Tetőtér-beépítés: hogyan érdemes nekilátni?

A padlástér beépítése tökéletes megoldás lehet, ha hozzáépítés nélkül extra területet szeretnénk nyerni az otthonunkban, és néhány új helyiséggel egészítenénk ki a házat. Mindig izgalmas kihívás egy felújítási projektbe belevágni, de az álmodozás közben is észben kell tartanunk néhány fontos szempontot, és fontos, hogy tisztában legyünk a szükséges teendőkkel. A tetőtér-beépítés szabályai nem feltétlenül egyszerűek, ám könnyebb a dolgunk, ha világosak a lépések – ehhez hoztunk egy kis segítséget!

A tetőtér beépítésének első lépése: a statikai vizsgálat

Mielőtt belevágnánk az építési munkálatokba, több teendőt is ki kell pipálnunk – ezek közül a legelső, hogy statikus szakemberrel megvizsgáltatjuk az épületet. Ő felméri, hogy a ház alapja, a falak, illetve a födém alkalmasak-e arra, hogy egy újabb épületszinttel járó terhelést elbírjanak. Elképzelhető, hogy néhány szerkezeti elemet meg kell majd erősítenünk, esetleg a födémet le kell cserélnünk vagy a tetőt át kell alakítanunk ahhoz, hogy a tetőtér beépítése megtörténhessen. Azon kívül, hogy kiderül, egyáltalán lehetséges-e a beépítés, ez a vizsgálat már azt is előrebocsátja, hogy milyen plusz költségekkel kell számolnunk majd az építkezés során.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Térképezzük fel a házat hőkamerás vizsgálattal!

A padlástér beépítése esetén nagyon fontos lépés a hőkamerás vizsgálat, ugyanis ez segít abban, hogy meglássuk, hol kell kiemelt figyelmet fordítanunk a szigetelésre. Ha szeretnénk elkerülni a falak vizesedését és az ezzel járó penészedést, érdemes elvégezni ezt a vizsgálatot – így megtudhatjuk, hol van nagyobb hőveszteség, hőhidak, és hol nem megfelelő a szigetelés minősége. Ezzel megkímélhetjük magunkat a későbbi kellemetlenségektől, otthonunk energetikai besorolásán is javíthatunk, illetve nem utolsósorban spórolhatunk is, hiszen a megfelelő szigetelésnek köszönhetően csökkenhet a rezsiköltség. Erre természetesen csak abban az esetben van szükség még a beépítés előtt, ha a tetőtér már eleve szigetelt, ellenkező esetben nincs jelentősége ennek a vizsgálatnak. A beépítés elkészülte után viszont már mindenképpen érdemes egy hőkamerás vizsgálatot végeztetni egy szakemberrel, aki a helyszíni felmérést követően kiállítja az energetikai tanúsítványt.

Szükség van-e a tetőtér beépítéséhez engedélyre?

Ha a padlástérben új helyiségeket szeretnénk létrehozni, az egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon szükség van-e hozzá építési engedélyre, vagy lehetséges-e az engedély nélküli tetőtér-beépítés. Mindez attól függ, hogy a beépítés átalakításnak vagy bővítésnek minősül-e: előbbi esetén nem kell építési engedélyt beszereznünk, míg a bővítést csak engedély birtokában végezhetjük el. Ehhez természetesen tudnunk kell, hogy pontosan mely folyamatokat nevezzük átalakításnak, és mi a bővítés. Egy építési tevékenységet akkor tekinthetünk átalakításnak, ha az nem növeli az építmény térfogatát, tehát nem kell hozzáépítenünk, bővítésről pedig abban az esetben beszélhetünk, ha az épület térfogata növekszik. Tehát ha például meg kell változtatnunk a tető szerkezetét a beépítéshez, azáltal teret nyerünk a tetőtérben, és a folyamat ilyenkor már a bővítés kategóriájába esik. Ha a ház alapját kell megerősítenünk, szintén szükségünk lesz építési engedélyre – ezért is elengedhetetlen a statikai vizsgálat a munkálatok megkezdése előtt.

Be kell-e jelentenünk, ha beépítenénk a tetőteret?

