Személyi kölcsön
Személyi kölcsön
Hasonlítsa össze számos bank
kölcsönét és válasszon

Kényelmes, egyszerű és gyors hiteligénylés

Ajánlatok
Bankok az oldalon
AXA Bank
Budapest Bank
CIB Bank
Erste Bank
FHB Bank
Gránit Bank
K&H Bank
MKB Bank
OTP Bank
Unicredit Bank
Cetelem Bank
Citi Bank
Cofidis Bank
Fundamenta
Ing Bank
Provident
Hitelképesség megállapítása

Személyi kölcsön esetében a hitelképesség, a kölcsönösszeg és a törlesztőrészlet megállapításának kulcskérdése a jövedelem, lévén az az egyetlen fedezet a kölcsönre. Vizsgáljuk meg a jövedelem kérdését egy kicsit részletesebben.

Személyi kölcsön

Személyi kölcsönöket
összehasonlító kalkulátor

Elfogadott jövedelemfajták

A bank a dokumentummal igazolható bevételt tekinti jövedelemnek, mert igazolhatatlan jövedelem esetében nincs biztosíték a jövőbeni törlesztésre vonatkozóan. Az igazolás azért elengedhetetlen a bank számára, mert ebből valószínűsíti azt, hogy képesek leszünk a jövőben rendszeresen fizetni a törlesztőrészletet.

A hitelelbírálás során a bank az adós, illetve esetleges adóstársainak a gazdasági helyzetét vizsgálja. A banknak ugyanis elsősorban az a célja és feladata, hogy Ön biztosan ki tudja fizetni a felvett kölcsönt a járulékaival együtt.

A hitelkérelem elbírálása során felléphetnek ún. K.O. kritériumok : olyan feltételek, amelyek fennállása azonnali kizárást von maga után. A bank nem folyósít az olyan személyek számára kölcsönt, akiknél akár egy ilyen is fennáll. Ilyen lehet, ha hitelmulasztást tartanak nyilván a személyhez kapcsolódóan - ez 90 napon túli, folyamatosan a mindenkori minimálbért meghaladó hiteltartozást jelent - vagy nem rendelkezünk legalább a minimálbér összegéről szóló jövedelemigazolással.

A hitelkérelem kedvező elbírálását javító/rontó tényezők: olyan feltételek, melyek pozitív vagy negatív irányba befolyásolhatják a hitelt kérő megítélését, így annak jobb/rosszabb kondíciókkal nyújtanak hitelt. Javító tényező lehet például:

 • A magas bejelentett jövedelem, vagy a meglévő megtakarítás,
 • Az igénylőnek biztos, komoly jövedelmet jelentő munkája van: régóta dolgozik például magas pozícióban nagy, nemzetközi cégnél.

Negatív irányba befolyásolhatja a feltételeket az alacsony, vagy bizonytalan jövedelem.

Jövedelemtípusok és felhasználhatóságuk

 • igazolt havi nettó jövedelem – minden bank elfogadja
 • Erzsébet-utalvány, SZÉP kártya, egyéb utalványok – amennyiben a hiteligénylő igazolt nettó jövedelme eléri a minimálbért, akkor általában csak adóstársnál és csak kiegészítő jövedelemként vehető figyelembe
 • jutalék – csak abban az esetben fogadja el a bank, ha viszonylag állandó a havi összege
 • az alábbi jövedelemtípusokat abban az esetben fogadja el a bank, ha havi rendszerességgel érkeznek:
  • prémium, bónusz
  • túlórapénz
  • vezetői pótlék
  • egyéb rendszeres pótlékok
  • napidíj

Személyi kölcsön igénylése lehetséges az ún. passzív keresők esetében is. Ön abban az esetben passzív kereső, ha kisgyermeket nevel otthon , vagy nyugdíjas. Az alábbi passzív jövedelemfajtákat fogadják el a bankok:

 • GYED, GYES, GYÁS és családi pótlék – ha az egyéb jövedelem eléri a minimálbért, akkor kiegészítő jövedelemként vehető figyelembe. Önmagában nem végrehajtható, ezért csak ezekre nem adnak hitelt.
 • nyugdíj, öregségi nyugdíj – elfogadják a bankok, főleg, ha bankszámlára történik a folyósítás
 • özvegységi nyugdíj, szociális járadék, árvaellátás – ha az egyéb jövedelem eléri a minimálbért, akkor kiegészítő jövedelemként vehető figyelembe.

2015 előtt még volt lehetőségük a bankoknak a nem bejelentett, havi rendszeres jövedelmeket is figyelembe venni a hitelbírálat során, ám erre 2015-től már nincs lehetőség, így sajnos az olyan szakmában dolgozók, akik borravalót kapnak (fodrász, pincér) sajnos nem tudnak ezzel a lehetőséggel számolni.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: