HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Hitelképesség

A hitelképesség nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora összegű lakáshitelhez juthatunk, hanem meghatározza a későbbi törlesztőrészlet mértékét is. Minél jobb besorolást kapunk, annál kisebb kamatra számíthatunk és annál nagyobb eséllyel kapjuk meg a hitelt. A minél kedvezőbb feltételek elérése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

Tegye rendbe a bankszámláit!

A bankok az elbírálás során 2-3 havi bankszámlakivonatot kérnek, melyeken ellenőrzik a pénzmozgást és egyéb részleteket. Figyeljen arra, hogy

 • az utalások, pénzmozgások egyértelműen meg legyenek nevezve, beazonosíthatóak legyenek. (Ha nem így van, a számlavezető bank tud változtatni.)
 • minden bankszámlát bevalljon a banknak, ugyanis nem csak azt a számlát vizsgálják, melyre Ön munkabért kap
 • lehetőleg ne legyen nagyobb összegű fedezetlenség a bankszámláin
 • a bankszámlája a valós élethelyzetét tükrözze (pl. ha nem minden hitelét vallotta be, melynek törlesztése megjelenik a bankszámlán, az nem vet jó fényt az Ön szavahihetőségére).

Munkahely

A bankoknak általában minimum 3 havi munkaviszonyról szóló igazolást kell bemutatni az aktuális munkahelytől, és a munkaviszony nem tartalmazhatja a próbaidőt. Amennyiben Ön munkahelyváltást fontolgat, számolnia kell azzal a lehetőséggel, hogy nem, vagy csak később kapja meg a lakáshitelt.

Hiteltörlesztés

Nem feltétlenül jelent problémát a hitelbírálat során, ha rendelkezünk hitelkártyával, vagy más jellegű kölcsönnel, az viszont igen, ha ezek kapcsán fizetési elmaradások tapasztalhatók. Figyeljen arra, hogy

 • hitelkártyájának/kártyáinak egyenlegét mindig feltöltse,
 • a hitelkereteit ne haladja meg költségeivel, ügyeljen arra, hogy a maximális kihasználás közelében is maradjon fedezet az egyéb költségekre, kamatokra
 • havi vagy rendszeres időközönként esedékes törlesztésű hiteleit pontosan törlessze.

Adóstárs, kezesség

A hitelképességet lényegesen befolyásolhatják múltbeli hitelügyletek, melyekről talán már meg is feledkeztünk. Adóstársnak lenni egy olyan régi hitel esetén, melyet nem Ön fizet – ez is egy olyan információ, melyet a bankok látnak a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) és befolyásolhatja a hitel elbírálását. A hitelképesség vizsgálata során azt veszik figyelembe, hogy a nettó igazolható jövedelem maximum 33%-a terhelhető olyan törlesztéssel, melyet a kérelmező köteles fizetni. (Ilyen az adós és az adóstárs, valamint az a kezes, aki az adós helyett kénytelen fizetni.)

Ilyen hitelek lehetnek például:

 • személyi kölcsön
 • fogyasztási hitel, áruhitel
 • hitelkártya, vásárlói kártya
 • folyószámla hitelkeret
 • lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel
 • diákhitel
 • munkáltatói kölcsön
 • törlesztés alatt lévő megelőlegező hitel ("szocpol" vállalt gyermekre)
 • lakás-takarékpénztári lakáskölcsön, vagy áthidaló hitel

Foglalkozzon a nem szükséges hiteleivel!

Amennyiben Ön nem használja hitelkártyáját, akkor gondolkodjon el a megszüntetésén, ugyanis ez élő hitelnek minősül, (függetlenül attól, hogy igénybe veszi-e), és tovább terheli a jövedelmét. Fontos az is, hogy időben kezdjen el foglalkozni felesleges hiteleinek megszüntetésével, ugyanis a KHR-ben még egy-két hónapig nem zárják le ezeket a kereteket.

Vannak olyan kölcsönök, melyek a törlesztést követően hitelkeretként működnek. Ha már nincs rá szüksége, inkább szüntesse meg ezeket a kereteket.

Kezdjen el időben önerőt gyűjteni!

Tervezze meg, hogy honnan teremti elő az önerőt! Igényeljen csok-ot (családok otthonteremtési kedvezménye), illetve ha arra nem jogosult, akkor keressen más előtakarékossági formát! Ennek az egyik legjobb formája a lakástakarék-pénztár, amennyiben nincs egyéb fedezet, amit bevonhatna.

Ha Ön vállalkozást vezet

Készüljön előre nullás NAV-os igazolással, hogy igazolni tudja, hogy Önnek nincs köztartozása. Addig nem hozzák meg a hitelbírálati döntést, amíg minden szükséges dokumentum beadásra nem került.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.