HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Támogatott hitelek

Az államilag támogatott lakáshitel esetén az állam kamattámogatást nyújt annak érdekében, hogy az adós számára kedvezőbb törlesztőrészletek álljanak rendelkezésre. A kamattámogatásra jogosultak körét jogszabályban foglalt feltételek határozzák meg.

A kamattámogatások mértéke referencia számításokon alapszik, melyeket a pénzintézetek kötelesek figyelembe venni a kamatok megállapításánál. A támogatás futamidejének hossza az igénybe vett konstrukcióktól és az adósnál fennálló feltételektől függ. Kamattámogatott hitelt csak forint alapon lehet igényelni.

5 éves kamattámogatású lakáshitel

A kamat támogatása a futamidő első 5 évében biztosított, a támogatott időszak lejárta után esedékes törlesztőrészlet nagysága az akkori kamatláb alapján kerül kiszámításra. Ahogy a 20 éves kamattámogatás esetén, úgy a támogatás mértéke itt is függ az eltartott gyermekek számától: legfeljebb 2 gyermek esetén az állampapírhozam 60%-a, 2-nél több gyermek esetén 70%.

Ebben az esetben szintén jogszabály határozza meg a támogatott kölcsön mértékét, ami jelen esetben 15 millió forint építés és új lakás vásárlása esetén, használt lakás vásárlásnál ez az összeg 10 millió. Ez a jogszabály kimondja azt is, hogy az új lakás áfa és telekár nélkül számított vételára nem lehet több 30 millió forintnál.

A jogosultság személyi feltételeit itt is meghatározták, nevezetesen a hitelt igénylőnek legalább 180 napos biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. (Házastársak, vagy élettársak esetén legalább az egyik félnek teljesítenie kell ezt az elvárást.) A NAV-nál fennálló tartozás kizáró oknak minősül a kamattámogatás igénylése kapcsán.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.