HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Amit mindenki szeret: a kamatos kamat

A kamatos kamat egyfajta külön vonzerőt képvisel, gyakran a gyorsabb meggazdagodás szinonimájaként használják.

A lekötött betétnek ún. futamideje van. A futamidő jelenti azt az időszakot, amelyben a betétünk a kamatkifizetésig kamatozik. Ez alatt a betét egyenlege nem változik. A futamidő végén a bank viszont jóváírja a kamatot.

A kamatos kamat azt jelenti, hogy amikor egy lekötött betétünk lejár, akkor a kamatot jóváírja a bank a betét után, majd azt újra befekteti a felszabaduló tőkével együtt. Ekkor a második futamidőben (folyamatos, más néven ismétlődő lekötés esetén) a betét kamata is kamatot fial, mely növeli a befektetésünk értékét.

Futamidők lehetnek már 1 hetestől akár 2 évesig is. Akkor tehát látszólag elegendő 1 hétre befektetni a pénzünket és akkor a kamatos kamat jelentősen felgyűlik, hiszen így minden héten kapunk kamatot.

Ez azonban sajnos nem ennyire egyszerű.

Egyrészt a bankok lekötött betétkamatai az egyes futamidőben gyökeresen eltérhetnek egymástól. Nem ritka a másfélszeres, vagy akár dupla különbség attól függően, hogy a bank leginkább milyen futamidejű betétszerzésben érdekelt, illetve mely futamidőnek kedveznek a pénzpiaci viszonyok. Ekkora különbség kamatos kamattal behozhatatlan.

Másrészt a kamatos kamat mindenképpen egy kis érték, hiszen a kamat kamata általában annak századrészével összemérhető nagyságrendű. Ráadásul ahogy a kamat konkrét összege, úgy a kamat kamatának konkrét összege is egyre csökken az egyes futamidők rövidülésével, hiszen a kamat az idővel is arányos (a kamatokat minden futamidőben éves viszonylatban adják meg az összehasonlíthatóság kedvéért, ez tehát azt jelenti, hogy pl. egy 3 hónapos futamidőben a ténylegesen kézhez kapott kamat a meghirdetett kamat időarányos része, azaz jelen esetben egynegyede).

Ha kiszámoljuk, hamar rájövünk, hogy a kamatos kamat igazából nem jelent jelentős nyereséget. Amennyiben feltételezzük, hogy az egyhetes lekötött betéti kamatok azonosak az egyéves kamatokkal (ami nem életszerű) és ezen felül az egyhetes lekötésünket egy évig folyamatosan ismétlődő lekötésben tartjuk, kamatos kamatjóváírással, úgy a heti kamatjóváírással mintegy századrésznyivel több kamatot kaphatunk mondjuk egy alacsony (3%-os) nettó (tehát kamatadóval már leadózott) betétkamat esetén, míg mintegy huszadrésznyivel több kamatot egy magas (10%-os) nettó betétkamat esetén.

Ne feledjük ugyanis, hogy a kamatot annak kifizetésekor (így a kamatos kamatfizetésű lekötött betét minden egyes futamidejének végén) kamatadó és egészségügyi hozzájárulás terheli, amely csökkenti a nyereséget! A kamatadó mértéke jelenleg 16%, az EHO mértéke pedig 6%.

Összességében a kamatos kamatnak tehát - bár pszichésen jól hangzik, de - gyakorlati előnye marginális. A kamatos kamatnak elsősorban jelentősebb befektetési összegek és relatív magas kamatszintek esetén van csak érzékelhető hatása.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.