HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Mit vigyen magával egy gyors és sikeres számlanyitáshoz?

Amikor befárad a bankfiókba bankszámlát nyitni, látszólag elég, ha Önnél van a személyi igazolványa és a lakcímkártyája, hiszen ezekkel meg is nyithatja a bankszámláját.

Van azonban egy pár dolog, ami kellhet még a bankszámla nyitáshoz, és hiánya bosszantó lehet, főleg ha emiatt még egyszer be kell menni a bankfiókba.

A Biztosítás.hu ezért összeszedte Önnek, hogy mire gondoljon még a személyi igazolványán és a lakcímkártyáján kívül ahhoz, hogy a számlanyitásához csak egyszer kelljen bemennie a bankfiókba, így számlája a lehető legkevesebb utánajárással és a leghamarabb megnyílhasson.

Először is, ha teheti, nézzen utána az interneten, hogy az adott bankfiókban milyen ügyfélforgalmi időszakok vannak! Több bank bankfiók keresőjében is megteheti ezt, általában a kora reggeli órákban, a zárás előtti időkben vagy ebédidőben kevesebben vannak keddtől csütörtökig. Ezzel a lehető legoptimálisabb várakozási időkkel élhet, amennyiben munkája megengedi.

Célszerű már előzetesen az interneten, például a Biztosítás.hu bankszámla kalkulátorával kiválasztania az Önnek legmegfelelőbb számlacsomagot, mert nem biztos, hogy a bankfiókban nyugodtan át tudja majd gondolni a számlahasználati szokásait és többféle használati profil modellezésére sem lesz ideje.

Természetesen vigye magával személyi igazolványát és lakcímkártyáját! Vigye magával kuponját vagy kedvezményre jogosító (pl. klubtagsági) igazolását is, ha ilyennel rendelkezik és ez banki kedvezményre jogosítja.

De gondoljon arra is, hogy mely olyan szolgáltatásokat igényel majd bankjától, melyek további adatokat igényelnek!

A leggyakoribb ilyen a csoportos beszedés. Ehhez vigye magával előző negyedév számlakivonatait a jelenlegi bankjától (gondolva arra, hogy nem minden csoportos beszedést terhelnek havonta), vagy vigye magával azokat a számláit, melyeket csoportos beszedéssel kíván fizetni.

Szükség lehet állandó, fix összegű átutalásra is, mellyel egy bizonyos kötelezettségét vagy vállalását teljesíti adott rendszerességgel. Ehhez szükséges a kedvezményezett bankszámlaszámát is magával vinnie.

Amennyiben szeretne bankkártyát igényelni, ahhoz köthet külföldi utasbiztosítást is. Ehhez kellhet az útlevele, vagy legalább útlevélszáma.

Számlájához kérhet majd internetbank szolgáltatást. Az interneten célszerű előtte tájékozódnia afelől, hogy leendő bankja milyen biztonsági szolgáltatást kínál majd Önnek, és célszerű ezekből felkészülten választania a számlanyitáskor.

Végül minden banknál van már lehetőség SMS szolgáltatásra. Ehhez gondolja át, hogy mely telefonszámokra milyen esetekben célszerű SMS-t kérnie. Bankja valószínűleg ajánlani fogja ezt az összes szolgáltatásra, már alacsony összeglimittől, de gondolja át, valóban szüksége van-e arra, hogy minden egyes tranzakcióról értesüljön SMS-ben, bármekkora kicsi összeg esetében is, mert ezek jelentősen megdobhatják a banki költségeit. Gondolja át azt is, bankkártyájához milyen napi kártyahasználati limitet célszerű kérnie ahhoz, hogy az ne akadályozza Önt a napi költésekben, de ugyanakkor biztonságot is adjon egy esetleges illetéktelen hozzáférés esetén!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.