HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK

Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Bankszámla

Egyre nehezebb bankszámla nélkül élni. Ami régen egy szűkebb, pénzügyileg tudatosabb réteg kiváltsága volt, mint például a számítógép vagy a mobiltelefon, az mára milliók hétköznapi alapszükséglete lett. Persze a bankok sem ott tartanak ma már, ahol egykoron, a jelentős verseny és a technológiai fejlődés bankszámlacsomagokat, különleges kedvezményeket hozott életre. Mindennapos az internetbank használata, sőt több banknál már okostelefonra optimalizálják az alkalmazást. Egyre több olyan bank akad, mely ösztönzi az elektronikus számlakivonat használatát.

A bankszámla hivatalos nevén fizetési számla. Alapvetően arra való, hogy jövedelmet kapjunk rá és onnan, készpénz mozgatása nélkül teljesítsük kötelezettségeinket.

Ez azonban ma már messze nem jelent egy unalmas, száraz banki szolgáltatást! Egyrészt segítségével egyre változatosabb internetbank felületen fizethetjük be számláinkat (azokat is, amelyekhez postai csekket kapunk), magasabb kamatért köthetjük le átmenetileg szabad pénzeszközeinket, általunk választott képpel gyártott bankkártyát igényelhetünk, melyekkel akár érintésmentesen is fizethetünk. Az ország több ezer bankjegy-automatáján keresztül bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz, melyről SMS értesítést is kaphatunk. A költéseinkről áttekinthető számlakivonatot kaphatunk, s ha sokalljuk (vagy csak biztonsági okból), bankkártyánkra limitet szabhatunk. Külföldi
utazás esetén bankkártyánkhoz nemzetközi utasbiztosítás járhat, családtagunknak pedig társkártyát biztosíthatunk a számlánkhoz.

Ha bármikor szeretnénk, sokféle módon megtudhatjuk az egyenlegünket: számítógépről, mobiltelefonról, telefonos automatától, bankjegy-automatából, vagy akár bármelyik bankfiókban járva.

Ha pedig a pénztárcánkat elveszítjük, a bankszámlán lévő pénzünk nem vész el a pénztárcánkkal automatikusan: bankkártyánkat letilthatjuk és ezzel pénzünk továbbra is biztonságban marad.

Végezetül a bankszámla szolgáltatáshoz folyószámla hitelkeret is társulhat, mely a személyi kölcsönnél alacsonyabb kamat ellenében meghitelezi egyhavi fizetésünket, így arra nem kell várni egy sürgős kifizetnivaló esetén. A beérkező fizetésünk pedig automatikusan feltölti a hitelkeretünket, ezzel rendezi tartozásunkat.

A bankszámlán lévő pénzét az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) automatikusan védi bankonként és betétesenként 100 ezer euróig önrész nélkül, így pénze a bank fizetésképtelenné válásával sem vész el.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.