Utasbiztosítás bel- és külföldre
Utasbiztosítás bel- és külföldre
Kössön akár aznapi induláshoz is!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait egyszerűen, pár perc alatt!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Rafting biztosítás: így biztosítsuk magunkat vadvízi evezésre

Ha az utazást aktívan töltenénk, esetleg extrém programokat is kipróbálnánk, mindenképp ennek megfelelően kell kiválasztanunk az utasbiztosítási védelmet. Az adrenalinszint növeléséhez például a vadvízi evezés is tökéletes választás, és ma már rengeteg helyen van lehetőségünk részt venni ebben az izgalmas kalandban. Vajon hogyan lehet biztonságos a raftingtúra? Cikkünkből kiderül, mi mindent érdemes tudni a rafting biztosításról!

Veszélyes sportnak tekinthető-e a rafting?

Mielőtt utasbiztosítást kötnénk, érdemes megjegyezni, hogy a biztosítók a sporttevékenységeket meghatározott kategóriákba sorolják, így egy sport lehet például szabadidős tevékenység, de kaphat extrém sport minősítést is. Mindez azért fontos, mert ez határozza meg, hogy milyen módon biztosíthatjuk magunkat, ha a nyaralás ideje alatt sportolnánk. Az lehet trükkös ebben a szabályozásban, hogy az egyes biztosítók másképpen definiálják a veszélyesnek tekinthető sportokat, így más tevékenységek kerülnek ebbe a kategóriába. Vannak olyan biztosítók, akik a raftingot nem tekintik extrém vagy veszélyes sporttevékenységnek, mások viszont ide sorolják – ennek megfelelően pedig a rafting biztosításra vonatkozóan is eltérő feltételekkel rendelkeznek az egyes társaságok. Az azonban általánosságban igaz, hogy a legtöbb esetben a biztosítók nem nyújtanak fedezetet a versenyszerű sportolásra, kizárólag a hobbi szintű sporttevékenységekre.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Fontos átgondolni, hogy milyen programokat tervezünk

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos még a biztosításkötés előtt átgondolni, hogy mivel szeretnénk tölteni majd az időnket a nyaraláson, ugyanis ennek megfelelően kell kiválasztanunk a biztosítási védelmet. Könnyen hoppon maradhatunk, ha egy olyan tevékenység közben sérülünk meg külföldön, amire a biztosításunk nem nyújt fedezetet, ugyanis ilyen esetben saját zsebből kell kifizetnünk a baleset kapcsán felmerülő költségeket. Egyértelmű, hogy más veszélyekkel jár a hegymászás, a tengerparti fürdőzés vagy a rafting, tehát nem bízhatjuk a véletlenre a biztonságot. Ne sajnáljuk erre az időt, hiszen baj esetén hálásak leszünk saját magunknak, hogy megfelelő biztosítást választottunk!

Rafting biztosítás: milyen lehetőségeink vannak?

Mivel egyes biztosítók nem tekintik veszélyes sportnak a raftingot, elképzelhető, hogy nem kell feltétlenül magasabb biztosítási díj fejében sport célú utasbiztosítást kötnünk a megfelelő védelemért. Éppen ezért először végezzünk egy gyors kalkulációt az utazási célunk kiválasztásával – például tengerparti vagy horvátországi nyaralás, városnézés –, majd az ajánlatok összehasonlításakor fektessünk kiemelt figyelmet arra, hogy melyik biztosító milyen kategóriába sorolja a raftingot. Erről a biztosítási feltételekből tájékozódhatunk: keressük meg a sporttevékenységekre, azon belül is a raftingra vonatkozó részeket, és máris láthatjuk, hogy a biztosítás különböző csomagjai kiterjednek-e erre a sportra. Előfordulhat, hogy a legalacsonyabb szintű nem, csak az eggyel magasabb szintű ajánlat tartalmaz rafting biztosítást, de az is elképzelhető, hogy az adott biztosító esetében sport célú biztosítással készülhetünk fel a vadvízi evezésre. Ahhoz, hogy a sport célú biztosításokat is átböngészhessük, végezzünk egy újabb kalkulációt, ahol utazási célnak a sportot választjuk. Így olyan ajánlatokat fogunk látni, amelyek extrém sportokat is magukban foglalnak, ám itt is figyelmesen olvassuk el a feltételeket, és ellenőrizzük, hogy az adott biztosítás raftingolás esetére is védelmet nyújt-e. Vadvízi evezésnél jól jöhet, ha a biztosítás hegyi és helikopteres mentést is tartalmaz, illetve nem árt, ha a saját vagy bérelt felszerelésünket is védhetjük vele, tehát ajánlott olyan biztosítást választani, ami ezekre is kiterjed. Ezen kívül a kártérítési összegeket, illetve a lefedett káresemények fajtáit is érdemes ellenőriznünk, ugyanis ezen szempontok tekintetében is jelentős különbségek lehetnek az egyes biztosítások között – nem mindegy, hogy egész pontosan mely káreseményekre, milyen mértékű kártérítést kaphatunk.

Első a biztonság!

A rafting biztosítás megkötése mellett fontos odafigyelnünk arra is, hogy az evezés a lehető legbiztonságosabb körülmények között történjen. Ezt a sportot jellemzően szervezett túra keretein belül próbálhatjuk ki: mindenképp figyeljünk oda a túravezető biztonsági útmutatására, illetve jól jegyezzük meg azokat a parancsszavakat, amelyeket a vezető az evezés közben használni fog. Szinte magától értetődő, hogy a raftingtúra teljes ideje alatt elengedhetetlen a mentőmellény és a sisak viselése, valamint az evező helyes használatáról sem feledkezhetünk meg. A legfontosabb, hogy az egyik kezünk mindig legyen az evező végén található markolaton, ugyanis ellenkező esetben az izgalmak közepette könnyen sérülést okozhatunk magunknak vagy a többieknek az evezővel. Ha minden biztonsági előírást betartunk, és utasbiztosítással is felvértezzük magunkat, a raftingolás mindamellett, hogy egy életre szóló kaland, még biztonságos is lesz.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 07. 07.