HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Hogyan zárja le a régi számláját hibátlanul?

Ha eldöntötte, hogy bankszámláját megszünteti, akkor fontos, hogy betartson pár szabályt, amely megkönnyíti az elszakadást jelenlegi bankjától.

A bankszámlaszerződés csak akkor mondható fel, ha az összes, a bankszámla szerződéshez kapcsolódó egyéb kötelezettség is rendezésre kerül!

Először is, vegye számba, hogy egyedül rendelkezik-e számlája felett! Mert amennyiben nem, úgy szükség lesz az összes, számla felett rendelkező partnerére a sikeres megszüntetéshez!

Vegye számba, milyen szolgáltatásokat használ a bankszámlájához! Sőt, azt is vegye számba, hogy mely szolgáltatásokat igényelte korábban, amelyeket már esetleg nem használ. Ezeket meg kell szüntetnie a bankszámlaszerződés sikeres megszüntetése érdekében. Amennyiben már kiválasztotta új bankját, akkor a megszüntetés előtt indítsa el új bankjánál az igényelt szolgáltatásokat új bankszámlája mellé!

A bankszámlán célszerű annyi pénzt hagynia (esetleg befizetnie), ami a számla megszüntetéséhez szükséges lehet. Erre akkor is sort keríthet, amikor a számláját megszünteti. Ha a számláján tartozás van, azt meg kell fizetnie kamatokkal és díjakkal együtt a sikeres megszüntetés érdekében, készpénz tehát mindenképpen legyen Önnél ilyenkor!

Ha számlájához tartozott bankkártya, azt le kell adnia a számla megszüntetésekor. Amennyiben ez dombornyomású kártya, abban az esetben a számla csak 30 nap múlva szüntethető meg, dombornyomású kártyákkal ugyanis lehet úgy is költeni, hogy arról a bank nem értesül elektronikusan, a vásárlás pillanatában, hanem csak 3-4 hét múlva kapja meg a papír alapú bizonylatot. Ezekre természetesen fedezetet kell biztosítania a bankszámláján. Ne feledkezzen meg különleges kártyái leadásáról sem (pl. azonosító chipkártya, internetkártya)!

Szintén le kell adnia azokat az eszközeit, amelyeket a banktól kapott. Ilyenek lehetnek jelszógeneráló eszköz (token), chipkártya olvasó. Ezeket mindenképpen célszerű magával vinnie a megszüntetéshez, különben külön díjat kell fizetnie, vagy még egyszer el kell mennie a bankfiókba a sikeres számlamegszüntetés érdekében.

Gondolja át, van-e inkasszó (felhatalmazó levélen alapuló beszedés), hatósági átutalás, átutalási végzés vagy végrehajtás érvényben bankszámlája ellen, ezek rendezése nélkül ugyanis még akarata esetén sem tudja megszüntetni a bankszámlát. Nem lehet megszüntetni a bankszámla szerződést akkor sem, ha vitatott tranzakció rendezése, vagy ügyfélpanasz kivizsgálása van folyamatban.

Szintén fontos lehet tudnia, hogy ha nem használja bankszámláját, az nem szűnik meg magától. Sőt, a mai bankszámlák nagyon kevés kivétellel már nem ingyenes havi díjúak inaktivitás esetén, így szinte biztos, hogy a számla magára hagyása előbb-utóbb számlavezetési díjakat halmoz fel tartozásként, mely pár év alatt komolyabb összegre is rúghat. Főként akkor kell erre gondolnia, ha elköltözött, és nem használt bankszámláját vezető bankját elfelejtette értesíteni a megváltozott lakcíméről!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.