HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Használt ingatlan vásárlása

A használt ingatlan vásárlásához nyújtott hitel egyik legfontosabb feltétele, hogy olyan ingatlan esetén vehető igénybe, melyet nem az ingatlan építtetőjétől, hanem a tulajdonostól vásárolunk és már érvényes használatbavételi engedéllyel rendelkezik. A folyósításhoz szükséges továbbá aláírt és a bank által is jóváhagyott adásvételi szerződés.

A felvehető hitel összege általában 1 és 50 millió, ami a megvásárolandó ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a lehet. A maradék összeg erejéig önerőt, vagy más (pót) fedezetet kell bevonni. A fedezetnek szánt ingatlan minimum értékét átlagosan 4 millió forintban határozzák meg, illetve további feltétel, hogy értékének magasabbnak kell lennie az igényelt hitel összegénél. Az ingatlan értékének megállapítását az értékbecslő végzi.

Az értékbecslési folyamat kulcsfontosságú a kívánt hitelösszeg igénylése során. Az értékbecslő szakvéleménye nagyban meghatározza azt, hogy a bank milyen ingatlant tart forgalomképesnek, és ennek megfelelően azt mekkora részben hajlandó megfinanszírozni. Számít az ingatlan elhelyezkedése (országrész, falu, város, városrész), az ingatlan fizikai állapota, minősége, életkora és közvetlen környezete (utcakép) is. Ha például a ház/lakás magasfeszültségű vezeték alatt van, vagy mondjuk a megvásárolandó házrész mellett lévő épületnek omladozik a teteje, akkor ez nagyobb kockázatot jelent a banknak, így kevesebb hitelt is ad rá. Érdemes a vásárlás előtt hitel-előminősítést kérni és előre vállalni akár az értékbecslő költségét, mert így még mindig kevesebbet bukhatunk rajta, mintha végül mégsem kapnánk annyi hitelt, amennyire szükségünk van.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.