HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Jótanácsok biztonságos bankoláshoz

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet az Ön pénzére és személyes biztonságára vonatkozóan. Kérjük, olvassa el összeállításunkat, és bankoljon biztonságon.

  • soha ne adjon ki internethozzáférés-jelszót, bankkártya PIN kódot senkinek (még a bank sem kérhet ilyet személyesen vagy telefonon, ill. interneten), amennyiben pedig ilyet használ, akkor azt tegye fokozott óvatossággal, különösen internetkávézókban és ismeretlen helyeken
  • amennyiben bankkártyáját használja, azt sose veszítse szem elől és mindig nézze meg, hogy mit ír alá!
  • minden bizonylatot, számlát, szerződést tegyen el legalább addig, míg bankja vissza nem igazolja a számlakivonaton a tranzakciót!
  • látszólag a banktól érkező (esetleg rossz magyarsággal írt) adategyeztető e-mail MINDIG adathalász kísérlet, a bankok ugyanis e-mailen (tehát beazonosítatlanul) sosem kérnek ilyesmit! Ha a levélben egy weboldal linkje szerepel, ellenőrizze, hogy a webcím ún. domain része (pl. „Biztosítás.hu”) - melyet ma már a böngészők kiemelnek -, valóban az-e, amelyiket várta! Ha nem, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot és jelentse bankjának az esetet!
  • kártyája vagy internethozzáférési kódjait sose írja fel sehová, hanem tanulja meg! Ha mégis felírni kényszerül, akkor rejtse azt el egy hosszabb számsorban, vagy szövegben, amelyből csak Ön tudja kiolvasni a valódi kódot.
  • számítógépén és okostelefonján folyamatosan használjon frissített vírusvédelmet, valamint adathalászat elleni kémprogramvédelmet (ezt a mai vírusirtók általában már tartalmazzák), illetve telepítse folyamatosan az operációs rendszerek biztonsági frissítéseit, amint azok felmerülnek, mert a rosszindulatú támadók ezen keresztül is megtudhatják az internet hozzáférési jelszavait.
  • ha PIN kódot választ, akkor ne válassza a születési évszámát, az irányítószámát, továbbá az azonos számjegyeket (pl. 1111).
  • a legtöbbet megelőzéssel tehet: kérjen biztonságosabb, elektronikus bankkártyát, válasszon olyan internetbank jelszóvédelmet, mely SMS-ben küldi a belépési, jóváhagyási jelszót vagy használjon jelszógeneráló eszközt, ún. tokent vagy azonosító chipkártyát. Ezekről bankjától kaphat felvilágosítást. Bankkártyáját limitálja le egy ésszerű napi költési limitre és kérjen SMS értesítést minden tranzakciójáról, internetbank belépéséről! És általában: legyen óvatos minden olyan esetben, amikor ismeretlenek szokatlan módszerrel bizalmas adatokat próbálnak megszerezni Öntől.

Ne feledje a legfontosabbat: ha bármilyen gyanút észlel, pénze védelme céljából először mindig bankjához forduljon és csak utána a rendőrséghez! A bankja egyből le tudja tiltani a bankkártyáját, internetbank-hozzáférését a további próbálkozásoktól, a rendőrség azonban csak később. Márpedig az a legkisebb kár, ami be sem következett.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.