HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Ha elégedetlen jelenlegi bankjával...

Ha jelenlegi bankjánál sérelem éri, vagy egyszerűen csak elégedetlen, először érdemes higgadtan átgondolni a lehetőségeket.

Először is kísérelje meg bankon belül megoldani a probléma kiváltó okát! Ha sérelem éri, tegyen panaszt. Amennyiben a díjakkal vagy szolgáltatásokkal elégedetlen, nézze meg, hogy a jelenlegi bankjánál milyen más szolgáltatást lehet igénybe venni.

Minél régebben nyitott bankszámlánkat, annál biztosabb, hogy az elmúlt időszakban jelentek meg új, korszerű bankszámlacsomagok, melyekkel gazdaságosabban bankolhat, esetleg külön szolgáltatásokért vagy kedvezményekért.

Szinte biztos, hogy a bankja telefonos ügyfélszolgálata vagy bankfióki tanácsadója át tudja tekinteni, hogy az Ön igényeinek melyik jelenlegi banki termék felel meg a legjobban.

Azt is megteheti, hogy érdeklődik az interneten a bank honlapján az új szolgáltatások elérhetőségéről, esetleg bankfüggetlen tanácsadó honlapokat látogat meg, fórumokat olvas. Sokszor ezeken a helyeken is kaphat más megvilágítást bankja szolgáltatásairól.

Megfelelő választással nem csak azt érheti el, hogy a banki szolgáltatásokat olcsóbban vehesse igénybe, hanem azt is, hogy banktól független bevásárlásait és egyéb havi vagy éves költéseit még kedvezőbben intézhesse.

Ne feledje, a jelenlegi bankjánál meglévő számlamúltja lehet a legfőbb ellenérv arra, hogy otthagyja bankját, hiszen egy bank számára az ügyfele hitelképességét, bonitás vizsgálatát épp a fedezetlen költésektől mentes, stabil számlamúlt befolyásolja elsősorban. Bár hiteligényléskor bekérnek sokféle iratot, de a számlamúlt akkor is sokat nyom a latban. Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy hitelt, vagy egyéb, számlamúltat igénylő terméket kér a közeljövőben (pl. folyószámlahitel, dombornyomású bankkártya), akkor célszerű jelenlegi bankjánál maradnia.

Ezek a termékek ugyanis egy esetleges bankváltás utáni új banknál is csak türelmi idő után vehetők igénybe, s ha például folyószámlahitele van a jelenlegi bankjánál, akkor átmeneti ideig hitelkeret nélkül maradhat egy esetleges váltás esetén, arról nem is szólva, hogy a régi bankjánál a teljes hitelösszeget saját erőből kell megfizetnie annak kamataival és költségeivel együtt.

Szintén maradásra sarkallhat az, ha jelenlegi bankjánál egy éven belül nyitotta a számláját, hiszen ilyenkor elveszítheti az előre kifizetett költségei igénybe nem vett részét, illetve néhány bank egyes számlakonstrukciói esetében 1 éven belüli számlamegszüntetéskor külön díjat számít fel Önnek.

A fentiek alapján összességében azt tanácsoljuk Önnek, hogy gondolja át alaposan, valóban ott akarja-e hagyni a jelenlegi bankját, és csak akkor kezdjen bele a bankváltás folyamatába, ha szándékában eltökélt.

Ne feledje, a Biztosítás.hu bankszámla kalkulátora abban az esetben is segíthet Önnek, ha jelenlegi bankjánál kíván maradni, hiszen kalkulátorunk a jelenlegi bankja legkedvezőbb ajánlatát is megmutatja Önnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.