HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

A kamat adója, a kamatadó

A kamatokról tudni kell, hogy azokat minden kamatjóváíráskor (beleértve a kamatos kamat jóváírásokat is) kamatadó és egészségügyi hozzájárulás terheli.

A kamatadó gyakran volt politikai csatározások eszköze. Előfordult, hogy azzal a jogos indokkal törölték el, hogy ösztönözzék a megtakarításokat, miközben ez a funkciója cseppet sem változott, amikor újra visszaemelték az eredeti mértékre. A kamatadót emiatt újbóli bevezetése után sokan bírálták mondván, hogy gátolja a megtakarításokat. Mivel a 2008-ban kezdődött gazdasági-pénzügyi válság főleg a hitelből finanszírozott élet veszélyeire és a megtakarítások fontosságára hívta fel a figyelmet, ezért a kamatadó hosszú távon csökkenhet, vagy akár újra meg is szűnhet (pontosabban várhatóan nem fog megszűnni, csak névleges értéke lehet 0%).

A kamatadó a rendszerváltástól 1993-ig 20% mértékű volt, 1994-ben, a megszűnése évében pedig 10% mértékű. Ezt követően 12 évig nem volt kamatadó Magyarországon. 2006. szeptember elsejétől az akkori Új egyensúly program keretében újra 20%-os adót fizetünk a kamat jellegű jövedelmek után. A kamatadó mértéke jelenleg (2011. január 1-je óta) minden egyes kamat kifizetésekor a kamat értékének a 16%-a. Az adótartalom ezzel éves szinten a pl. 5%-os kamatból 0,8%-ot von el, azaz a betétesnek kifizetendő nettó kamat mértéke 4,2% lesz.

A kamatadó és az EHO nem kerülhető el, hiszen azt a bank már a kifizetés előtt le kell hogy vonja és be kell hogy fizesse az államkasszába. Van azonban egy bizonyos számlatípus, mely többéves (3 vagy 5 éves) takarékoskodás esetén kamatadó és EHO-mentesen is használható. Ennek a számlatípusnak minden banknál azonos a neve: Tartós Befektetési Számla, azaz gyakori nevén TBSZ számla. TBSZ számlát bármely magánszemély nyithat, azon elhelyezve a tárgyévi betéteit. Ezt követően a számlára nem teljesíthető befizetés a további években, azonban a számlanyitástól számított harmadik naptári év vége után a kamatadó mértéke 16%-ról 10%-ra csökken, az ötödik naptári év végén pedig 0% lesz. Bár a TBSZ számláról bármikor ki lehet venni a megtakarítást, de ha ezt csak a harmadik év után tesszük, akkor kedvezményes kamatadót fizetünk, öt év után pedig nem kell egyáltalán kamatadót fizetni. A TBSZ számlán az induló évben a megtakarítás tetszőlegesen gyűjthető, kamatadó-kedvezmények feltétele viszont az, hogy a betétet a kedvezményes kamatadó-sáv jogosultsági idejének megszerzéséig teljes összegben a számlán kell tartani.

A kamatadóval kapcsolatban a betétesnek egyébként semmilyen teendője, bevallási kötelezettsége nincs, azt a bank automatikusan bevallja és befizeti. A kamatokat és annak adóját a személyi jövedelemadó bevallásban sem kell szerepeltetni.

A kamatadót a bank a számlakivonaton is köteles feltüntetni, ezáltal annak mértéke nyomon követhető.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.