HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Önerővel vagy anélkül?

Lakáshitelekhez nem minden esetben szükséges önerő. Ez függ attól, hogy milyen céllal veszünk fel jelzálog alapú kölcsönt, illetve attól is, hogy milyen, a fedezeti körbe bevonható eszközökkel rendelkezünk.

Lakásfelújítás, bővítés, illetve korszerűsítés esetén nem szükséges az önerő. Mivel ezen hitelek esetében is az ingatlan forgalmi értékének a maximum 80%-át (de a felújítási/bővítési/korszerűsítési költségvetés összegét meg nem haladó mértékben) finanszírozhat a bank, így előfordulhat, hogy a bank által felajánlott/megítélt összeg teljes mértékben fedezi a munkálatok díját, anyagköltséget, stb.

Nem szükséges önerő, ha ezt az Ön jövedelmi helyzete lehetővé teszi, valamint rendelkezik olyan további ingatlannal, melyet fedezetként befogad a bank.

A lakáshitel-konstrukciók többsége azonban igényli az önerő bevonását, különösen akkor, ha a hitel állami támogatással párosul.

Mennyi önerőre van szükség?

Általában azt lehet mondani, hogy a fedezetbe bevonni kívánt ingatlan forgalmi értékének minimum 20%-áig van szükség önerőre jelzálog alapú kölcsönök esetében. Az, hogy valójában mekkora összegű önerő szükséges, nagyban függ az értékbecslő szakmai véleményétől, melyben – a teljesség igénye nélkül – az alábbi szempontok alapján történik az értékelés:

  • Az ingatlan földrajzi elhelyezkedése, belső elrendezése
  • Az ingatlan műszaki állapota, a környező ingatlan ok állapota
  • Magasfeszültségű vezeték alatt van-e az ingatlan
  • Van-e a közelében temető, szórakozóhely, vagy egyéb értékcsökkentő tényező
  • Mennyire könnyen, gyorsan értékesíthető, stb.
Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.