Külföldi úti célok és programok a húsvéti időszakra

Tojásfestés, locsolkodás, sonkafőzés – csak néhány azok közül a szokások közül, amiket jól ismerünk, és minden húsvétkor találkozunk velük. Ha viszont változatosságra vágyunk, és idén külföldön töltenénk a húsvétot, rengeteg programot találunk szerte Európában, és megismerkedhetünk más ünnepi szokásokkal is. Cikkünkben mutatunk 5 európai úti célt, ahol különleges módon kapcsolódhatunk ki a tavaszi ünnep közben.

Bled, Szlovénia

Ha egy közeli úti célt keresünk, a szlovéniai Bledi-tó nemcsak látványával bűvöl el minket, de rengeteg lehetőségünk adódik a kikapcsolódásra is. Húsvét alkalmából a koncertektől kezdve az ünnepi tojáskereső vadászaton át a kicsik és a nagyok is találnak igényeiknek megfelelő programot a városban. Emellett az aktív kikapcsolódásra is helyezhetjük a hangsúlyt: a környéket akár kerékpárral is bejárhatjuk, hiszen Bledből kiépített úton juthatunk el a festői Mojstranába, ahol felfedezhetjük a Triglav Nemzeti Parkot és a Radovna folyó völgyét. Végül érdemes útba ejteni a Bohinj-tavat is, ami autóval mindössze fél óra alatt megközelíthető Bledből. Ez Szlovénia legnagyobb természetes tava, amelynek partján tilos az építkezés, így háborítatlan környezetben csodálhatjuk meg a tó élővilágát.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Krakkó, Lengyelország

A húsvét Lengyelország egyik legfontosabb eseménye, Krakkóban pedig – a városnézés mellett – felejthetetlen élményt nyújthat számunkra a nagyhét környékén zajló ünnepi vásár. A főtér ilyenkor megtelik standokkal – a lengyelek hagyományosan itt vásárolják meg a kézzel készített, szárított virágokból és növényekből összeállított pálmaágakat, amiket virágvasárnap megáldanak a templomban. Ha karneváli hangulatra vágyunk, a Krakkótól 60 kilométerre fekvő Lipnica Murowana falvában részt vehetünk a pálmafesztiválon, míg Krakkóban hagyományosabb módon köszönthetjük a húsvétot: a családok a vasárnapi templomi mise után vacsorával ünnepelnek. Az események sora azonban itt még nem ér véget, ugyanis a helyiek a húsvéthétfőt követő napon a Krakus-halmon gyűlnek össze, ami a város legmagasabb pontjaként ismert, és korábban a pogány szertartások helyszíneként szolgált. Manapság húsvéti vásárral, középkori játékokkal és gyerekprogramokkal várják a látogatókat, végül a nap megkoronázásaként felidéznek egy középkori csatát, és meggyújtják a szent tüzet, az ünnep pedig zenei koncerttel zárul.

Toszkána, Olaszország

Amennyiben dél felé vennénk az irányt a húsvéti ünnepek idejére, a népi és vallási hagyományok színes keveredésébe csöppenhetünk Olaszországban. Toszkánában számos felvonulásnak lehetünk részesei nagypénteken, melyek során a résztvevők jelmezekbe öltözve vonulnak fel az utcákon. Továbbá a Firenze mellett található Grassinában látványos húsvéti passiójátékot rendeznek 500 helyi lakos részvételével. Emellett a Scappio del Carro, vagyis a szekér felrobbantása nevű hagyomány látványos bemutatóját sem érdemes kihagyni, ezt Firenzében, Cutiglianóban vagy Figline Valdarnóban is megtekinthetjük. Végül húsvéthétfőn az olasz családok piknikezéssel ünnepelnek – csatlakozzunk hozzájuk, és élvezzük a toszkán tavaszt!

Erdély, Románia

A természeti értékekben bővelkedő Erdély kitűnő helyszín, ha hosszú ideje élő hagyományokkal szeretnénk találkozni. Ezek közül a zöld ág ajándékozása során a fiúk örökzöld fenyők ágaival dekorálják ki a lányok kapuját. Az ágakat tojásokkal, virágokkal és szalagokkal díszítik, ezek szerelmüket és jókívánságaikat szimbolizálják, valamint a következő napi locsolkodásra is felhívják a figyelmet. Az ételszentelés is a húsvét elmaradhatatlan részét képezi: az ünnephez szorosan kapcsolódó fogásokat egy kosárba teszik, majd a templomba viszik azokat az áldás reményében. Ha a szabad levegő éltet minket, akkor Erdély rengeteg felfedezésre váró gyöngyszemet tartogat számunkra: látogassunk el a Szent Anna-tóhoz, ami a kontinens utolsó épen maradt vulkáni tava, vagy Torockóról indulva felmászhatunk az 1000 méter magasságig emelkedő Székelykő csúcsára. Amennyiben kalandos úti célra vágyunk, az Aranyosfői-jégbarlang biztosan megfelel az igényeinknek, a képződmény ugyanis 1165 méterrel a tengerszint fölött helyezkedik el – az igazi kalandorok bevállalhatják a mintegy kétórás gyalogtúrával megközelíthető barlangot.

Athén, Görögország

Görögországban a húsvét még a karácsonynál is fontosabb ünnep, így érdemes ebben az időszakban ellátogatni az országba. A főváros igazi kuriózum, a világ egyik legrégebbi települése mintegy 3400 éves történelemmel és rengeteg látnivalóval. A húsvétot megelőző nagyhét Lázár szombatjával kezdődik –ezen a napon a legkisebbek körbejárják a környéket, és Lázár himnuszát éneklik, amiért cserébe tojást és pénzt kapnak. Nagypénteken országszerte gyertyafényes körmenetekkel emlékeznek meg Jézus Krisztusról, másnap pedig érdemes ellátogatnunk a Lükabéttosz-hegyen található Szent György templomba, hiszen a környéken zajlik az ország talán leglátványosabb körmenete, ami közben a gyertyák és az ünnepi tűzijáték színesre festik az utcákat. Húsvétvasárnap a város utcái elcsendesednek, mivel ilyenkor a görögök otthon ünnepelnek: táncot járnak, bárányhús kerül az asztalra, az ünnep részeként pedig ebéd közben feltörik a pirosra festett tojásokat.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 03. 21.