HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Gyakori banki trükkök, amire vigyázni kell

Gyakori banki trükkök, amire vigyázni kell: sávos kamat, rövid futamidő, apró betűs feltételek.

Mint minden terméknek, úgy a banki lekötött betétnek is vannak buktatói. Aki csak a számokra figyel, azt gyorsan tőrbe csalhatják a bankok a minél nagyobb kamat ígéretével.

A körültekintő befektető azt is megnézi, hogy pontosan mire is szól a nagy kamat ígérete.

Először is, nézzük meg, hogy fix vagy változó-e a kamat. A fix kamat a lekötési idő alatt nem változik, míg a változó kamat a futamidő alatt is változhat. A változó kamat inkább hosszabb távú betétlekötésekre alkalmas, hiszen követi a piac változásait. A fix kamat pedig elsősorban a rövid távú betétlekötéseket teszi kiszámíthatóbbá, illetve érdemes hosszú távra is fix kamattal számolni akkor, ha általános kamatcsökkentési környezettel számolunk.

Másodszor is, nézzük meg, hogy sávos-e a kamat, vagy küszöbös (más néven lépcsős). A kettő között az a különbség, hogy a sávos kamat nem a teljes összegre vagy nem a teljes futamidőre szól, hanem annak csak egy részére. Amennyiben a teljes összegre vagy teljes futamidőre kiszámoljuk az összes kamatot, akkor általában a látványosnak vélt kamatelőny elvész. A küszöbös (lépcsős) kamat ezzel szemben a teljes összegre, illetve a teljes futamidőre egységesen jár.

Harmadszor, ellenőrizzük a futamidőt! Manapság általában rövidebb futamidőkre adnak magasabb kamatot, miközben ugyanúgy éves szintre átszámítva tüntetik azt fel. A kamatozás folytatódhat az első futamidőt követően is, de általában alacsonyabb kamattal, mint ami a csalogató ajánlatban szerepel.

Negyedszer, nézzük meg a betétlekötéshez kapcsolódó egyéb költségeket is! Például kér-e a bank betétlekötési díjat, mely csökkenti a kamat értékét! Vizsgáljuk meg, milyen járulékos költségek jönnek még a betétlekötések mellé! (Pl. rendelkeznünk kell bankszámlával, melynek még akkor is lehet havi díja, ha nem használjuk. Vagy milyen költséggel vehetjük majd fel a lekötött betétünket!) Ennek lehet egyik mérőszáma az egységesített betéti kamatláb mutató, vagyis az EBKM. Aztán azt is vizsgáljuk meg az „apró betűs” feltételek között, hogy a betétlekötésnek milyen egyéb feltételei vannak!

Befejezésül megemlíthetjük, hogy a bankok nem csak a lekötési futamidőtől, de a lekötött összegtől függően is más-más kamatot fizetnek, továbbá ma már sokféle, egymással párhuzamosan versengő terméket is kínálnak, amelyekkel kapcsolatban akár a bank munkatársainak segítségét is kérhetjük a feltételek tisztázása érdekében.

Amikor a fent felsorolt szempontokat összevetjük, akkor tudjuk kiválasztani a számunkra egyénileg legmegfelelőbb lekötött betétet.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.