjuk el, bútorainkat pakoljuk minél magasabbra a lehetőségeinkhez mérten, végül ne feledkezzünk meg az áramtalanításról sem. Védett helyen tartsunk egy másolatot minden fontos iratunkról és a biztosítási papírjainkról, valamint a biztosító elérhetőségét is mentsük el a telefonunkba. Ezenkívül jól jöhet, ha készítünk egy listát ingóságainkról, amelyekről fotókat is készítünk.

Készüljünk fel egy esetleges jégesőre!

Mind a társasházakra, mind a kertes házakra komoly veszélyt jelent a jégeső, ezért a fenti tippek mellett ügyeljünk a hibás vagy régi nyílászárók és redőnyök karbantartására is. Továbbá a kertünkre is gondolnunk kell: a kialakítás során a haszonnövényeket védett helyen ültessük el, a legegyszerűbben pedig egy jégvédő hálóval óvhatjuk meg a veteményest, ami nemcsak a jégtől, hanem a tűző naptól és a madaraktól is megvédi a növényeinket. A viharok kapcsán a villámkárokra is érdemes gondolnunk: amennyiben családi házban élünk, szereltessünk villámhárítót az ingatlanunkra, hogy elkerüljük a villámlás elsődleges hatásait, valamint a vihar közeledtével áramtalanítsuk a használaton kívül lévő elektronikai eszközöket. Amennyiben a szabadban tartózkodunk, amikor lecsap a vihar, igyekezzünk mielőbb fedezékbe húzódni, ha tehetjük, szálljunk be az autónkba, illetve kerüljük a magaslati és vízparti területeket, valamint a terebélyes fákat.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő lakásbiztosítás kiválasztásáról!

A megfelelően kiválasztott lakásbiztosítás mentsvár lehet a viharszezonban, azonban mindenképpen érdemes alaposan utánajárnunk, hogy az egyes biztosítók milyen konstrukciókat kínálnak számunkra. A biztosítási feltételeket is alaposan böngésszük át, és tájékozódjunk, mivel előfordulhatnak kizárások, valamint a biztosító egyes esetekben mentesülhet a kárkifizetés alól – ezekkel jó, ha tisztában vagyunk, így nem érhet minket kellemetlenség egy esetleges káreseményt követően. Lakásbiztosítás kalkulációt egyszerűen végezhetünk online a Biztosítás.hu-n: ne feledjük, hogy az újjáépítési összeggel, ne pedig az ingatlan forgalmi értékével számoljunk a biztosítás megkötésekor, mivel így elkerülhetjük otthonunk alulbiztosítottságát. Továbbá a lakásbiztosítások várakozási idejére is gondolnunk kell: a biztosítók a biztosítási eseményekre a szerződés megkötését követő naptól számított bizonyos – gyakran 15 vagy 30 nap – időintervallumon belüli várakozási időt kötnek ki. Az ezen az időszakon belül bekövetkezett károkra a biztosító kockázatvállalása nem terjed ki, ezért fontos, hogy időben készüljünk fel a viharszezonra lakásbiztosítással annak érdekében, hogy otthonunk biztonságban lehessen a záporok, zivatarok idején is.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 05. 02.