HITEL, BANKSZÁMLA TUDNIVALÓK
Banki termékekről érthetően

Hasznos információk banki ügyintézéshez

Amit eddig nem tudott a bankszámlákról

Bizonyára Ön előtt is ismert, hogy a bankok használják a "nulla" kifejezést a számlaneveikben, reklámjaikban (pl. Díjnullázó, Szupernulla, Zéró, 0 Ft-os bankszámla, Kiemelt Nulla, Nullamánia, stb.).

De vajon tényleg nullásak-e ezek a bankszámlák?

Ha jobban szemügyre vesszük, akkor rájöhetünk arra, hogy a nullázás csak néhány költségre vonatkozik, mint például bankkártya éves díjára, internetes átutalásra, csoportos beszedésre vagy havi néhány, esetleg bármennyi saját banki ATM-nél végzett készpénzfelvételre. A számlavezetési díjra pedig szinte kizárólagosan csak akkor, ha a bank jóváírási vagy/és megtakarítási feltételeit is teljesítjük.

Persze ha ügyesen választunk nullás bankszámlát és jól lavírozunk a banki tranzakciók között, akkor éppenséggel jól is kijöhetünk a bankszámlaváltásból. (Ebben lerántja a leplet a bankszámlákról a Biztosítás.hu bankszámla-kalkulátora.)

Ugyanakkor tudnia kell, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése óta a klasszikus nullás bankszámlák gyakorlatilag megszűntek, még hírmondójuk is alig akad. Ma már nem ingyenes, hanem legfeljebb kedvezményes szolgáltatásokkal találkozhatunk a bankok kínálatában, a Biztosítás.hu kalkulátora természetesen ezzel is számol.

Például előfordulhat, hogy az előzőekben említett tranzakciók nem mindegyike ingyenes. Vagy az is előfordulhat, hogy ha nem felel meg az Ön számára a bank által a számlacsomagban kínált, általában olcsó elektronikus bankkártya, akkor a dombornyomottat már nem kérheti ingyen. Vagy adódhat, hogy le kell tiltania a bankkártyáját, amely szinte mindenhol sokba kerül.

Kérhet SMS szolgáltatást is, hiszen az hasznos lehet nem csak biztonsági szempontból, de azért is, mert így azonnal értesítést kaphat a beérkező jóváírásokról. Az SMS szolgáltatások általában egy csekélyebb havi díj mellett drágább SMS-enkénti díjakkal vannak beárazva, esetleg havi díj nélküli konstrukcióban még annál is magasabbak, mint amit a mobil díjcsomagunkban mi magunk fizetünk egy SMS után (holott a bank nagy tételben nyilván jóval olcsóbban kapja, mint mi).

Ha belegondol, hogy hány tranzakciót bonyolít egy hónapban, és azt mind megszorozza 20-30 Ft-tal (amennyit egy-egy banki SMS-ért fizet), akkor hamar rájöhet, hogy az „ingyenesnek” titulált számlára csak az SMS értesítések címén több ezer forintot is költhet egy évben.

Ráadásul adódhatnak egyéb olyan rejtett költségek is, melyeket a hirdetések nem tartalmaznak még az „apró betűs” részben sem. Így például kérhet a bank külön pénzt a papír alapú számlakivonatért, és szinte biztosan drágább egy bankfiókban, ügyintézőnek leadott átutalás, mint amit a számlavezető rendszernek mi magunk adunk meg az internetbankban.

Tehát ne csak a reklámokban szereplő nullákra figyeljen! A Biztosítás.hu kalkulátorának épp az az előnye, hogy megmutatja Önnek ezeket a rejtett költségeket!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.