Amennyiben nem engedélyköteles tetőtér-beépítést hajtanánk végre, tehát az épület térfogata nem fog növekedni, úgy bejelentésre sem lesz szükségünk. Ezzel szemben amennyiben bővítenénk otthonunkat, ezt úgynevezett egyszerű bejelentéssel intézhetjük: az építésfelügyeleti hatóságnak (ÉTDR) kell jeleznünk szándékunkat az építész által elkészített kivitelezési tervdokumentáció feltöltésével. Ez a dokumentáció többek között tartalmazza a helyszínrajzot, alaprajzot, illetve különféle műszaki leírásokat a házzal kapcsolatban.

Ne feledkezzünk meg a kémény ellenőrzéséről sem!

Ahhoz, hogy az új lakrészünkben maximális biztonságot teremtsünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kémények kérdését sem. Egy béleletlen kémény zárt ablakok mellett életveszélyes lehet, ugyanis dugulás esetén a füstgáz könnyedén átszivároghat a téglából és habarcsból készült kémény falán. Emiatt nagyon fontos, hogy mielőtt beépítenénk a tetőteret, gondoskodjunk a kémény kibéleléséről. A kémény felújítása szintén átalakításnak minősül, tehát építési engedélyt nem kell kérnünk hozzá, azonban a felújítás előtt kéményseprői konzultációra, utána pedig ellenőrzésre van szükség. A szolgáltatások megrendeléséről magunknak kell gondoskodnunk, és semmiképpen se vegyük félvállról a kéményseprő szakmai javaslatait, hiszen otthonunk biztonsága múlhat rajta.

Figyeljünk az apró részletekre is!

A tetőtéri lakrészekben általában kis terekkel kell gazdálkodnunk, ezért érdemes már a tervezéskor úgy kalkulálni, hogy a lehető leghatékonyabban ki tudjunk használni minden lehetséges területet. Érdemes lehet például méretre szabott bútorokat készíttetni, amelyek tökéletesen illeszkednek a tetőtéri lakás sajátosságaihoz, illetve a kis terek miatt alaposan át kell gondolnunk a helyiségek színeit is: világos árnyalatok használatával optikailag nagyobbnak tűnhetnek a terek. A mennyezeti lámpák vagy csillárok kiválasztásánál pedig vegyük figyelembe a belmagasságot, és válasszunk olyan – esetleg beépíthető – darabokat, amelyekkel szintén helyet spórolhatunk. A természetes fény itt is elengedhetetlen, ezért az ablakok optimális elhelyezésére és mennyiségére is fordítsunk kellő figyelmet. Mindenképp fontoljuk meg a klíma beszerelését is, ugyanis a tetőtérben a nyári kánikula idején szinte elviselhetetlen lehet a hőség. Ne feledjük, hogy a tetőtér jellemzően sokkal tűzveszélyesebb, mint a ház többi helyisége, ezért nagyon fontos, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy elkerülhessünk egy esetleges tűzkárt. Ügyeljünk a vezetékezések minőségére és a válaszfalak anyagára, illetve családi házunkat is érdemes lehet villámhárítóval felszerelni.

A beépítéssel az ingatlan értéke jelentősen megnő!

Egyértelmű, hogy egy nagyobb felújítást, esetleg tetőtér-beépítést követően ingatlanunk sokkal többet fog érni, mint azelőtt – kiváltképp akkor, ha magasabb energetikai besorolásba is kerül. Ez nemcsak akkor lényeges, ha eladásra kínálnánk a házat, hanem lakásbiztosításunk szempontjából is. Ahhoz, hogy a tetőtér beépítése után is naprakész maradjon a biztosításunk, végeznünk kell egy lakásbiztosítás kalkulációt, amivel megnézzük, hogyan teremthetnénk hatékony védelmet felújított otthonunknak. Amennyiben ezt nem tesszük meg, otthonunk alulbiztosítottá válhat, és kár esetén könnyen hoppon maradhatunk. Éppen ezért a tetőtér beépítésének lezáró mozzanata legyen a lakásbiztosításunk felülvizsgálata, hogy a rengeteg befektetett munkát megkoronázhassuk a megfelelő védelemmel is!

Figyelem! A cikk a megjelenéskor hatályos információkat tartalmazza, és nem minősül teljes körű tájékoztatásnak. A pontos feltételekről a vonatkozó jogszabályokból tájékozódhatunk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 07. 13.