HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Megszüntetheti-e régi számláját az Ön új bankja?

A legbiztosabb természetesen, ha Ön elfárad a régi bankjába és megnyugtatóan saját kezűleg lezárja a régi bankszámláját, amennyiben már nincsen rá szüksége és fenntartása költségekkel jár.

A Magyar Bankszövetség azonban - még 2009-ben - kidolgozott egy olyan ajánlást a bankok számára, mellyel az azt elfogadó bankok lehetővé teszik az egykapus ügyintézést, vagyis azt, hogy Önnek csak egyszer, a kiválasztott új bankjánál kelljen sorbaállnia a teljes bankváltási folyamat sikeres végigviteléhez, beleértve a régi bankszámlája megszüntetését is.

Tájékoztatjuk, hogy a Biztosítás.hu-n igényelhető számlacsomagok bankjai mindegyike csatlakozott az ajánláshoz, így ha a jelenlegi bankja is csatlakozott az ajánláshoz, és Ön a Biztosítás.hu-n keresztül igényli meg az új bankszámláját, akkor biztos lehet abban, hogy alapesetben nem szükséges bemennie külön a régi bankjához az ottani bankszámla megszüntetése ügyében!

A bankváltási folyamat a "Bankváltás kezdeményezése" nyomtatvány kitöltésével és - a jelenlegi bankjánál bejelentett módon történő - aláírásával kezdődik, amely egy meghatalmazás az Ön részéről a választott új bank számára, hogy a bankváltást az Ön legcsekélyebb közreműködésével hajtsa végre. A bankváltás folyamata a bankszámlájáról teljesített valamennyi csoportos beszedési megbízás és/vagy a heti, havi, negyedéves és éves rendszeres, fix összegű átutalási megbízás másik bankhoz történő áthelyezésére terjed ki. A bankváltás nem terjed ki más fizetési megbízásokra, illetve nem alkalmazható az előző felsorolásra részben (tehát minden megbízást átköltöztetnek).

A bankváltási folyamat határidői

A "Bankváltás kezdeményezése" nyomtatvány Ön által történt aláírását követően az újonnan választott bank 5 banki munkanapon belül értesíti a jelenlegi bankját a bankváltási kérelemről.

A jelenlegi bankja ezt követően 7 banki munkanapon belül igazolja vissza a kérelem teljesíthetőségét vagy esetleges elutasítását (például azonosító adatok eltérése, vagy más formai okok miatt).

Amennyiben nem történik elutasítás, akkor a jelenlegi bankja 7 banki munkanapon belül visszaigazolja az Ön által újonnan választott bank részére, hogy milyen határidővel tudja a kérelemben szereplő kéréseket teljesíteni.

Ennek az információnak a megérkezését követően az Ön újonnan választott bankja 7 banki munkanapon belül beállítja a saját rendszerében a jelenlegi bankjától átvett fizetési megbízások teljesítését az Önnel és partnereivel megállapodott érvényességgel.

A fentiek alapján legfeljebb körülbelül 5 héten belül befejeződik a bankváltás folyamata. A kérelem elutasítása, vagy az Ön által történő visszavonása bármikor megszakítja a bankváltás folyamatát.

Amennyiben Ön ezt az időt sokallja, akkor javasoljuk a személyes ügyintézést, mellyel egyetlen nap alatt is elintézheti a bankváltást személyesen. Olvassa el tanácsainkat a gyors számlanyitásról!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.