HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Forintban vagy devizában takarékoskodjunk?

Ha a banki betétre azt mondtuk, hogy kockázatmentes, akkor az igazából csak a forint betétekre igaz. Legalábbis a magyar törvényes fizetőeszközhöz képest.

Amennyiben devizában takarékoskodunk (de azt forintban költjük el), vagy a forint megtakarításunkat tesszük át devizára (mert annak értékállóságában jobban hiszünk), akkor az ún. árfolyamkockázattal kell számolunk.

Nincs árfolyamkockázatunk akkor, ha a pénzt eleve az adott devizában kapjuk és a betétlekötés végén abban is költjük el.

Biztosan lesz viszont árfolyamkockázat akkor, ha forintot váltunk át devizára a takarékoskodás idejére, sőt még dupla kockázat is, ha vissza is váltjuk forintra a felhasználáskor, csak az árfolyamkockázat mértéke és az iránya lesz a kérdés.

Az árfolyamkockázat egészen pontosan abban rejlik, hogy a betét lekötésekor számított deviza eladási árfolyam vagy/és a felhasználáskor érvényes vételi árfolyam hogyan viszonyul majd egymáshoz. Mivel két időpontról van szó, mely között a futamidőtől függően akár évek is eltelhetnek (de minimum hónapok), az ez idő alatt történt forintárfolyam ingadozások befolyásolhatják a befektetésünkre kapott kamat értékét.

Árfolyamnyereségről beszélünk, ha a befektetés ideje alatt a forint gyengült a befektetett devizához képest, hiszen ekkor többet ér ugyanaz a pénzünk forintban. Árfolyamveszteségről beszélünk, ha a befektetés ideje alatt a forint erősödött a befektetett devizához képest, hiszen ekkor kevesebbet ér ugyanannyi deviza-pénzünk forintban.

Ennyiből létezik tehát kockázat a lekötött devizabetétnél is. Ne feledjük, hogy ez a kockázat nemcsak a kamatra, hanem a befektetett tőkénkre is vonatkozik!

Amennyiben forintra vissza kívánjuk váltani a devizába befektetett betétünket, úgy az árfolyamok alakulását is érdemes figyelemmel kísérni a betét ideje alatt. Amennyiben a devizabetétet lejáratakor forintban kívánjuk felhasználni és nagyon erős a forint a betétlekötés időpontjához képest, úgy - amennyiben számítunk rá és meg is tehetjük - érdemes kivárni a forint esetleges gyengülését.

Az árfolyamkockázat nemcsak az átváltáskor okozhat veszteséget, hanem magával a kamattal is járhat veszteség. Az euró vagy amerikai dollár lekötések utáni betétek kamatai ugyanis - az érintett devizák más pénzpiaci helyzete miatt - alacsonyabbak a forintkamatoknál. Ha feltételezzük, hogy a forint stagnál a befektetés ideje alatt, úgy az alacsonyabb kamattal tulajdonképpen rosszabbul járunk, mintha a befektetést forintban hagytuk volna, az erősödő forinttal pedig mindenképpen vesztünk.

Ezért a devizabetétet - a közhiedelemmel ellentétben - nem feltétlenül ajánljuk minden esetre. Elsősorban akkor ajánlható, ha gyengülő forintra számítunk, vagy ha a pénzt eleve abban a devizában szándékozunk lekötni, amelyikben kapjuk. Továbbá ajánlható még azoknak, akik tartósan nélkülözni tudják euró-megtakarításaikat, kivárva az euró-átállásig is, ekkor ugyanis automatikusan megszűnik majd az euró alapú lekötött bankbetétek árfolyamkockázata.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.