Hitel, bankszámla tudnivalók
Hitel, bankszámla tudnivalók
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Támogatott hitelek

Az államilag támogatott lakáshitel esetén az állam kamattámogatást nyújt annak érdekében, hogy az adós számára kedvezőbb törlesztőrészletek álljanak rendelkezésre. A kamattámogatásra jogosultak körét jogszabályban foglalt feltételek határozzák meg.

A kamattámogatások mértéke referencia számításokon alapszik, melyeket a pénzintézetek kötelesek figyelembe venni a kamatok megállapításánál. A támogatás futamidejének hossza az igénybe vett konstrukcióktól és az adósnál fennálló feltételektől függ. Kamattámogatott hitelt csak forint alapon lehet igényelni.

5 éves kamattámogatású lakáshitel

A kamat támogatása a futamidő első 5 évében biztosított, a támogatott időszak lejárta után esedékes törlesztőrészlet nagysága az akkori kamatláb alapján kerül kiszámításra. Ahogy a 20 éves kamattámogatás esetén, úgy a támogatás mértéke itt is függ az eltartott gyermekek számától: legfeljebb 2 gyermek esetén az állampapírhozam 60%-a, 2-nél több gyermek esetén 70%.

Ebben az esetben szintén jogszabály határozza meg a támogatott kölcsön mértékét, ami jelen esetben 15 millió forint építés és új lakás vásárlása esetén, használt lakás vásárlásnál ez az összeg 10 millió. Ez a jogszabály kimondja azt is, hogy az új lakás áfa és telekár nélkül számított vételára nem lehet több 30 millió forintnál.

A jogosultság személyi feltételeit itt is meghatározták, nevezetesen a hitelt igénylőnek legalább 180 napos biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. (Házastársak, vagy élettársak esetén legalább az egyik félnek teljesítenie kell ezt az elvárást.) A NAV-nál fennálló tartozás kizáró oknak minősül a kamattámogatás igénylése kapcsán.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: