HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Hogyan indulj el fiatal felnőttként a pénzügyek világában?

Kell egy bank! - hasíthat beléd a felismerés, amikor 18 évesen jogilag is belépsz a felnőttek világába. Felsőfokú tanulmányaid idejére, diákhitelhez vagy akár pályakezdőként önálló jogon nyithatsz bankszámlát, igényelhetsz bankkártyát és rendelkezhetsz felettük teljesen önállóan. Vagyis a pénzügyeidet végre teljesen a kezedbe veheted!

A Biztosítás.hu-nál azért dolgozunk, hogy segítsük jobbá tenni az emberek életét. Azért készítettük ezen diákszámlákkal kapcsolatos oldalainkat is, hogy egyfajta iránytűként hasznos tanácsokkal szolgálhassunk Számodra a pénzügyekkel kapcsolatos első lépéseid megtételében.

Természetesen adódhat, hogy abba a több százezres táborba tartozol, akiknek már van diákszámlájuk a középiskolás évekből, ezáltal rendelkezel tapasztalattal a bankszámla és bankkártya használatot illetően. Ez esetben is érdemesnek tartjuk elolvasni ezeket a tanácsokat, hátha más megvilágításba helyezhetjük pénzügyeidet, mint amit eddig gondoltál róluk.

Ez esetben egyébként megteheted, hogy a bankodnál maradsz a felnőtt éveidre is, de a Biztosítás.hu azt ajánlja, hogy nézz körül, hátha találsz egy jobb bankszámlát magadnak, mint amit most használsz! Ne feledd, hogy 18 éves korodtól kitárult a világ a pénzügyekben is: immár bármely bank bármely felnőtt számlacsomagját igényelheted, szemben a 18 év alatti szűk választékkal. Ráadásul fiatal felnőttként több bank is nyújt Neked egyedi, a Te élethelyzetednek jobban megfelelő bankszámlát! Miért ne váltanál, ha ugyanazért kevesebbet is fizethetsz?

Hacsak nem örököltél egy busás vagyont a családból, esetleg szüleid jótékony támogatását élvezheted, akkor ebben az életkorban még jobbára szerény jövedelmed van, a vagyonod pedig még általában igen csekély, hiszen csak most ugrasz neki a nagybetűs ÉLET-nek, amelyben majd összegyűjtöd azt. Ezt tudják a bankok is, ezért többen is igyekeznek olyan számlakonstrukciókat ajánlani, amelyekben legalább 26 éves korig olcsó a számlavezetés, vagy egyéb kedvezmények járnak.

Azt javasoljuk, hogy a Biztosítás.hu kalkulátorával válaszd ki magadnak a legolcsóbb bankszámlát, hiszen miért fizetnél többet ugyanazért, mint ami a legkisebb díjon is elérhető. A számításban ne csak a havi díjra figyelj, bár az is fontos, hanem arra is, hogy készpénzt mennyiért vehetsz fel a számládról és mennyibe kerül, ha kártyával vásárolsz, esetleg az albérleti rezsit kifizeted.

Ezért célszerű a kalkulálás előtt átgondolni a pénzügyi szokásaidat, mely a következőkből állhat össze: havonta hányszor veszel fel készpénzt és milyen összegben, milyen összegű átutalásokat indítasz és hányat, továbbá esetleg hány csoportos beszedést fizetsz ki (jellemzően a rezsiköltségeket fizetjük ezzel a módszerrel). Ezek mellé érdemes még átgondolni, hogy milyen bankkártyát szeretnél (tippek: Bankkártya, az egyetlen megfogható banki termék), kérsz-e papír alapú bankszámlakivonatot, és vedd számba a várható havi tranzakcióid számát is (ez az SMS szolgáltatáshoz szükséges, melynek keretében a beállított típusú és összeghatárú vagy akár az összes tranzakciódról SMS értesítést kapsz)! Így már összeáll a kép a pénzügyi szokásaidról.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.