HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Felújítás, korszerűsítés

Mi a lakásfelújítás?

Minden olyan általánosabb szerelési, építési munka, amely az eredeti műszaki állapot részben vagy egészben történő visszaállítására hivatott. A felújítás következtében – szerkezetek, berendezések cseréjével, átalakításával – javul az ingatlan használhatósága, vagy esztétikai összképe. Példák felújításra:

Minden olyan általánosabb szerelési, építési munka, amely az eredeti műszaki állapot részben vagy egészben történő visszaállítására hivatott. A felújítás következtében – szerkezetek, berendezések cseréjével, átalakításával – javul az ingatlan használhatósága, vagy esztétikai összképe. Példák felújításra:

 • festés, mázolás, tatarozás
 • tapétázás, parkettázás, burkolatcsere
 • fűtési berendezések cseréje
 • villanyhálózat felújítása

Mi a korszerűsítés?

Szintén a lakás használatának javítása céljából az ingatlan komfortfokozatának a növelése. Ez történhet víz-, csatorna vagy elektromos hálózat, gáz bevezetése, központosított fűtés kialakításával de, új fürdőszobát is lehet létesíteni ott, ahol még ilyen helyiség nincs. Ugyanide sorolhatók hang-, hő-, és vízszigetelési munkák, nyílászárócserék és a megújuló energiaforrások alkalmazása is. A korszerűsítést csak olyan anyagokkal lehet végezni, melyeknél a kiállított megfelelőségi igazolás összhangban van a szabályozó rendeletben foglaltakkal.

Felújítás

Lakás felújítására azért érdemes célhoz kötött ingatlan fedezetű hitelt felvenni, mert kedvezőbb konstrukciókkal igényelhetjük, mint a szabad felhasználású kölcsönöket. Államilag támogatott lakáshitelt azonban nem igényelhetünk.

A bank elsősorban egy felújítási tervet kér majd tőlünk, melynek tételesen tartalmaznia kell a munkálatokat, anyagköltséget és munkadíjakat. Ezeket fel tudjuk vezetni a bank által kibocsátott formanyomtatványra is, az ingatlan alapadataival együtt. Felújítás esetén is előfordulhat, hogy a munkálatok elvégzéséhez építési vagy szakhatósági engedélyre lesz szükség. Ha így van, akkor az engedélyt is csatolni kell a hitelkérelemhez.

Felvehetünk lakásfelújításra hitelt üdülő esetében is.

Lakásfelújítás esetén a bank nem veszi figyelembe, hogy mennyit fog érni az ingatlan a felújítást követően, annak jelen értékéből indul ki. Az ingatlan jelenlegi forgalmi értékének maximum 80%-ig finanszíroz, viszont itt számít az ingatlan értéke, területi elhelyezkedése, illetve a hiteligénylő jövedelmi helyzete.

Nem minden esetben szükséges önerő a felújítási hitelhez, amennyiben az ingatlan forgalmi értéke és a hitelt igénylő személy jövedelmi helyzete ezt lehetővé teszi.

A lakásfelújítási hitel felhasználását pénzintézetenként más-más módon kell igazolni. Van, ahol műszaki szekértővel végeztetnek helyszíni szemlét, van ahol egy nyilatkozat is elég, de számla benyújtására is kötelezhetnek minket.

Korszerűsítés

Korszerűsítés esetén az alábbi hitelkonstrukciók közül választhatunk

 • Állami kamattámogatású lakáshitel – 5 éves kamattámogatással
 • Piaci kamatozású lakáshitel – kamattámogatás nélkül

A korszerűsítésre adott 5 éves kamattámogatásos hitel főbb jellemzői:

 • A kamattámogatás futamideje maximum 5 év
 • A kamattámogatás mértéke az állampapírhozam maximum 50%-a.
 • A támogatott korszerűsítési kölcsön maximális összege 10 millió forint lehet.
 • Más ingatlanban való tulajdonosi részesedés nem kizáró ok.
 • A korszerűsíteni kívánt ingatlanban minimum 50%-os tulajdonosi részesedés szükséges a kérelmező részéről.

Mindkét esetben a korszerűsítési költségvetés minimum 70%-áról számlát kell bemutatni.

Korszerűsítésre nyújtott piaci kamatozású lakáshitelek szokásos jellemzői:

 • Nincs hitelösszeg és korszerűsítési költségvetési korlát
 • Nincs tulajdonlásra, számlabemutatásra vonatkozó kötelezettség
 • A maximálisan igényelhető hitel összegét a fedezetbe bevonni kívánt ingatlan forgalmi értéke és az adós jövedelmi helyzete határozza meg
 • A jelzáloghitel maximálisan igényelhető összege a fedezetbe bevonni kívánt ingatlan maximum 80%-a lehet.
 • A kölcsön összege nem lehet nagyobb a pénzintézet által elfogadott költségvetésnél.

Korszerűsítés esetén a maximálisan felvehető hitel összegét az ingatlan korszerűsítést követő forgalmi értéke alapján határozzák meg.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.