HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Hitelképesség megállapítása

Személyi kölcsön esetében a hitelképesség, a kölcsönösszeg és a törlesztőrészlet megállapításának kulcskérdése a jövedelem, lévén az az egyetlen fedezet a kölcsönre. Vizsgáljuk meg a jövedelem kérdését egy kicsit részletesebben.

Elfogadott jövedelemfajták

A bank a dokumentummal igazolható bevételt tekinti jövedelemnek, mert igazolhatatlan jövedelem esetében nincs biztosíték a jövőbeni törlesztésre vonatkozóan. Az igazolás azért elengedhetetlen a bank számára, mert ebből valószínűsíti azt, hogy képesek leszünk a jövőben rendszeresen fizetni a törlesztőrészletet.

A hitelelbírálás során a bank az adós, illetve esetleges adóstársainak a gazdasági helyzetét vizsgálja. A banknak ugyanis elsősorban az a célja és feladata, hogy Ön biztosan ki tudja fizetni a felvett kölcsönt a járulékaival együtt.

A hitelkérelem elbírálása során felléphetnek ún. K.O. kritériumok: olyan feltételek, amelyek fennállása azonnali kizárást von maga után. A bank nem folyósít az olyan személyek számára kölcsönt, akiknél akár egy ilyen is fennáll. Ilyen lehet, ha hitelmulasztást tartanak nyilván a személyhez kapcsolódóan - ez 90 napon túli, folyamatosan a mindenkori minimálbért meghaladó hiteltartozást jelent - vagy nem rendelkezünk legalább a minimálbér összegéről szóló jövedelemigazolással.

A hitelkérelem kedvező elbírálását javító/rontó tényezők: olyan feltételek, melyek pozitív vagy negatív irányba befolyásolhatják a hitelt kérő megítélését, így annak jobb/rosszabb kondíciókkal nyújtanak hitelt. Javító tényező lehet például:

 • A magas bejelentett jövedelem, vagy a meglévő megtakarítás,
 • Az igénylőnek biztos, komoly jövedelmet jelentő munkája van: régóta dolgozik például magas pozícióban nagy, nemzetközi cégnél.

Negatív irányba befolyásolhatja a feltételeket az alacsony, vagy bizonytalan jövedelem.

Jövedelemtípusok és felhasználhatóságuk

 • igazolt havi nettó jövedelem – minden bank elfogadja
 • Erzsébet-utalvány, SZÉP kártya, egyéb utalványok – amennyiben a hiteligénylő igazolt nettó jövedelme eléri a minimálbért, akkor általában csak adóstársnál és csak kiegészítő jövedelemként vehető figyelembe
 • jutalék – csak abban az esetben fogadja el a bank, ha viszonylag állandó a havi összege
 • az alábbi jövedelemtípusokat abban az esetben fogadja el a bank, ha havi rendszerességgel érkeznek:
  • prémium, bónusz
  • túlórapénz
  • vezetői pótlék
  • egyéb rendszeres pótlékok
  • napidíj

Személyi kölcsön igénylése lehetséges az ún. passzív keresők esetében is. Ön abban az esetben passzív kereső, ha kisgyermeket nevel otthon, vagy nyugdíjas. Az alábbi passzív jövedelemfajtákat fogadják el a bankok:

 • GYED, GYES, GYÁS és családi pótlék – ha az egyéb jövedelem eléri a minimálbért, akkor kiegészítő jövedelemként vehető figyelembe. Önmagában nem végrehajtható, ezért csak ezekre nem adnak hitelt.
 • nyugdíj, öregségi nyugdíj – elfogadják a bankok, főleg, ha bankszámlára történik a folyósítás
 • özvegységi nyugdíj, szociális járadék, árvaellátás – ha az egyéb jövedelem eléri a minimálbért, akkor kiegészítő jövedelemként vehető figyelembe.

2015 előtt még volt lehetőségük a bankoknak a nem bejelentett, havi rendszeres jövedelmeket is figyelembe venni a hitelbírálat során, ám erre 2015-től már nincs lehetőség, így sajnos az olyan szakmában dolgozók, akik borravalót kapnak (fodrász, pincér) sajnos nem tudnak ezzel a lehetőséggel számolni.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.