HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Bankkártya, az egyetlen megfogható banki termék

A bankkártya, melynek múltja az 1950-es évekig (Magyarországon az 1980-as évekig) nyúlik vissza, rengeteg változáson ment át, mire a csillogó aranysárga chippel ma a kezünkbe vehetjük.

A kezdet kezdetén még a mágnescsík, vagy a műanyagból készített lapocska is jelentős előrelépésnek számított. Az 1970-es években ezeket követték a biztonsági elemként szolgáló hologramok, a mai chipes bankkártya őse pedig már 1974-ben megszületett a francia Roland Moreno fizetőhurok nevű találmányaként.

De vajon mit tudunk a bankkártyáról?

A Biztosítás.hu kalkulátorában is megkérdezzük a felhasználótól, hogy elektronikus vagy dombornyomott bankkártyát kér-e. Ez a kérdés arra vonatkozik, hogy a bankkártya előlapján bevésve szerepelnek-e a számok, vagy kidomborodnak belőle. Az első esetben kártyánkat csak olyan helyen használhatjuk, ahol van elektronikus összeköttetés a bankkal, így a bank azonnal tudomást szerez a tranzakciónkról és azonnal csökkenti vele az elkölthető pénzünket. A második esetben némileg más a helyzet, hiszen nemcsak elektronikus pontokon használhatjuk a kártyát, hanem olyan helyeken is, ahol mechanikus lehúzógép üzemel. A kártyán lévő dombornyomású adatok (kártyaszám, név, lejárati idő) így a gép nyomásának hatására emberi hiba nélkül kerülnek rá az önátírós bizonylatra, melyet már csak alá kell írnunk, amennyiben az összeg helyes. A dombornyomott kártyák az elektronikus kártyák éves díjának többszörösébe kerülnek és - mivel Magyarországon ma már szinte minden kártyaelfogadás elektronikus úton zajlik - inkább akkor érdemes igényelni, ha külföldre utazunk, vagy az interneten vásárolunk és bankunk nem kínál külön internetkártyát. A dombornyomott és az elektronikus kártya közötti átmenet a dombornyomásmentes (ún. „unembossed”) bankkártya. Ez tényleg csak abban különbözik a drágább dombornyomottól, hogy nem emelkednek ki a számok a kártya síkjából, ezáltal mechanikus lehúzógépeken nem használható, ugyanakkor teljes értékű MasterCard kártyának látszanak a rendszerekben, így gond nélkül alkalmasak internetes vásárlásokra.

Mivel az internetes vásárlásokra minden dombornyomott (és - hacsak a kibocsátó bank ezt a funkciót nem tiltja le - dombornyomásmentes) bankkártya alkalmas, felmerül a kérdés, hogy mitől lesz internetkártya egy termék?

Hát attól, hogy az tényleg csak az interneten használható, a hagyományos POS terminálokon, továbbá ATM-ben vagy postán nem. Ezek a kártyák a kártyabirtokos pénzét többféle filozófiával védik, melyek általában eltérnek a megszokott kártyafunkcióktól: a kártyahasználat külön számláról történik, melyre elég az internetes vásárlás előtt közvetlenül elhelyezni az összeget az internetbankban és amint elvásároltuk, a kártya mögött újra nincs elkölthető pénz. Egy másik megoldás a kártyahasználati limitet emeli meg egy időre, így biztosítva, hogy a kártyát csak a limit megemelésekor használhassuk. Végül létezik olyan bankkártya is, mellyel költést csak az interneten engedélyez a bank, pusztán ettől internetkártya.

Végül meg kell említeni, hogy a bankkártyákra a fenti fő jellemzőkön kívül még több más tulajdonság is jellemző lehet (pl. fényképes, előlapján saját képes, érintésmentes fizetésre is alkalmas bankkártya), melyek elérhetőségéről bankja ad felvilágosítást.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.