HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Gyors és olcsó: ez az elektronikus bankolás

Mit jelent ma az elektronikus bankolás? A vállalati körben közel 100%-os, de a lakosság körében is döntő többségben lévő bankolási csatornát az átutalásokban. Elektronikus hozzáférést a számlájához. Mobiltelefonos rendelkezést a számlája felett.

Vagyis csupa olyat, melyet használva kíméljük a papírt és a készpénzt, miközben ugyanúgy a bankszámlánk felett rendelkezünk, mintha bementünk volna egy bankfiókba.

Az elektronikus bankolásnak két előnye van: azonnali információt biztosít (pl. egyenleget ad, vagy átutalás kitöltésekor figyelmeztet a hibára), és ennek a csatornának a használata a legolcsóbb a bankszolgáltatások között. Eggyel drágább lépcső rendszerint a telefonos ügyfélszolgálat használata, a legdrágább pedig a bankfióki ügyintézés. Mindkettőnél az élőmunka költségét fizettetik meg az ügyféllel a bankok, ezen felül a bankfiókban még az ingatlan fenntartási költégeket is.

Az elektronikus bankolás épp azért a legolcsóbb, mert ott a gépek szolgálnak ki minket, így az összes élőmunkát igénylő feladatot saját magunk elintézzük, így a banknak költséget spórolunk. Nem kis költségről van szó, ezért a bank által felénk biztosított kedvezmények is jelentősek lehetnek, főképp a bankfióki ügyintézéshez képest.

Nem ritka az, hogy egy átutalás interneten keresztüli leadásáért - összegtől függően, hiszen a díjak százalékos összetevőt is szoktak tartalmazni - több száz, vagy több ezer forintot is spórolhatunk a bankfióki díjhoz képest!

A Biztosítás.hu kalkulátorában is megkérdezzük a Látogatóinktól, hogy kérnek-e internetbank szolgáltatást. Érdemes azt választani, mert azzal kalkulálva sokkal olcsóbb díjakat hoz ki a végeredményben. Bár nem szükséges drága laptopot vásárolni az internetbank eléréséért, mert egy alapszintű, ma már olcsón beszerezhető számítógép is alkalmas lehet annak használatára, ma már, az okostelefonok korában az internetbankok törzsfejlődésének egyik legifjabb állomásaként a mobiltelefonon is bankolhatunk: elintézhetjük számlafizetéseinket és ellenőrizhetjük egyenlegünket. Erre nem csupán a mobiltelefon kis méretű képernyőjére optimalizált (esetleg lebutított) internetbank szolgál, hanem alkalmazásként is letölthetjük azokat az operációs rendszerünk alkalmazásokat kínáló áruházából.

Egyes bankok az olcsóbb tranzakciók mellett külön havidíj-kedvezménnyel jutalmazzák, ha elektronikus bankszámlakivonatot kérünk. Ez ugyanis általában internetbank szolgáltatáson keresztül letölthető számlakivonatot jelent, melyet magunk tárolhatunk gépünkön, vagy nyomtathatunk ki, megspórolva a nyomtatás és a postázás költségeit a banknak.

A fejlődés megállíthatatlan: a jövő mindenképpen az elektronikus bankolásé. Mi magunk csak arról dönthetünk szabadon, hogy mikor vesszük fel a kor ritmusát a bankszolgáltatások igénybevételében is!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.