Extrém sportok: felkészülhetünk az utolsó pillanatban?

Mit tehetünk, ha a nyaralásunk során kipróbálnánk valamilyen adrenalin-pumpáló sportot, de az utasbiztosításunk nem terjed ki rá? Nem sokat: A Bank360.hu összeállítása alapján, bár számtalan biztosító kínál védelmet extrém sportok űzésére, a szolgáltatásokat mind Magyarországon kell megkötni.

Extrém sportok: felkészülhetünk az utolsó pillanatban?

2020.08.25

Az utasbiztosítások – a biztosítás díjától függően – jellemzően az alábbi, az utazással kapcsolatban felmerülő, váratlanul költségeket térítik meg:

 • orvosi költségek baleset vagy betegség esetén
 • beteg hazaszállítása
 • sürgősségi fogászat
 • baleseti halál
 • baleseti rokkantság
 • kórházi napi díj
 • poggyászkár
 • úti okmányok, iratok pótlása
 • jogvédelem

Bár az utasbiztosítások ma már tevékenységek széles körére kiterjednek külföldön, jó ha tudjuk: amennyiben nyaralásunk alatt valamilyen veszélyesebb extrém sportot próbálnánk ki, egy sérülés, vagy más nagyobb baj esetén már nem biztos, hogy védelmet jelentenek. Mielőtt tehát valamilyen vízi vagy egyéb, fokozott kockázattal járó sportot vagy tevékenységet próbálnánk ki külföldön, érdemes ellenőrizni a biztosításunk feltételeit, hogy a választott időtöltésre is kiterjed-e a biztosításunk.

A Bank360.hu által vizsgált utasbiztosítások közül gyakran még a prémium kategóriájú biztosítások feltételei is leszögezik: a biztosítás nem terjed ki

 • légi sport, motoros és vízi jármű okozta baleseti károk, nem kijelölt pályán történő síelés
 • különleges felkészülést és felszerelést igénylő sporttevékenység
 • veszélyes vagy extrém sport

közben bekövetkező károkra.

Azaz, ha tengerparti nyaralásunk alatt bár nem terveztük, de megjön a kedvünk a búvárkodáshoz, szikla- fal- vagy hegymászáshoz, akkor a biztosítás mit sem ér baj esetén.

Köthetünk biztosítást sportolás előtt?

Éppen ebből a problémából adódik a kérdés: köthetünk-e biztosítást ezekre a sportokra közvetlenül a tevékenység megkezdése előtt?

A Bank360.hu által vizsgált utasbiztosítások esetében nem találkozni ilyen lehetőséggel.

A hagyományos biztosítók közül az Aegon, NN, Signal Iduna, Köbe, Mondial, Chubb, Genertel nem kínál extrém sportokra biztosítást.

Az Allianz kifejezetten extrém sportokra vonatkozó biztosítása legkésőbb az utazás előtt két órával köthető és csak akkor érvényes, ha a szerződést még Magyarországon kötöttük. Két csomag, az arany és platina között választhatunk, a ritkább, veszélyesebb sportokat a költségesebb platinában találjuk, de érdemes átböngészni a szerződési feltételeket, hogy biztosak lehessünk benne: az általunk választott sportág valóban szerepel a biztosított sportok között.

A Generali Sport Extra széleskörű kiegészítő biztosítást kínál ugyan utasbiztosítás mellé, azonban ezt is előre kell megkötnünk még itthon, az utazás előtt. Az a kiegészítő biztosítás kizárólag Tengerpart vagy Télisport utasbiztosítások mellé köthető és földrajzi területtől függ, hogy milyen sportok kerülnek a lefedett tevékenységek körébe.

Külföldön is megköthető a Sport+ kiegészítő biztosítást az Unionnál, ha extrém sportokra is szeretnénk védelmet, ugyanakkor egyes kockázati elemekre csak 48 óra elmúltával élvezhetünk védettséget. A kiegészítés amatőr sporttevékenységekre és az egész világra kiterjed, kivéve az Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot.

A Posta Biztosító is kínál extrém sportokra kiegészítő biztosítást, de a csak Optimum és Prémium csomag mellé választható Sportbiztosítás megkötését is itthon kell elvégeznünk, a kiutazás előtt.

Nem kivétel a Colonnade sem: köthető extrém sportokra kiegészítő biztosítás az Atlasz utasbiztosítások mellé, ugyanakkor ezekre sem szerződhetünk éppen az esemény megkezdése előtt.

Ugyanígy a Groupama Utazási Garancia utasbiztosítása mellé köthető kiegészítő biztosítása is csak akkor érvényes, ha még itthon megkötöttük.

A fentiekhez képest nagyon rugalmasnak tűnik a K&H Biztosító veszélyes sport utasbiztosítása, ami kifejezetten az extrém sportokat űzőket célozza: a kockázatviselés a biztosítási díj megfizetését követően azonnal, vagy egy általunk meghatározott, későbbi nap 0. órájakor kezdődik - olvasható a tájékoztatóban, ugyanakkor az általános szerződési feltételekben azt olvashatjuk, hogy amennyiben a biztosítást külföldről kötöttük, az érvénytelennek minősül, a biztosító pedig ez utóbbi alapján fog eljárni.

Tervezzünk előre

A fentiek alapján tehát érdemes előre megtervezni, ha veszélyes sportokba fognánk. Tartsuk azt is észben, hogy bizonyos határok között a vízi sporttevékenységek is biztosíthatók egy hagyományosabb utasbiztosítással, például a vitorlázás vagy a búvárkodás 40 méterig nem számít extrém sportnak. De ha biztosítani akarjuk magunkat ilyen extrém helyzetre, megannyi termék közül választhatunk, azonban az esetek elsöprő többségében Magyarországon kell tartózkodnunk és az utazás megkezdése előtt kell szerződnünk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: