HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

A legfontosabb a pénze biztonsága!

Amikor pénztárcáját ellopják vagy elveszíti, nagy valószínűséggel számíthat arra, hogy a benne lévő pénzének is búcsút mondhat.

A bankszámlán lévő pénze azonban mindig biztonságban van, és a biztonságért éppen Ön, az ügyfél tehet a legtöbbet.

Először is, érdemes szólni a betétbiztosításról, mely minden magyar betétest törvényi háttérrel egyformán véd, függetlenül attól, hogy melyik banknál tartja a pénzét.

A rendszerváltás előtt és azt követően 1993-ig a banki betétekért az állam állt helyt korlátlanul. Több bank csődje nyomán ekkor született meg a piaci igények alapján az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), mely már nem állami helytállással, hanem a bankok befizetései alapján, biztosítási elven működik. Fontos tudnia azonban, hogy az 1993 előtt elhelyezett betétek kifizetését továbbra is az állam garantálja, de abból minden készpénzfelvétel, átutalás az állami helytállási részt csökkenti, és minden jóváírás az OBA által biztosított részt növeli, az állami garanciára vonatkozó betétek így mára már gyakorlatilag megszűntek. A bankok minden ügyfélnek meg tudják mondani, hogy betétje tartalmaz-e állami garanciát és ha igen, mekkora összegig.

A betétbiztosítás felső határának összege és az önrész mértéke az elmúlt évtizedekben többször változott. Jelenleg a kártérítés betétesenként és bankonként (több, ugyanazon banknál lévő betét esetén összevontan) 100 ezer euróig terjed (forintra napi árfolyamon átszámolva), azaz legfeljebb ekkora összeget kap vissza a betétes egy bank esetében. Ezért akinek ennél több pénze van, annak célszerű megosztania pénzét több bank között, ügyelve arra, hogy a 100.000 eurót egyetlen banknál se lépje túl.

A betétbiztosításról részletesen olvashat az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján: http://www.oba.hu

A betétbiztosítás azonban csak a bank csődbemenetele ellen védi az Ön, mint bankszámlatulajdonos pénzét. Bár csalások és visszaélések mindig is voltak, az elmúlt években újfajta módszerek terjedtek el, melyek az internetbank hozzáféréssel és a bankkártyával rendelkező ügyfeleket veszik célba.

A változásokra, újfajta csalásokra a bankok mellett a napi sajtó is rendszeresen felhívja a figyelmet, továbbá újságcikkek, tévéműsorok foglalkoznak rendszeresen a biztonságos bankolással. Ilyen anyagokat könnyen találhat továbbá az interneten is, ezért ezen az oldalon a teljesség igénye nélkül csak a legfontosabb tudnivalókat soroljuk fel. Noha a bankok figyelő rendszereikkel sokszor már a csalás felmerülése esetén észreveszik azt (és sikeresen meg is akadályozzák), a leggyakoribb visszaélések az ügyfél egyszerű felelős bankolásával is kivédhetők. Olvassa el tanácsainkat a biztonságos bankolással kapcsolatban!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.