HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Mire jó a személyi kölcsön, mire nem?

Hitelt, kölcsönt, általában akkor veszünk fel, ha valamilyen átmeneti fizetési nehézséggel küzdünk, vagy halaszthatatlan kiadásaink keletkeztek, vagy túlságosan sokáig tartana összespórolni a pénzt egy fontos, életünket alapvetően befolyásoló célra, például a lakhatás megoldására.

Íme néhány példa arra, milyen esetekben gondoljunk hitel felvételre:

1. Fontos, nagy összegű és halaszthatatlan vásárlások esetén, mint például lakás, autó

A megvásárlásukhoz szükséges pénzt túl hosszú időbe telne összegyűjteni, szükség viszont most van rájuk, ezért kézenfekvő valamilyen hitelkonstrukciót választani.

2. Rendkívüli, életbevágóan fontos kiadások fedezésére, mint például a nem várt egészségügyi kiadások

Elegendő megtakarítás hiányában, ha valamilyen személyes, vagy családban előforduló egészségügyi problémát kell megoldanunk, akkor választási alternatíva lehet egy banki kölcsön felvétele.

3. Vállalkozásokkal kapcsolatos beruházások, mint például gépesítés

Vállalkozási célból alapvetően vállalkozásoknak kínált kölcsönt érdemes felvenni, azonban vannak olyan esetek, amikor ez nem megy. Ilyenkor a vállalkozás tulajdonosa vehet fel személyi kölcsönt, amit aztán a vállalkozására fordít. Teheti ezt azért, mert ez esetben a személyi kölcsön összegének elköltését nem kell a banknak igazolnia.

Üzleti célból felvett hitelek esetén érdemes a megtérülés idejét és a várható hasznot kiszámolni. Ha a várható haszon magasabb, mint a hitel kamata, akkor érdemes a megfelelő kamatozású hitelt igényelni.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy olyan berendezésekre érdemes bank által finanszírozott forrásból költeni, melyek közvetlenül vagy közvetve bevételt termelnek.

Az alábbiakban vegyünk néhány példát, melyeknél nem javasolt a kölcsön felvétele:

1. Pénzügyi lehetőségeinket meghaladó tárgyak és szolgáltatások megvásárlása

Azzal, hogy olyasmit vásárolunk meg, amit nem engedhetünk meg magunknak, kétszeresen rontjuk a helyzetünket. Nem elég ugyanis, hogy nekünk túl drága az adott áru, vagy szolgáltatás, de mivel hitelre vettük, így a kamatokat és egyéb járulékos költségeket is fizethetjük vele együtt.

2. Értékvesztő dolgok vásárlása

Amire nem érdemes hitelből költeni, az az élelmiszer, az elektronikai termékek, az olyan dolgok, melyek gyorsan veszítenek az értékükből. Ilyen esetekben a dolgok későbbi eladásával sem tudnánk a hitelt visszafizetni, ezért veszélyes.

3. Egyszeri, élmény jellegű szolgáltatások vásárlása

Nem éri meg olyan jellegű szolgáltatásra költeni, mellyel nem teszünk lépést a rá költött összeg visszakeresésének irányába. Ilyen például egy utazás, repülőjegy, nyaralás.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.