HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Nem mindig az olcsó a jó

A személyi kölcsön felvétele olyan esetekben nyújt jó megoldást számunkra, ha hiteligényünk viszonylag kicsi, maximum 1-2 millió forintot tesz ki, illetve ha a hitel fedezeteként nem tudunk ingatlant felajánlani, csak a jövedelmünket.

Mivel ez nagyobb kockázatot jelent a bank számára, a személyi kölcsönök magasabb kamatozásúak, rövidebb a futamidejűek és emiatt a havi törlesztőrészletük is magasabb lehet a jelzálog alapú termékeknél. A hiteligénylőnek az az alapvető célja, hogy a személyi kölcsönét minél olcsóbban megússza. Ezzel a pénzintézetek is tisztában vannak, és ahogy az élet számos más területén, itt is találkozhatunk bőven akciókkal, kedvezményekkel, ajándék kuponokkal. Még mielőtt hagynánk magunkat elcsábítani, vegyük sorra a csábító ajánlatokat, és vizsgáljuk meg, miért nem mindig a legolcsóbbnak tűnő személyi kölcsön a legjobb.

Csábító akciók

Vegyük is előre ezt a kategóriát. Sok bank kínál vásárlási utalványt, ajándék elektronikai eszközt, vásárlási bónuszpontokat. Ez jó, de ha az egyéb költségek, díjak magasak, akkor nem érdemes a „csábítással ellátott” kölcsönt igényelni. Érdemes figyelni az egyéb díjakat, pl. amit szerződéskötéskor számolnak fel.

Kezdeti költség

A hiteleknél rendszeresen találkozunk olyan költségekkel, melyeket bírálatkor, folyósításkor, vagy szerződéskötéskor kell megfizetnünk. Érdemes kicsit kitartóbban keresgélni a személyi kölcsönt kínáló bankok között, ugyanis ma már egyre több banknál gyakorlat, hogy nem számolnak fel ilyen jellegű díjakat. Minden szóba jöhető hitel esetén kérjük el a banktól az előzetes tájékoztatót, melyet kötelesek adni kérés nélkül is. Gyűjtsük őket össze és hasonlítsuk össze a feltételeiket. Ezeket a tájékoztatókat törvény által előírt formában kötelesek elkészíteni, ezzel biztosítva az összehasonlíthatóságot.

Törlesztésre külön bankszámla

A személyi kölcsön kiválasztása során arra a feltételre is érdemes figyelni, hogy vannak olyan bankok, melyek csak a náluk vezetett bankszámlára folyósítják a kölcsönt, illetve feltétel, hogy csak onnan lehet a törlesztő részlet levonására megbízást adni. Ha mi elégedettek vagyunk a saját bankunkkal, annak szolgáltatásaival és költségeivel, és nem szeretnénk még pluszban költeni az amúgy is költségesebbnek mondható hitelünkre, akkor elsősorban a saját bankszámlánkat vezető banktól vegyünk fel hitelt. Így elkerülhető a valójában feleslegesen nyitott bankszámla plusz költsége.

Jövedelemérkeztetés

Amennyiben úgy döntünk, hogy munkabérünket a kölcsön folyósításához választott bankhoz utaltatjuk, egyes bankoknál akár évi 3% kamatkedvezményben is részesülhetünk. Vannak olyan esetek is, amikor egy munkáltatói együttműködési program keretében a bank a vele szerződésben álló cégek alkalmazottai számára további kedvezményeket biztosítanak.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.